7.4 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialUPDATE: Dan Șova, urmărit penal pentru contracte ilegale la companiile energetice Turceni...

UPDATE: Dan Șova, urmărit penal pentru contracte ilegale la companiile energetice Turceni și Rovinari, dezvăluite în EXCLUSIVITATE de România Liberă

UPDATE ora 13.00

Dezvălurile în exclusivitate ale României Libere din martie 2009  despre contractele lui Dan Șova cu CE Turceni și Rovinari, din articolul " Avocații deștepți ai energiei", s-au concretizat  acum în dosar penal la DNA.

Dan Șova este suspectat de trei infracțiuni de corupție, directorul CE Turceni Dumitru Cristea – de cinci infracțiuni de corupție, iar directorul Laurențiu Ciurel de la CE Rovinari, care încă nu a ajuns la DNA pentru audieri,este acuzat și el de mai multe fapte de corupție.

În martie 2009, când contractele  casei de avocatură "ȘOVA & Asociații"  cu CE Rovinari și Turceni erau spre finalizarea derulării, România liberă dezvăluia: "Firma de avocatura a senatorului PSD Dan Șova a încheiat un contract de asistență juridică în 2007, valabil pana la sfarsitul acestui an ( adică 2009, anul în care a fost publicat articolul-nn), cu complexul Rovinari, în urma căruia a câștigat peste 500.000 de euro. Complexul energetic majorează valoarea contractului și schimbă termenii înțelegerii prin încheierea a trei acte adiționale la contract. Pierde banul public, câștiga firma privată. Consilierul juridic al societății recunoaște că valoarea contractului este foarte mare si că firma Șova a încercat să deconteze abuziv peste un miliard de lei vechi, reprezentând încarcarea cu ore de studiu la bibliotecă și a Codului Penal. Ințelegerea este parafată de fostul director de la Rovinari, Laurențiu Ciurel, cercetat de DNA pentru sponsorizarea campaniei electorale a PSD, PDL si PNL din banii societății de stat".

România Liberă a dezvăluit, tot în martie 2009, și legăturile lui ȘOVA cu PONTA:

"Șova, asociatul lui Ponta"
"Avocatul Dan Șova a ajuns senator, fiind sprijinit de prietenul și asociatul său, ministrul ( în 2009, al relației cu Parlamentul-nn) Victor Ponta. Șova l-a ajutat pe Ponta, asociindu-l la firma sa de avocatură, iar drept recompensă, Ponta l-a sprijinit pe Șova să ajungă senator, punând o vorba bună la liderul PSD Olt, județ pe listele căruia a și fost ales. Insă, Victor Ponta are o relație buna și la Gorj: este un apropiat al lui Dan Ilie Morega, presedinte PNL Gorj, dar și membru în CA al complexului Rovinari pâna anul acesta, adică in momentul in care Sova a castigat licitatia pentru asistenta juridica la CE Rovinari. Ponta neagă, insa, orice implicare in aceasta afacere. Șova a mai asigurat consultanta juridica ( de unde a încasat nelegal 3,5 milioane de lei noi, spune acum DNA-nn) si la complexul Turceni, contractul său fiind insa reziliat de actualul director general, Ionel Mantog, fost presedinte PDL Gorj si pus in functie de Adriean Videanu. Este de mentionat faptul ca Ponta a criticat dur intr-o sedinta a Biroului de Coordonare a Coalitiei numirea lui Montog la conducerea societatii Turceni, acuzand PDL ca protejeaza un personaj urmarit penal".
 

UPDATE 12.40

DNA confirmă prin comunicat începerea urmăririi penale a lui Dan Șova pentru trei infracțiuni de corupție în legătură cu obținerea unor contracte de consultanță juridică de la CE Turceni , suma încasată nelegal de casa sa de avocatură  fiind de circa 3,5 milioane de lei. 

 La această oră, directorul de la Turceni, Dumitru Cristea, este la DNA la audieri, fiind suspectat de cinci infracțiuni de abuz în serviciu.

Directorul CE Rovinari Laurențiu Ciurel ( la data săvârșirii faptei), suspect și el în dosar, încă nu a ajuns la DNA pentru a fi înștiințat de eventuala sa punere sub învinuire și pentru audieri.

Dan Șova a refuzat să dea declarații la DNA, prevalându-se de dreptul său la tăcere.

DNA a făcut publice doar partea din dosar în care a adus la cunoștință învinuirile, respectiv partea care îi vizează pe Dan Șova și Dumitru Cristea.

 Potrivit DNA, CRISTEA DUMITRU, la data faptelor director general şi ordonator de credite al Complexului Energetic Turceni (C.E.T), este suspectat de cinci infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, din care una în formă continuată.

ŞOVA DAN-COMAN, la data faptelor reprezentant legal al SCA „Şova şi Asociaţii”, este suspectat de  trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Ce conțin cele trei contracte ale CE Turceni cu " Șova și asociații"

Potrivit ordonanței DNA, Cristea Dumitru, în calitate de director general şi ordonator de credite al Complexului Energetic Turceni,  a încheiat cu SCA „Şova şi Asociaţii”, la data de 23 iulie 2007, un contract de asistenţă juridică şi la data de 29 decembrie 2007, un act adiţional la acel contract, prin încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice  și a celor privind buna gestiune  financiară, astfel încât SCA „Şova şi Asociaţii” a reprezentat CER în litigii de drept comun, conduită care a prejudiciat CET cu suma de 644.075,60 lei prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiţii, proporţional cu sumele plătite nelegal şi corelativ obţinerii de foloase necuvenite de către SCA „Şova şi Asociaţii”.

Tot în calitate de director general şi ordonator de credite al CET, a încheiat în data de 1 noiembrie 2007, un act adiţional (pentru reprezentarea în litigiul CET vs. Electrica), la contractul de asistenţă juridică din 23 iulie 2007, prin încălcarea dispoziţiilor privind  buna gestiune financiară, cu SCA „Şova şi Asociaţii”, contract în urma căruia CET a fost prejudiciat cu suma de 1.142.400 lei corelativ obţinerii unui folos necuvenit în acelaşi cuantum de către SCA „Şova şi Asociaţii”.

De asemenea, Dumitru Cristea a încheiat, la data de 13 februarie 2008, un alt contract de asistenţă juridică cu SCA „Şova şi Asociaţii” (relativ la litigiul CET vs. ICM – SC pentru Închiderea – Conservarea Minelor SA), prin încălcarea dispoziţiilor privind  buna gestiune financiară, contract în urma căruia CET a fost prejudiciat cu suma de 1.242.018 lei, corelativ obţinerii unui folos necuvenit în acelaşi cuantum de către SCA „Şova şi Asociaţii”.

Alte contracte nelegale ale directorului Dumitru Cristea

Un alt contract încheiat de directorul CET Dumitru Cristea,  în data de 18 februarie 2008, fără a avea mandat special din partea AGA sau a Consiliului de Administraţie şi prin nerespectarea dispoziţiilor date în sarcina directorului general prin ordinul Ministerului Economiei şi Comerţului, a fost  cu ICM.

Prin tranzacție,  CET se obliga să achite către ICM suma totală de 69.520.556 lei în termen de cinci ani, conduită infracţională în urma căreia CET a fost prejudiciat prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiţii, proporţional cu sumele plătite nelegal în cuantum de 47.505.713,13 lei, lichidatorului judiciar

La  data de 27 noiembrie 2007, fără a avea mandat special din partea AGA sau a Consiliului de Administraţie, directorul Dumitru Cristea  a încheiat cu reprezentanţii Electrica, tranzacţia relativă la obiectul unui litigiu comercial (CET vs. Electrica), tranzacţie prin care CET a fost prejudiciat cu suma totală de 20.565.468,10 lei, reprezentând penalităţile de întârziere la plata energiei electrice la care s-a renunţat (20.222.761,10 lei) şi jumătate din taxa de timbru achitată (342.707 lei), corelativ obţinerii unui folos necuvenit de către Electrica în cuantum egal cu suma la care s-a renunţat, mai puţin jumătate din taxa de timbru (342.707 lei).

Prejudiciul cauzat Complexului Energetic Turceni (CET) prin activitățile descrise se ridică la suma de peste 71 milioane lei.

——

UPDATE 12.30: Alături de Dan Șova, sunt suspectați de abuz în serviciu directorii companiilor energetice, Dumitru Cristea şi Laurentiu Ciurel. Prejudiciul total este de 71 milioane de euro.

 

UPDATE 10.20: Dan Șova nu beneficiază de imunitate parlamentară pentru începerea urmăririi penale și trimiterea în judecată, însă perchezițiile, reținerea sau arestarea se pot face numai avizul Parlamentului.

UPDATE 10.00: Dan Șova a ajuns la DNA puțin înainte de ora 10.00. Acesta a precizat la intrarea în instituție că va face declarații după audieri. Șova a menționat însă că nu se teme de nimic.

—–

Dan Șova, fost ministru al Transporturilor și actual purtător de cuvânt al candidatului la președinție Victor Ponta, este suspect pentru complicitate la abuz în serviciu. DNA a  început urmărirea penală pentru fapte legate  de corupție trei contracte, însă în dosar sunt anchetate și alte fapte de corupție, prejudiciul total estimat fiind de circa 71 milioane de lei.

Potrivit unor surse judiciare, Dan Șova trebuie să dea explicații într-un dosar cu privire la contractele firmei de avocatură "Şova şi asociaţii" încheiate pentru servicii de consultanță la modernizarea societăţii Turceni.

Potrivit Digi24, ANAF a sesizat DNA, în 2011, în privinţa senatorului PSD, Dan Şova, şi a lui Victor Ponta, cu privire la scandalul Rovinari-Turceni. Cele două societăţi ar fi încheiat contracte de consultanţă de 7,7 milioane de lei cu firma de avocatură a lui Dan Şova, la intervenţia lui Victor Ponta. 

În perioada în care au fost încheiate şi derulate aceste contracte, Victor Ponta era senior partner în cadrul societăţii de avocatură. 

Sesizarea DNA a fost făcută de ANAF, în anul 2011. În sesizare, ANAF a raportat modul defectuos de încheire și derulare a contractelor de consultanță  juridică dintre companiile energetice Turceni și Rovinari cu casa de avocatură a senatorului PSD Dan Şova la care Victor Ponta era senior partner. Contractele de consultanţă din 2007 ar fi fost  de circa 7,7 milioane de lei și  s-ar fi încheiat la intervenţia lui Victor Ponta.

Șeful ANAF de atunci, Sorin Blejnar a dezvăluit existența acestor contracte pe care le-a calificat ca fiind nelegale. Tot atunci, senatorul PSD Dan Şova a respins acuzaţiile ANAF, considerând "total false şi nişte minciuni" informaţiile de presă care acreditau idea că Victor Ponta ar fi facilitat şi beneficiat de pe urma acestor contracte de asistenţă juridică.

Presa centrală a prezentat în 2011 rezultatele unui controlul al ANAF la complexurile energetice Turceni şi Rovinari. Verificările au stabilit că firma de avocatură condusă de Dan Şova, din care a făcut parte şi Victor Ponta ca senior partner, ar fi încasat ilegal 4,4 milioane de lei.

Senatorul PSD Dan Şova declara, în 24 iunie, că fosta sa firmă, „Şova şi asociaţii”, a adus beneficii de câteva zeci de milioane de euro societăţilor Rovinari şi Turceni, el nefiind însă angrenat în serviciile juridice respective.

Cele mai citite

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...
Ultima oră
Pe aceeași temă