11.1 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialDan Șova, sub control judiciar pentru infracțiunile săvârșite împreună cu Ponta. Cei...

Dan Șova, sub control judiciar pentru infracțiunile săvârșite împreună cu Ponta. Cei doi nu au voie să vorbească

UPDATE: Procurorii au extins urmărirea penală pentru Dan Șova, pentru 17 fapte de fals în înscrisuri, săvârșite împreună cu Victor Ponta, în dosarul Turceni-Rovinari.  De asemenea, au extins urmărirea penală pentru evaziune fiscală, la care Ponta e complice, și pentru spălare de bani, unde autor e și Ponta.

Șova a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile. El nu are voie să ia legătura cu Victor Ponta și nici  nu are voie să iasă din țară.

În iunie 2007, firma de avocatură a lui Șova, ”SCA Șova și Asociații” a încheiat o convenție de conlucrare profesională cu cabinetul de avocatură al lui Victor Ponta. Şova Dan-Coman a fost singura persoană cu drept de dispoziţie în privinţa oricăror acţiuni de orice natură care implicau societatea de avocaţi.

În baza acestei înțelegeri, între octombrie 2007 și decembrie 2008, Ponta a falsificat 17 facturi fiscale care conțineau împrejurări necorespunzătoare adevărului. Fiecare factură fiscală a fost folosită, după întocmire, prin înregistrarea atât în contabilitatea cabinetului de avocat cât şi în contabilitatea societăţi de avocatură.

Pentru emiterea celor 17 facturi fiscale, Ponta a încasat 181.439,98 lei, între octombrie 2007 și decembrie 2008. Abia după trei ani, în 2011, în urma unor controale fiscale, Ponta și Șova s-au înțeles să întocmească mai multe rapoarte de activitate juridică, prin care să arate sctivitatea pe care ar fi prestat-o Ponta în cele 16 luni, cât a durat convenția.

Astfel, în cursul lunii august 2011, s-au întocmit în fals, 16 înscrisuri corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 – decembrie 2008. În realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici una din activitățile respective, nici măcar în parte, explică procurorii DNA.

Totodată, Victor Ponta a primit de la firma lui Șova o mașină marca Mitsubishi Lancer Evo 10, pe care a folosit-o în perioada noiembrie 2008 – iunie 2009 și pe care chiar Ponta i-a cerut-o lui Dan Șova. În tot acest timp, societatea de avocați a plătit avansul (37.027,41 lei), ratele de leasing (aprox. 6.000 lei/lună) și alte obligații către firma de leasing, în total, 79.641,11 lei. În luna iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a preluat leasingul autoturismului fără să mai achite vreo sumă de bani societății de avocați.

Autoturismul a fost achiziționat de societatea de avocați SCA „Șova și Asociații”, la solicitarea expresă a lui Ponta Victor-Viorel. În tot acest timp, societatea de avocaţi a beneficiat de deducerea TVA, a impozitului pe profit şi de alte deduceri, arată DNA.

De asemenea, în perioada octombrie 2007 – iunie 2009, societatea de avocaţi a transmis unei persoane, afin de gradul II cu Ponta Victor-Viorel, dreptul de utilizare cu titlu gratuit, exclusiv în scop personal (fără vreo legătură cu activitatea societăţii de avocaţi) a autoturismului marca Audi Allroad. Bunul fusese achiziţionat în vederea desfăşurării activităţii societăţii de avocaţi. Societatea de avocaţi a plătit avansul, ratele de leasing şi toate cheltuielile aferente contractului până la sfârşitul anului 2009. În tot acest timp, societatea de avocaţi a beneficiat de deducerea TVA, a impozitului pe profit şi de alte deduceri. În luna iunie 2009, autoturismul a fost declarat furat.

La data de 1 ianuarie 2010, societatea de avocați continuatoare a SCA „Şova şi Asociaţii” a semnat un contract denumit „cooperation agreement” cu valabilitate de 4 ani, având ca obiect consultanţă juridică în materia dreptului european şi finanţării de fonduri comunitare, cu o persoană apropiată lui Şova Dan-Coman. În temeiul pretinsei cooperări, respectiva persoană a primit lunar suma de 3.000 euro. În realitate între cele două părţi nu a existat nici un fel de cooperare, contractul fiind încheiat pentru a procura un folos necuvenit persoanei respective, precum şi pentru diminuarea obligaţiile fiscale ale societăţii de avocaţi.

Astfel, prin înregistrarea în contabilitate a unor cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale a fost creat un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 147.724,22 lei.

Sumele de bani provenite din faptele menţionate au fost dobândite de Şova Dan-Coman în perioada aprilie 2007 – decembrie 2008 şi au fost la dispoziţia acestuia în conturile deschise de societatea de avocaţi, iar o parte din aceste sume a fost folosită în acelaşi interval de timp, în interes personal, mai arată procurorii anticorupție.

*****

UPDATE: Dan Șova a declarat, la ieșirea din DNA, că procurorii au extins acuzațiile. 

Senatorul a precizat că nu consideră că se impune să își dea demisia. Cu privire la Victor Ponta, senatorul PSD a subliniat că premierul a lămurit totul în fața procurorilor. 

*****

Senatorul PSD Dan Șova a ajuns la DNA, vineri, în jurul orei 12.00, la scurt timp de la plecarea lui Victor Ponta de la sediul Direcției Anticorupție, relatează Mediafax

Șova a declarat, la intrarea în sediul DNA, referitor la faptul că premierul a comis infracțiunea de conflict de interes atunci când l-a numit în funcțiile de ministru pentru relația cu Parlamentul, ministru pentru Proiecte de infrastructură de interes național și investiții străine și ministru al Transporturilor, că exclude că premierul ar fi vinovat.

Citește și: Victor Ponta, urmărit penal în dosarul lui Dan Șova. Lista infracțiunilor de care este acuzat premierul

Premierul Victor Ponta a fost chemat la DNA, vineri, la ora 11.00, și i s-a adus la cunoștință căeste urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani, precum și pentru conflict de interese.

“Sunt suspect în dosarul lui Şova, pentru activitatea de avocat în 2007-2008 şi, de asemenea, sunt în conflict de interese că l-am propus pe Şova ministru. Am venit la DNA ca orice om normal, nu a dat nicio declaraţie, o se ne cheme pentru declaraţii”, a spus Ponta la ieșirea de la DNA.

Citește și: DNA cere încuviințarea urmăririi penale în cazul lui Victor Ponta. Premierul l-a făcut ministru pe Șova și a luat bani necuveniți de la el

Dan Şova este cercetat de Direcţia Naţională Anticorupţie şi în dosarul desprins din cel al retrocedării ilegale de păduri, alături de fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc.

Cele mai citite

VIDEO. Semimaratonul Bucureștiului, câștigat de atletul kenyan Alex Nzioka Matata

Cea de-a 13 ediţie a Semimaratonului Bucureşti a fost câștigată de atletul kenian Alex Nzioka Matata, care a parcurs cei 21 de km într-o...

Două jucătoare din România, în optimile de finală ale turneului de la Roma

România are două jucătoare calificate în optimile de finală ale turneului WTA de la Roma, după ce Sorana Cîrstea și Irina Begu și-au câștigat...

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...
Ultima oră
Pe aceeași temă