21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE: Comisia Juridică a Senatului susține că DNA a pus un volum...

UPDATE: Comisia Juridică a Senatului susține că DNA a pus un volum greșit în dosarul lui Vâlcov. DNA are probe că nu a încurcat volumele din dosare

UPDATE 12.40:

DNA a trimis, în aceeași zi, procurorului general al României, Tiberiu Nițu, solicitări, cu volumele dosarelor aferente, pentru arestarea senatorului PSD Darius Vâlcov și a deputatului PNL Theodor Nicolescu. DNA a primit confirmări de primire de la cabinetul procurorului general, pe care sunt precizate și numărul de volume din fiecare dosar trimis. Din aceste confirmări ar rezulta că DNA nu se face vinovat de încurcarea volumelor din dosare. 

…..

DNA anunță că a trimis procurorului general al României Tiberiu Nițu doar șapte volume ale dosarului senatorului Darius Vâlcov în care solicita arestarea pentru mita de 2.000.000 de euro,  primită în calitate de primar al orașului Slatina. DNA deține și confirmarea de primire a celor șapte volume. La Senat, însă a ajuns și volumul nouă din dosarul despăgubirilor de la ANRP, în care a fost arestat fostul șef ANI, Horia Georgescu.

În aceeași zi, DNA a trimis procurorului general al României Tiberiu Nițu și solicitarea  pentru arestarea deputatului PNL  Theodor Nicolescu pentru fapte de corupție, cu volumele dosarului despăgubirilor de la ANRP în care a fost aresatat Horia Georgescu. Și pentru volumele acestui dosar  are confirmare de primire.

După ce procurorul general al României avizează solicitarea DNA, transmite dosarul ( în acest caz, dosarele) ministrului Justiției, care, l-a rându-i , transmite solicitările la camerele cărora le erau destinate.

Pe traseul Parchet

 

UPDATE 12.14: După deschiderea volumelor din dosar, senatorii ar fi  descoperit că volumul cu numărul nouă nu ar avea nici o legătură cu dosarul senatorului Darius Vâlcov şi l-au resigilat, pentru a fi trimis DNA. 

Potrivit unor surse parlamentare, volumul care a ajuns din greşeală la comisia juridică face parte din alt dosar.

Preşedintele comisiei juridice a Senatului, Cătălin Boboc,  a precizat că dosarul care îl vizează pe Darius Vâlcov are doar şapte volume şi aproximativ 2700 de pagini. ———

UPDATE 11.50: Comisia Juridică retrimite la DNA un volum din dosarul lui Darius Vâlcov. 

Procurorii anticorupție ar fi inclus în dosar un volum care nu are legătură cu fostul ministru al Finanțelor, a declarat președintele Comisiei Juridice, Cătălin Boboc, ci cu dosarul despăgubirilor de la ANRP.

”Este vorba despre un volum, un dosar care nu are legătură cu speţa pe care o discutăm astăzi ( dosarului lui Darius Vâlcov, nr), probabil că în mod eronat, din cauza volumului mare de dosare pe care îl au cei de la Parchet, l-au transmis. Nu are legătură cu dosarul cauzei, l-am resigilat şi îi vom informa pe cei de la Parchet să vină să îl ridice”, a anunţat Boboc.

Preşedintele Comisiei juridice a precizat că este vorba, cel mai probabil de o ”gafă”, nefiind un dosar care să îi intereseze pe cei din Comisia Juridică.

”Este un dosar care nu are legătură cu speţa pe care lucrăm”, a mai spus Cătălin Boboc.

——–

Fostul ministru al Finanțelor Darius Vâlcov este audiat, marți, la ora 12.30, în Comisia Juridică a Senatului. Vâlcov își poate consulta dosarul și susține punctul de vedere în fața colegilor.

Darius Vâlcov este acuzat de trafic de influență în perioada în care era primar în Slatina. 

Direcția Națională Anticorupție a cerut Senatului, prin procurorul general, încuviințarea reținării și arestării senatorului ministrului demisionar al Finanțelor. Cea mai mare parte a banilor i-a primit în mod direct, cu sacoșa, inclusiv în cimitir, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme.

Citește și: DNA îl vrea pe Vâlcov după gratii, după ce a luat 2 milioane de euro șpagă. O parte din bani i-a luat în cimitir

Senatorul PSD ar fi fost denunțat de cel de la care a primit banii, omul de afaceri Theodor Bernea, patronul Thenologica Radion, arestat în  august 2014 pentru spălarea a peste 78 de milioane de euro și evaziune fiscală de peste 23 de milioane de euro.

Darius Vâlcov a început săvârșirea infracțiunilor din 2009, când era primar al orașului Slatina, iar banii i-a primit până în 2013, când nu mai era primar. Vâlcov a făcut traficul de influență  pentru omul de afaceri Theodor Barna, patronul firmei Tehnologica Radion, ca această firmă să câștige mai multe licitații.

Miercuri în plenul Senatului se va vota cererea de arestare formulată de DNA atât în cazul lui Darius Vâlcov cât și în cazul lui Dan Șova, pus sub acuzare pentru complicitate la abuz în serviciu. 

Cele mai citite

Vin ploile și scad temperaturile! Prognoza meteo pe regiuni, până pe 28 aprilie

Specialiștii de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) au emis prognoza de specialitate, valabilă până pe 28 aprilie 2024. Astfel, în perioada următoare, vremea...

Spania a câștigat organizarea Campionatului Mondial de handbal feminin din 2029

Consiliul Federaţiei Internaţionale de Handbal (IHF) a desemnat Spania drept gazda Campionatului Mondial de handbal feminin din 2029. Alegerea candidaturii spaniole a fost singura opţiune...

Inspecția Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei care se ocupă de cazul lui Vlad Pascu

Inspecția Judiciară a trimis o propunere pentru suspendarea judecătoarei Ioana Ancuța Popoviciu de la Judecătoria Mangalia până la încheierea procedurilor disciplinare, în data de...
Ultima oră
Pe aceeași temă