16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialDe când sunt obligatorii cauciucurile de iarnă. Ce riscă șoferii care nu...

De când sunt obligatorii cauciucurile de iarnă. Ce riscă șoferii care nu respectă legea

Șoferii trebuie să își schimbe cauciucurile de vară cu cele de iarnă ori de câte ori condițiile meteorologice impun acest lucru. “Legea cauciucurilor de iarnă”, aşa cum este denumită OG 5 2011, care a intrat în vigoare la 1 noiembrie 2011 a creat confuzie în rândul şoferilor. Potrivit legii, cauciucurile de iarnă nu sunt obligatorii în fiecare an începând cu data de 1 noiembrie, ci numai când se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. 

Meteorologii au emis luni două avertizări de tip cod galben și cod portocaliu pentru ninsori, ploi și polei. În aceste condiții, șoferii trebuie să se grăbească să își schimbe cauciurile astfel riscă amenzi începând de la 810 lei. 

Citește și: Cauciucurile de iarnă NU sunt OBLIGATORII de la 1 noiembrie

“Obligativitatea dotării autovehiculelor cu cauciucuri de iarnă nu depinde de un anumit interval de timp, ci de condiţiile meteorologice, după cum se precizează în Ordonanţa de Guvern 5/2011. Astfel, şoferii trebuie să aibă cauciucuri de iarnă doar când circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de perioada calendaristică”, a declarat Andrei Codău, inspector la Brigada Rutieră pentru Promotor 

Ce amenzi riscă șoferii

Conducerea mașinii pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, polei sau gheață fără ca autoturismul să fie dotat cu anvelope de iarnă constituie contravenție. Astfel, șoferii riscă să rămână fără certificat de înmatriculare și amenzi între 810 și 1.800 de lei. 

Toți proprietarii de autoturisme din România sunt obligați, începând cu iarna anului 2011, să utilizeze în sezonul rece cauciucuri de iarnă.

Anvelopele de iarnă potrivite

Atunci când cumpăraţi anvelope de iarnă, trebuie să fiţi foarte atenţi la câteva semne de pe cauciuc. Fulgul de nea pe anvelopă atestă că aveţi un cauciuc de iarnă cu care puteţi circula legal.

De asemenea, sunt acceptate iarna anvelopele cu menţiunea “M + S” (Mud plus Snow – Noroi şi zăpadă). Trebuie să ştiţi că, pe drumurile uscate, atunci când folosiţi cauciucuri de iarnă consumul de carburant este un pic mai mare. 

Cele mai citite

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...
Ultima oră
Pe aceeași temă