10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialDe ce a fost reţinut primarul din Ploiești

De ce a fost reţinut primarul din Ploiești

Primarul municipiului Ploieşti, Iulian Bădescu, a fost reţinut pentru 24 de ore de către procurorii anticorupţie, după ce a fost audiat timp de şase ore în cursul zilei de marţi, pentru luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave având ca rezultat obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit (2 acte materiale), conform unui comunicat DNA.  

Iulian Bădescu va fi prezentat, la data de 4 martie 2015, la Tribunalul Prahova cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

De asemenea, în acest dosar s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale pentru infracţiunea de  abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave având ca rezultat obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit (2 acte materiale) față de secretarul municipiului Ploieşti, Oana Cristina Iacob, pentru şi directorul executiv la Direcţia administraţie publică, juridic – contencios, achiziţii publice, contracte din cadrul Primăriei Ploieşti, Iulia Alina Alexandru. 

Procurorii anticorupţie au descoperit că în calitate de primar al municipiului Ploieşti şi ordonator principal de credite, Iulian Bădescu a semnat, la data de 21.01.2013, un contract de cooperare încheiat între municipiul Ploieşti şi Asociaţia Comunitară ,,Lupii Galbeni 2012” Ploieşti şi, la data de 28.06.2013, a semnat regulamentul privind punerea în aplicare a acestuia, în lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, sustrăgând aceste operaţiuni controlului de legalitate, regularitate şi încadrare în creditele bugetare şi a dispus plata sumei de 8.000.000 lei (în trei tranşe) către asociaţie, deşi cunoştea că nu este legală.

​Citeşte şi: Primarul din Ploieşti, reţinut pentru 24 de ore

Aceste fapte au avut ca rezultat prejudicierea bugetului local cu suma anterior menţionată, precum şi obţinerea de către Asociaţia Comunitară ,,Lupii Galbeni 2012” Ploieşti a unui folos necuvenit de aceeaşi valoare. Prin semnarea contractului şi a regulamentului sus menţionate, inculpatul Bădescu Iulian şi-a îndeplinit defectuos atribuţiile de serviciu prevăzute de Legea nr. 215/2001 a administrației publice locale și a încălcat dispozițiile din O.G. nr. 119/1999 privind controlul intern şi controlul financiar preventiv şi pe cele din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale.

De asemenea, primarul Ploieştului i-a pretins unui reprezentant al Asociaţiei Comunitare ,,Lupii Galbeni 2012” Ploieşti, în schimbul derulării contractului de asociere şi a regulamentului de aplicare a contractului, precum şi a efectuării plăţilor către Asociaţie, suma de 300.000 euro reprezentând un comision de 10% din valoarea totală a sumelor ce urmau  ce urmau a fi acordate de primărie jucătorilor echipei de fotbal ,,F.C. PETROLUL” Ploieşti, ale cărei interese erau reprezentate de Asociaţia Comunitară, precum şi foloase necuvenite constând în contravaloarea transportului şi a cazării, în perioadele ianuarie – februarie 2013, respectiv ianuarie – februarie 2014, la două hoteluri din Turcia unde Bădescu a însoţit echipa în desfăşurarea cantonamentului.

În calitate de secretar al municipiului Ploieşti, Oana Cristina Iacob, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuției de serviciu, a avizat pentru legalitate Hotărârile Consiliului Local Ploieşti prin care s-au aprobat încheierea contractului de cooperare între municipiul Ploieşti şi Asociaţia Comunitară ,,Lupii Galbeni 2012” Ploieşti şi Regulamentul de aplicare a prevederilor contractului, hotărâri adoptate cu încălcarea dispoziţiile legale.

Rapoartele de specialitate prin care a propus Consiliului Local Ploieşti, spre aprobare, contractul şi regulamentul de aplicare sus menţionate au fost semnate de directorul executiv la Direcţia administraţie publică, juridic – contencios, achiziţii publice, contracte din cadrul Primăriei municipiului Ploieşti, Iulia Alina Alexandru, deşi nu erau îndeplinite condiţiile prevăzute de lege.

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...
Ultima oră
Pe aceeași temă