13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialDe ce a murit pilotul avionului prăbușit în Brăila

De ce a murit pilotul avionului prăbușit în Brăila

Moartea pilotului avionului utilitar care s-a prăbuşit, sâmbătă, în judeţul Brăila a fost una violentă şi a fost cauzată de un şoc traumatic şi hemoragic, au concluzionat medicii legişti, în urma efectuării necropsiei, informează Mediafax.

Medicii legişti au întocmit raportul medico-legal în urma efectuării necropsiei în cazul pilotului care a murit, sâmbătă dimineaţă, în urma accidentului aviatic din judeţul Brăila.

Citește și: Avion de mici dimensiuni, PRĂBUŞIT în Brăila. Pilotul aeronavei a MURIT

“Moartea a fost violentă şi s-a datorat şocului traumatic şi hemoragic, consecutiv unui politraumatism cu numeroase fracturi şi contuzii ale organelor interne, în cadrul unui accident aviatic”, a declarat, luni, medicul legist şef Gina Ilie din cadrul Serviciului de Medicină Legală Brăila.

Avionul utilitar s-a prăbuşit, sâmbătă dimineaţă, în comuna Stăncuța, județul Brăila, iar la scurt timp pilotul şi copilotul au fost preluați cu două ambulanțe, fiind transportați, în stare stabilă, la Unitatea Primiri Urgențe a Spitalului Județean Brăila.

Pilotul, în vârstă de 59 ani, avea politraumatisme, iar copilotul, în vârstă de 59 de ani, a suferit traumatisme la torace și la piciorul stâng, care nu îi pun viața în pericol, se preciza într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Interne.

Citește și: Anchetatorii au început urmărirea penală în cazul accidentul aviatic din Brăila

Ulterior, medicii de la Spitalul Judeţean din Brăila au decis transferarea pilotului la Spitalul Floreasca din Capitală, iar pentru preluarea acestuia a fost trimis un elicopter al MAI, însă bărbatul a suferit un stop cardio-respirator. Echipajul medical care trebuia să îl aducă la spitalul din Capitală a încercat resuscitarea pilotului, însă fără rezultat, preciza secretarul de stat Raed Arafat.

Copilotul avionului utilitar a rămas internat la Spitalul Judeţean din Brăila.

Potrivit colonelului Ștefan Stoian, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Brăila, avionul era de tip Antonov 2 și a fost închiriat de o firmă din Brăila de la o firmă din Galați, cei doi, pilotul și copilotul, fiind delegați de societatea căreia îi aparține aparatul de zbor.

“Avionul s-a prăbușit pe un teren agricol, pe o orezărie, din apropierea localității Stăncuța, nu a explodat, nu a luat foc, iar când au ajuns la fața locului pompierii s-au eliminat toate riscurile. Cei doi au ieșit din aparatul de zbor pe picioarele lor, au fost conștienți, au cooperat cu personalul medical. Avionul a fost avariat în partea din față, aripi, motor, în timp ce partea din spate nu a suferit avarii, acolo fiind și substanța ce urma să fie împrăștiată pe câmp”, declara Ștefan Stoian.

Potrivit sursei citate, avionul era pilotat de Costică Vâlcu, în vârstă de 59 de ani, din Brăila, cu o experienţă de peste 30 de ani în domeniu. Copilotul-mecanic Viorel Frantz este din Galaţi şi a lucrat mult timp la Aerodromul Vădeni.

Virgil Luparu, procurorul general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, ajuns sâmbătă la locul accidentului, declara că instituţia a început o anchetă în acest caz. “În cauză, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi efectuează cercetări pentru a stabili condiţiile în care s-a produs acest eveniment aviatic şi pentru a stabili dacă este vorba de infracţiuni prevăzute în Codul Silvic sau infracţiuni de vătămare corporală din culpă”, spunea Luparu.

Anchete au fost deschise şi de Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile şi de Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila.

Copilotul avionului, aflat la Spitalul Judeţean din Brăila, a fost audiat, sâmbătă seara, de anchetatori.

“Copilotul a precizat că după decolare, în momentul în care a ajuns cu avionul la o înălţime de aproximativ 10-15 metri, fără niciun motiv din partea lui explicabil, avionul a intrat într-un viraj pe partea stângă necontrolat. Au încercat să îi păstreze direcţia de zbor şi nu au reuşit şi atunci au intrat în impact cu solul şi s-au prăbuşit”, declara, duminică, procurorul Virgil Luparu.

Procurorul preciza că se fac verificări pentru stabilirea împrejurărilor în care a avut loc acest accident, cu privire la toate datele tehnice vizând societatea de care aparţine avionul, dar şi privind dispoziţiile legale pe care trebuiau să le respecte toţi membrii personalului aviatic.

“La articolul 98 din Codul Aerian se prevede încălcarea/nerespectarea dispoziţiilor de către personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu sau neîndeplinirea acestora, iar ca urmare a acestor încălcări s-a produs decesul victimei. Aceasta este fapta, dar nu am început urmărirea penală faţă de nicio persoană, ci în legătură cu această faptă facem noi verificări. Practic, această infracţiune atrage şi competenţa Parchetului Curţii de Apel, respectiv art. 112 din Codul Aerian. Noi facem verificări doar cu privire la faptă şi în virtutea acestor aspecte verificăm dacă s-au respecat sau nu toate dispoziţiile, vizând norme de protecţie a muncii, omologarea avionului, toate aceste activităţi pe care le specifică legea. Nu pot să spun în acest moment dacă a încălcat sau nu o persoană aceste dispoziţii, noi facem verificări”, spunea Luparu.

El afirma că se fac verificări inclusiv din punct de vedere tehnic, în ceea ce priveşte starea avionului.

Luparu menţiona că la finalizarea cercetărilor la locul accidentului aeronava a fost predată specialiştilor din cadrul CIAS pentru a se efectua expertizele tehnice dispuse.

Conform unor surse locale, avionul aparţinea firmei Pegas din Galaţi şi a fost închiriat de o firmă din Brăila pentru a împrăştia îngrăşământ. Aceleaşi surse spuneau că avionul de tip Antonov 2, construit înainte de 1980, era în stare bună de funcţionare.

Cele mai citite

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...
Ultima oră
Pe aceeași temă