7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialDe ce a vizitat ministrul Mediului Constanța

De ce a vizitat ministrul Mediului Constanța

Ieri, SC RAJA SA a primit vizita de lucru a delegației Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice. Delegaţia a fost  condusă de ministrul Mediului Attila Korodi, iar din ea a făcut parte și secretarul stat Şandor Pasztor. ”S-au stabilit la sediul RAJA măsuri concrete pentru impulsionarea activității de absobrție de fonduri europene și pentru lansarea cu succes a noului program operațional pentru investiții mari”, a spus Felix Stroe, director general SC RAJA SA.

Ministrul a vizitat stația de epurare Constanța Nord, dar a vorbit și despre ce se întâmplă în alte regiuni din sud-estul țării unde activează societatea constănțeană. „Am găsit la RAJA ceea ce se încadrează în cerinţele noastre de absorbţie a acestor fonduri europene. Sunt mulţumit de RAJA, care poate fi un exemplu şi pentru ceilalţi operatori”, a fost concluzia ministrului Mediului, care a precizat că societatea se încadrează în calendarul național de investiții stabilit de minister. ”În foarte multe zone din țară avem probleme cu lucrările, dar în Constanța avem un exemplu pozitiv”, a precizat secretarul stat Şandor Pasztor.

Se schimbă regulile jocului

Attila Korodi a punctat și faptul că ministerul se pregătește pentru absorbția fondurilor europene în exercițiul 2014 – 2020. ”Se schimbă regula jocului. Pentru perioada 2014-2020 fondurile disponibile din fonduri europene pentru îmbunătățirea calității apei (asta însemnând infrastructuri de aducțiuni de apă potabilă, tratarea apei potabile, sisteme de colectare a apelor uzate, de tratare a apelor uzate) vor beneficia de un buget mai mic alocat la nivel național, din bugetul central european. Asta înseamnă că trebuie să creștem cofinanțarea unde statul român trebuie să participe masiv. Pe de altă parte, cu proiecte foarte bine prioritizate, trebuie și va exista și o competiție între autorități locale și companii de apă cum reușesc să pregătească noul ciclu financiar și portofoliu de proiecte și încurajăm și de aici să facă pasul acesta pentru că cine rămâne în urmă, din păcate, va fi o responsabilitate politică a nivelului local, pentru că bugetul de stat va fi degrevat de mai multe obligații, iar asta înseamnă automat și o grevare a bugetelor locale. Nu cred că cetățenii în comunitățile locale au forța financiară să susțină astfel de investiții majore care sunt necesare și fac parte din obligațiile noastre față de comunitatea europeană”, a precizat ministrul.

Cofinanțarea va crește

”Pentru exercițiul următor, pentru că finanțarea europeană scade, sunt mai puțini bani alocați, atunci cofinanțările vor fi obligația statului român. La ora actuală, avem doi la sută aproximativ cofinanțare locală, probabil acest 2 la sută va crește puțin, dar nu putem să punem 25 la sută cofinanțare pe responsabilitatea locală pentru că acele bugete nu există, nu există acele venituri, iar și atunci pe niște ­calcule de cost-beneficiu financiare pentru fiecare proiect în parte statul va defini cofinanțarea” Attila Korodi, ­ministrul Mediului.  

PROBLEMĂ

Amenzi de 100.000 de euro pe zi

Felix Stroe, care este și președintele Asociației Române a Apei, a atras atenția că toate localitățile medii din România trebuie să fie racordate, până în anul 2020, la rețele de apă și canalizare, dar și la stații de epurare. În caz contrar, România riscă amenzi de 100.000 de euro pe zi pentru fiecare caz nerezolvat. Din păcate, sunt localități în care nu s-a luat nicio măsură pentru remedierea problemelor, cum ar fi Slobozia, oraș unde apa de la robinet nu este potabilă, Direcția de Sănătate Publică interzicând consumarea acesteia. Stroe a precizat că, pentru a putea accesa banii europeni pentru exercițiul finaciar european următor, proiectele trebuie scrise și depuse până anul viitor.

 

 

Cele mai citite

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...
Ultima oră
Pe aceeași temă