13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialDe ce NU a fost posibilă revizuirea Constituției

De ce NU a fost posibilă revizuirea Constituției

Inflația de constituționaliști este motivul pentru care nu se reușește revizuirea Constituției, potrivit profesorului universitar doctor Ioan Muraru, fost Avocat al Poporului și fost președinte al Curții Constituționale a României (CCR), relatează Hotnews. 

“Asistăm la o inflație de constituționaliști. Datorită acestei inflații nu reușim să revizuim Constituția deși discutăm despre vreo doi ani de această revizuire. De ce? Eu cred că răspunsul este simplu dacă l-am cauta”, a spus fostul președinte al Curții Constituționale.  

Muraru a subliniat că actuala Lege Fundamentală a României, dacă se va compara cu cea a statelor europene, răspunde exigentelor și ”nu trebuie să inventăm foarte multe lucruri”. 

Citește și: Horațius Dumbravă: Imunitatea parlamentară, inclusă în revizuirea Constituţiei

Ioan Muraru a făcut aceste precizări la lansarea Codlex-ului constituțional – Constituțiile statelor membre ale Uniunii Europene, fiind unul dintre cei patru autori ai lucrării.

O problematică care este în atenția practicienilor o reprezintă imunitatea parlamentară, a subliniat Muraru. 

“O problemă care este mereu în atenția practicienilor, teoreticienilor privește imunitatea parlamentară. Sub acest aspect cei care vor avea curiozitatea să răsfoiască Constituțiile vor observă că noi nu suntem o excepție în UE. Imunitatea parlamentară este o procedură care protejează mandatul și că atare ea trebuie menținută. Fără îndoială că un Parlament care se constituie Adunare Constituantă ar putea gândi și altfel, dar într-o gândire de perspectivă eu cred că nu vor face un lucru bun dacă vor transforma imunitatea parlamentară într-un simplu vot. Este un lucru consolidat în lume, cunoscut și așa mai departe”, a atras atenția Ioan Muraru.

Fostul președinte CCR a adăugat că, în 2003, controlul de constituționalitate a fost întărit prin anumite adaosuri și completări, apreciind că a fost “un lucru bun cu unele exagerări”.  

De asemenea, la eveniment a participat și președintele Comisiei parlamentare de revizuire a Constituției, Ioan Chelaru, care a arătat că procesul de revizuire ”este într-un moment dificil” din cauza lipsei consensului politic.

Citește și: Blocaj în revizuirea Constituției. Gorghiu: Nu putem reforma Constituția cu oameni care au încălcat drepturile cetățenilor

“Suntem într-un moment dificil cu procesul de revizuire. Vreau să va spun câteva lucruri, care nu-mi plac în mod special, însă nu mai suntem în prezent într-un consens politic de două treimi că să putem face un pas mai departe. De aceea, în acest moment, suntem la nivelul la care analizăm observațiile, cele mai multe extrem de pertinente ale CCR și ale Comisiei de la Veneția, și probabil că din toamnă vom face un pas înainte”, a explicat senatorul, adăugând că acest Codlex este “un monument de lucrare”.  

Totodată, președintele Comisiei juridice a Camerei Deputaților, Bogdan Ciucă, l-a citat pe Thomas Paine în discursul său: “Fiecare popor are Constituția pe care o merită și care i se potrivește”. 

“Acum, sincer, nu știu dacă merităm Constituția asta sau ni se potrivește, ea funcționează (…) Ar trebui upgradata în raport cu vremurile pe care le trăim. Cred că problemă noastră nu este dacă este necesar să o upgradam, toată lumea consideră că pe aici pe colo ar trebui făcut ceva. Problema noastră este să găsim resursele și să o facem cu înțelepciune, cu bună credința, și să identificăm și o fereastră de timp care să nu fie alterată de evenimente electorale sau de alte preocupări. Ceea ce este aproape o performanță dacă am reuși. Să nu construim o modificare constituțională pentru sau împotriva unei persoane, unei instituții”, a spus deputatul.  

Revizuirea Constituției nu a fost realizată în această sesiune parlamentară. În consecință, Comisia pentru revizuire se va reuni în toamnă. 

 

Cele mai citite

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă