24.6 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialDe ce nu este reabilitat Cazinoul din Constanța

De ce nu este reabilitat Cazinoul din Constanța

 

A trecut un an și jumătate de când Consiliul Local Constanța a votat transferarea Cazinoului din localitate la Compania Națională de Investiții. Aceasta ar fi trebuit să îl reabiliteze și să-l returneze consiliului, care ar fi urmat să îi decidă destinația. Nu era pentru prima dată când se promitea reabilitarea clădirii reprezentantive pentru Constanța și România. Ca de fiecare dată însă, ceva nu a mers bine și planul a eșuat. Ne aflăm astăzi într-un nou impas, iar lucrările de reabilitare sunt departe de a începe.

Ce spune viceprim-ministrul

Un deputat de Constanța, Florin Gheorghe, a adresat o interpelare viceprim-ministrului Vasile Dîncu, pentru a afla motivul pentru care nici măcar astăzi nu au început lucrările de reabilitare la Cazinoul din Constanța. ”Îi mulțumesc domnului viceprim-ministru Vasile Dîncu pentru faptul că a avut curajul să scoată la suprafață adevăratele motive pentru care lucrările la Cazinoul din Constanța nu au început nici astăzi, după ani buni de așteptări.

Este vorba despre firmele care au participat la celebra licitație demarată de Compania Națională de Investiții pentru reabilitarea Cazinoului, firme care sunt subiectul unor anchete penale cu privire la spălare de bani și alte infracțiuni economice extrem de grave și care se ceartă cu statul român, pe obiectivul de investiții amintit”, a spus deputatul. Acesta spune că nu-și dă seama dacă vestea pe care a primit-o este revoltătoare, pentru că lucrările nu au început deși există bani, sau pozitivă, pentru că în urma licitației nu a fost atribuit contractul unor firme bănuite de fapte penale.

Un oraș marginal, slab dezvoltat

”Dacă singura problemă a municipiului Constanța ar fi fost reabilitarea Cazinoului, poate că nu aș fi fost atât de revoltat. Însă modul în care dispută unii contractele publice, modul în care le câștigă și, mai ales cum le execută a făcut din Constanța un oraș marginal al României, slab dezvoltat, cu străzi pline de găuri, cu un trafic permanent aglomerat, cu o salubrizare precară, cu spații publice de agrement fără verdeață și tot mai nesigur pentru cetățeni. Ne mai întrebăm apoi de ce fug turiștii în Bulgaria și Grecia!?”, a mai spus Florin Gheorghe, deputat.

Cine sunt firmele

La licitația pentru reabilitarea Cazinoului au participat cinci asocieri de firme. Valoarea contractului este de 31,6 milioane de lei, fără TVA, bani puși la dispoziție de CNI. Licitația a avut loc în iunie 2015, dar nu a fost desemnat nici un câștigător. Lucrurile s-au complicat după ce două firme au contestat în instanță procedura. Instanța a admis contestaţia depusă de SC Euromateria SRL. În prezent, lucrurile sunt împotmolite în acest hățiș juridic și legislativ. ”Practic, în 27 de luni din momentul lansării ordinului de începere Cazinoul va fi gata”, spune viceprimarul Decebal Făgădău în mai 2015. Cert este că termenul avansat initial, de doi ani și jumătate, nu va fi respectat. Singurul lucru bun este că, potrivit specialiștilor, structura de rezistență a cazinoului nu este afectată de trecerea timpului.

”Practic, în 27 de luni din momentul lansării ordinului de începere Cazinoul va fi gata”. Viceprimarul Decebal Făgădău în mai 2015.   

ISTORIC

Cazinoul este de peste zece ani în paragină

Construcţia Cazinoului a început în jurul anului 1904. După terminarea fundaţiilor însă, planurile au fost schimbate, Primăria încredinţând modificarea acestora unui arhitect elveţian, Daniel Renard. Obiectivul, construit în stil Art Nouveau, a fost terminat în 1910, fiind inaugurat în 1911. În acelaşi an, Primăria a autorizat organizarea jocurilor de noroc, iar Cazinoul a fost frecventat timp de mai mulţi ani de pasionaţii acestora. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Cazinoul, transformat în spital, a fost afectat de bombardamente.

După instaurarea regimului comunist, Cazinoul a fost transformat în restaurant. La jumătatea anilor ’80, Cazinoul a fost închis pentru o perioadă pentru a fi supus unor lucrări de restaurare, acestea fiind ultimele operaţiuni de acest gen realizate până în prezent. După revoluţia din ’89, Cazinoul a continuat să funcţioneze ca restaurant, aici fiind organizate nunţi, botezuri, banchete şcolare, dar şi diverse evenimente culturale.

 

Cazinoul este de peste zece ani în paragină

Cele mai citite

Defecțiune la metrou, ce afectează intervalul de timp la care sosesc trenurile

Circulaţia trenurilor de metrou pe Magistrala 2 Berceni - Tudor Arghezi se desfăşoară momentan la un interval de 6 minute, din cauza unor defecţiuni...

VIDEO. Percheziții într-un dosar privind trafic de droguri, în Timiș

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, împreună cu procurorii DIICOT, pun în aplicare, astăzi, 24 de mandate de percheziţie domiciliară în judeţul...

Premierul Ciolacu este primit în Turcia de președintele Erdoğan, unul dintre cei mai influenți lideri din Europa

Premierul României, Marcel Ciolacu, se întâlnește, în Turcia, cu președintele Recep Tayyip Erdoğan, unul dintre cei mai influenți lideri politici din Europa. Premierul Ciolacu și...
Ultima oră
Pe aceeași temă