11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialDe ce nu și-a declarat Radu Mazăre conturile din Israel

De ce nu și-a declarat Radu Mazăre conturile din Israel

Inspectorii Agenției Naționale de Integritate au descoperit mai multe depozite ale lui Radu Mazăre, deschise de acesta la o unitate bancară de pe teritoriul statului Israel. 779.057 euro, mai exact, bani care ar fi fost depuși la o unitate bancară din Netanya, oraș aflat în partea de nord a Israelului, la 30 de kilometri de Tel Aviv, pe malul Mării Mediterane.

„Depozitele bancare în cuantum de 779.057 euro nu au fost menționate în declarațiile de avere completate de către Radu Ștefan Mazăre în perioada 2008-2012. Această sumă cu caracter nejustificat a fost identificată în același dosar în care Agenția Națională de Integritate a solicitat, la data de 23 iunie 2015, Comisiei de cercetare a averilor de pe lângă C.A. Constanța începerea acțiunii de control cu privire la o diferență nejustificată, în cuantum de 137.570 euro și 143.818 lei, între averea dobândită şi veniturile realizate în perioada exercitării mandatelor de primar (iunie 2008 – mai 2015) de către Radu Ștefan Mazăre“, au precizat reprezentanții ANI.

Aceștia au solicitat Comisiei de cercetare a averilor de pe lângă Curtea de Apel Constanța extinderea acțiunii de control cu privire la diferența nejustificată între averea dobândită și veniturile realizate de către Radu Mazăre. Inspectorii ANI spun că, în urma datelor și a informațiilor transmise de instituțiile competente până în prezent, diferențele cu caracter nejustificat raportate la averea dobândită și veniturile realizate de către Radu Mazăre totalizează 916.627 euro și 143.818 lei.

Ce spune Radu Mazăre

Radu Mazăre a declarat duminică, pentru România liberă, de ce nu a trecut banii în declarațiile de avere. „Contul a fost închis în 2011 și banii au fost transferați proprietarului conform mandatului“, a spus acesta. Din analiza declarațiilor de avere nu reiese însă că acești bani ar fi fost declarați în anul 2011.

L-am întrebat pe Radu Mazăre și de ce nu s-a întâmplat acest lucru. „Nu au figurat și nu trebuia întrucât nu erau banii mei“, ne-a declarat acesta. Evident, inspectorii ANI nu sunt de aceeași părere. Cu o zi înainte, acesta afirmase, pentru Digi TV, că „banii erau parte a unei înțelegeri financiare ce nu trebuiau declarați în declarația de avere“. Tot atunci a afirmat că inspectorul nu l-a întrebat nimic despre aceste sume și că va da lămuririle necesare comisiei de pe lângă Curtea de Apel.

Mazăre a făcut practic referire la art. 21, pct. 4 din Legea nr 176 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, care spune că „dacă, în urma evaluării declaraţiei de interese, precum şi a altor date şi informaţii, inspectorul de integritate identifică elemente în sensul existenţei unui conflict de interese sau al unei incompatibilităţi, el informează despre aceasta persoana în cauză şi are obligaţia de a o invita pentru a prezenta un punct de vedere“.

Nu și-a depus declarația de avere. Riscă o amendă de… 50 de lei

În luna aprilie a acestui an, Radu Mazăre a fost suspendat din funcţia de primar al Constanţei, prin ordin al prefectului, iar în 22 mai el şi-a dat demisia din funcţie. Deși au trecut circa trei luni și jumătate, acesta nu și-a depus declarația de avere. Aceeași lege menționată mai sus, la art 4, pct. 3 spune că “în termen de cel mult 30 de zile de la data încheierii mandatului sau a încetării activităţii, persoanele prevăzute de prezenta lege au obligaţia să depună noi declaraţii de avere şi declaraţii de interese“.

Printre aceste persoane se află și primarii. „Nu am depus declarația deoarece sunt în cercetare“, a explicat Radu Mazăre. Art. 29 din legea menționată spune că „nedepunerea declaraţiilor de avere şi a declaraţiilor de interese în termenele prevăzute de prezenta lege, precum şi nedeclararea, în declaraţia întocmită potrivit anexei nr. 1, a cuantumului veniturilor realizate, sau declararea acestora cu trimitere la alte înscrisuri constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei“.

Prieteni israelieni

În ciuda faptului că a defilat cu o zvastică pe un podium de modă, Radu Mazăre este prieten bun cu câțiva oameni de afaceri israelieni. Cu sau fără legătură, Primăria Constanța a lucrat în mai multe proiecte importante cu firme din Israel. Printre ele: asfaltarea stațiunii Mamaia, construirea unor locuințe pentru tineri (blocuri de zece etaje), construirea unei părți a campusului social Henri Coandă (locuințe pentru săraci), construcția unuia dintre cele mai controversate mall-uri din oraș, cel din Parcul Tăbăcărie. Primele trei au avut ca protagoniști SC Saphire Structures SRL, administrată de Avram Morgenstern, iar ultima pe Elan Schwartzenberg (care între timp a vândut afacerea). Și Morgenstern, și Schwartzenberg, și Mazăre au acum probleme mari cu legea.

Fără proprietăți în Constanța

Conform ultimei declaraţii de avere, din iulie 2014, Radu Mazăre deţine o cotă parte de patru la sută din două terenuri în Bucureşti, unul de 24,16 metri pătraţi, iar celălalt de 35,68 metri pătraţi, cumpărate în 2009, împreună cu mai multe persoane. De asemenea, primarul are o suprafaţă de 1,7 hectare de teren în Madagascar, luată în anul 2012 în concesiune cu fratele său Mihai, precum şi un apartament în Bucureşti, cu o suprafaţă de 184,43 metri pătraţi, cumpărat în 2013.

Radu Mazăre are şi două autoturisme – un Jeep Willys fabricat în 1968 şi un Jaguar fabricat în 1974, la rubrica mod de dobândire fiind scris „factură“. Radu Mazăre deţine şi o şalupă şi o remorcă pentru transportul acesteia.

Totodată, primarul Constanţei are un cont cu 4.629 de euro şi o sumă cash de 290.000 de euro, precum şi două carduri de credit fără cash colateral.

De asemenea, în declaraţia de avere sunt trecute şi patru împrumuturi acordate de Radu Mazăre, fiind vorba despre o sumă de 600.000 de euro dată lui Ioanis Poulos Szantzikas şi trei împrumuturi către SC Xenoti SRL, în valoare de 16.499 lei, 47.695 lei şi 42.060 dolari. În schimb, Radu Mazăre a primit o parte din împrumutul acordat SC Nisipuri SA, respectiv 13.435 de lei, dar această societate mai trebuie să îi restituie edilului 1.612.875 lei dintr-un împrumut acordat în trecut.

De asemenea, primarul deţine în continuare acţiuni la mai multe societăţi comerciale. În ultimul an fiscal, Radu Mazăre a încasat o indemnizaţie de primar de 32.235 de lei, dar şi 80.000 de euro din vânzarea unor acţiuni către Enterprises Inc of Moravia Grecia.   

Avalanșă de dosare penale

Mazăre este cercetat de procurorii anticorupţie într-un dosar în care este acuzat că ar fi primit 175.000 de euro de la omul de afaceri Avram Morgenstern pentru ca acesta să câştige contractul privind construirea locuinţelor sociale din cartierul “Henri Coandă“ din Constanţa. Mazăre mai este acuzat că nu a trecut în declaraţiile de avere din 2012 contul personal deschis la banca din Israel în care a primit, în septembrie 2011, 95.000 de euro de la Elan Schwartzenberg. În această cauză, Radu Mazăre este sub control judiciar şi are interdicţie de a părăsi ţara.

De asemenea, DNA l-a trimis în judecată pe primarul Radu Mazăre în 28 octombrie 2008, într-un dosar privind atribuirea nelegală a unor terenuri, în care este acuzat alături de 36 de persoane, foşti şi actuali funcţionari din Primăria Constanţa şi din Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici. Cele 37 de persoane sunt acuzate că au încălcat Legea 10/2001 privind persoanele îndreptăţite la restituire, termenul de depunere a cererilor, indisponibilizarea bunurilor restituibile în natură, competenţa de soluţionare a cererilor de restituire, întinderea suprafeţei revendicate.

Prejudiciul în această cauză a fost estimat la aproximativ 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro în dauna municipiului Constanţa, potrivit DNA. Mazăre este cercetat și pentru vânzarea unei părți din terenul pe care se află Cazinoul din Mamaia.

Cele mai citite

Ghidul complet pentru utilizarea responsabilă a camerelor spion

În contextul modern al tehnologiei, camerele spion au devenit un instrument util pentru supravegherea discretă și asigurarea securității personale și a proprietății. Este esențial...

Premierul a cerut ca toate pensiile să fie plătite înainte de Paște

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut marţi, în şedinţa Exectivului, ministrului Muncii Simona Bucura Oprescu să vorbească cu toate băncile din România şi cu Poşta...

Ciolacu apare alături de candidata Gabriela Firea și o laudă că “știe administrație”

Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, o laudă pe Gabriela Firea, care a devenit, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei. "Decizia...
Ultima oră
Pe aceeași temă