13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialDe Ziua Naţională, principesa Margareta şi principele Radu au făcut o călătorie...

De Ziua Naţională, principesa Margareta şi principele Radu au făcut o călătorie simbolică, în trenul regal

Membri ai Familiei Regale a României au încheiat, marți seară, călătoria-simbol cu trenul regal, de Ziua Naţională a României, informează Mediafax.

Principesa Margareta a declarat, la sosirea în Bucureşti, că 1 Decembrie a fost o zi de unitate, demnitate și istorie și că se gândește la viitor, care trebuie să fie mai bun pentru români.

Evenimentele organizate de Familia Regală cu prilejul Zilei Naţionale a României s-au încheiat marți seară, în gara Băneasa din Capitală, unde principesa moștenitoare Margareta, soţul său, principele Radu, și principesa Maria, cea mai tânără dintre cele cinci fiice ale Regelui Mihai I şi ale Reginei Ana, au coborât din trenul regal, după o călătorie-simbol devenită o tradiţie de 1 Decembrie.

În acest an, cu ocazia Zilei Naționale, trenul regal a efectuat, în mod simbolic, un itinerariu numit “Trenul Aducerii Aminte”. Având la bord Familia Regală, apropiați și admiratori ai acesteia, trenul a refăcut traseul Drobeta-Turnu-Severin – București, ca un omagiu adus Regelui Carol I, la 150 de ani de la venirea acestuia în țară. Pe 8 mai 1866, principele Carol punea piciorul pe pământ românesc, la Turnu-Severin. Pe 10 mai, principele suveran intra în Capitală, iar la 29 iunie era adoptată Constituția în care, pentru prima oară în istorie, țara noastră era denumită “România”.

Anul acesta, principesa moștenitoare Margareta și principele Radu, însoțiți de principesa Maria, au parcurs, la bordul trenului regal, județele Mehedinți, Dolj, Olt și Dâmbovița, încheind călătoria la București.

Astfel, aproximativ 4.000 de persoane au aşteptat sosirea trenului regal, luni după-amiază, în gara din Drobeta-Turnu-Severin. De asemenea, pe tot acest traseul, trenul regal s-a oprit pentru ca membrii Familiei Regale să poate saluta publicul. Gara Băneasa a fost ultima oprire a călătoriei pe care Familia Regală a făcut-o în cinstea suveranilor cărora le este datorată Marea Unire, respectiv Regele Ferdinand I și Regina Maria.

La sosirea în Bucureşti, Familia Regală a fost întâmpinată de peste o sută de persoane, inclusiv copii mici. În momentul în care trenul a oprit în gară, mulţimea a început să aplaude și să strige “Trăiască Regele!”, “Regele Mihai!” și “Monarhie te iubim!” și să fluture drapele cu stema regală a României.

De asemenea, mulțimea a cântat imnul regal atunci când principesa Margareta, principele Radu și principesa Maria au coborât pe peronul gării. La rândul lor, aceștia au salutat mulţimea şi le-au mulțumit pentru că sunt alături de Familia Regală.

Principesa Margareta a mai spus că este foarte fericită și că 1 Decembrie a fost o zi foarte emoționantă pentru familia sa.

“A fost o zi emoționantă, o zi de unitate, de demnitate, istorie și ne gândim la viitor, pentru că noi, în România, avem mândrie (…). Astăzi a fost o zi absolut minunată. Sunt foarte foarte bucuroasă (…) Cred că este o zi nouă astăzi. A fost atât de multă lume, copii, bătrâni, familii. Toată lumea a fost bucuroasă. Trebuie să fim împreună pentru țara noastră, să ne gândim la viitor, să fie un viitor mai bun. Vă iubim”, a spus principesa Margareta.

Ea a mai afirmat că a fost foarte emoționată atunci când a văzut cât de multă lume a așteptat trenul regal în Drobeta-Turnu-Severin. “Am simțit mare emoție și mare bucurie când am văzut atât de multă lume. Le mulțumesc tuturor”, a precizat principesa Margareta.

Pe de altă parte, cele aproximativ o sută de persoane care s-au întâlnit marți, la gara Băneasa, cu membrii Familiei Regale au purtat în timpul manifestării, pe lângă drapele cu stema regală a României, portrete cu Regele Mihai I, buchete de flori și pancarte cu mesajul “Regele pe tronul Țării!”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...
Ultima oră
Pe aceeași temă