15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialDecizie a Tribunalului Călărași: Dosarul Nana se întoarce la Parchet

Decizie a Tribunalului Călărași: Dosarul Nana se întoarce la Parchet

Dosarul Nana se reîntoarce la parchetul General, pe motiv că nu sunt probe suficiente în acest caz. Decizia a fost luată de magistrații Tribunalului Călărași, însă nu este definitivă și poate fi contestată de la Curtea de Apel.

În acest dosar, primarul Gheorghe Dobre și cinci funcționari din cadrul Primăriei Nana au fost trimiși în judecată sub control judiciar, în dosarul Nana, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, conflict de interese, spălare a banilor şi fals în declaraţii.

Citește și: Dosarul ”Nana”, trimis în judecată. Cum aprobau membrii comisiei retrocedarea de terenuri agricole

În același dosar, au fost trimiși în judecată în stare de libertate alte cinci persoane.

Cele 11 persoane sunt cercetate pentru aprobarea a 128 de cereri de retrocedare, soluționate de Comisia Nana, în perioada mai 2006 – decembrie 2010, conform unui comunicat al PICCJ. Prejudiciul produs în acest dosar se ridică la peste 3 milioane de lei.

Astfel, au fost trimiși în judecată, sub control judiciar: Tudorița Niculae, Florian Decu, Marius Gelu Neagu, Marian Dobre,  Simona Alina Preda (funcționari în cadrul Primăriei Nana), Gheorghe Dobre (primar Nana), iar în stare de libertate – Vasilica Preda (contabil la Primăria Nana), Domnica Enciu, Daniela Negoiță, Nicolae Tudorache (casier la Primăria Nana), Georgică Stolea.

Niculae Tudoriţa, Decu Florian, Neagu Marius Gelu, Dobre Marian şi fostul primar al comunei Nana, Budeşteanu Dumitru (în prezent decedat), precum și Preda Simona Alina, Dobre Gheorghe, Preda Vasilica, Enciu Domnica şi Negoiţă Daniela sunt acuzați că au constituit un grup infracțional organizat, care se ocupa de retrocedarea ilegală de terenuri agricole.

Concret, Comisia Nana a aprobat 128 cereri de retrocedare de terenuri agricole, cereri care nu au fost realizate conform legii. Astfel, arată procurorii PICCJ, aproximativ 44% din cererile de revendicare erau formulate în numele inculpaţilor, soţiilor sau soţilor, părinţilor, bunicilor acestora sau în numele altor rude sau afini.

Astfel, membrii comisiei au aprobat cereri în care semnătura titularului era contrafăcută, cereri antedatate sau care nu respectau termenii legali sau care nu au fost semnate de titulari. Totodată, aceste cereri au fost soluționate fără a fi atașate toate actele prevăzute de lege – lipseau certificate de moștenitor, declarațiile pe proprie răspundere ori certificatele de deces.

Pentru recuperarea prejudiciului, inculpaților din dosar li s-a instituit sechestru asigurator.

Dosarul va fi judecat la Tribunalul Călărași.

Cele mai citite

UTA lui Mircea Rednic a „topit” Oțelul, la Arad

UTA Arad s-a impus cu scorul de 3-1 în fața formației Oţelul Galaţi, pe teren propriu, în etapa a șasea a play-out-ului Ligii 1. Toate...

Nicuşor Dan şi Dreapta Unită au depus candidaturile la Bucureşti

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, şi-a depus joi candidatura pentru un nou mandat, iar alături de el s-au aflat liderii Alianţei Dreapta Unită, care au...

Premierul Poloniei Donald Tusk are pneumonie. Cum îi va fi afectată agenda politică

Premierul polonez Donald Tusk îşi va restrânge apariţiile publice în următoarele zile după ce a fost diagnosticat cu pneumonie, a anunţat joi biroul său...
Ultima oră
Pe aceeași temă