21.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialDecizie CSM: Sebastian Ghiță a afectat independența Justiției

Decizie CSM: Sebastian Ghiță a afectat independența Justiției

Consiliul Superior al Magistraturii a decis, luni, că afirmațiile deputatului Sebastian Ghiță referitoare la activitățile desfășurate de magistrații investiți cu soluționarea unor cauze penale au adus atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său.

Verificările au fost efectuate de Inspecția Judiciară ca urmare a solicitării din data de 25 iunie 2015 a președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, precizează CSM.

Citește și: PROBE: Un nou dosar pentru Sebastian Ghiță. Cum l-a mituit prietenul lui Ponta pe primarul Ploieștilor, Iulian Bădescu

Astfel, Inspecția Judiciară a apreciat că afirmaţiile lui Ghiță privind faptul că dosarul în care este cercetat de către Direcţia Naţională Anticorupţie este constituit abuziv, finalitatea acestuia fiind asimilată unui demers politic, precum şi lipsa de independenţă a judecătorilor determinată de presiunea exercitată de procurori şi lucrătorii din cadrul serviciilor specializate în culegerea de informaţii în vederea pronunţării unor hotărâri judecătoreşti favorabile acestora, sunt “nefondate şi tendenţioase, de natură a pune în discuţie deontologia profesională a judecătorilor şi procurorilor”, arată CSM.

“Prin prisma funcţiei domnului Ghiţă Sebastian Aurelian, respectiv deputat în Parlamentul României, s-a apreciat că afirmaţiile sale au un impact deosebit asupra opiniei publice, fiind de natură să submineze autoritatea judecătorească şi să aducă atingere independenţei sistemului judiciar. Acestea creează dubii greu de înlăturat cu privire la independenţa magistraţilor, acreditând ideea că activitatea judecătorilor şi procurorilor implicaţi în înfăptuirea procesului judiciar se desfăşoară cu încălcarea principiului consacrat de art. 2 din Codul de procedură penală, conform căruia procesul penal se desfășoară conform dispozițiilor prevăzute de lege”, arată sursa citată.

Totodată, CSM menționează că, în perioada 2013 – 2015, Sebastian Ghiță nu a adresat nicio sesizare Inspecţiei Judiciare prin care să reclame încălcarea responsabilităţilor profesionale de către judecătorii care au instrumentat şi soluţionat dosarele în care are calitatea de parte sau a dispoziţiilor referitoare la repartizarea aleatorie a dosarelor.

Citește și: Sebastian Ghiță, trimis în judecată în dosarul primarului din Ploiești

De asemenea, CSM a mai apreciat că declaraţiile deputatului Sebastian Ghiţă “au depăşit limitele admisibile ale discursului public politic şi ale libertăţii de exprimare, aşa cum sunt protejate de art. 10 din Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, aducând atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său”.

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară în cazul declaraţiilor făcute de Sebastian Ghiţă, pe 24 iunie 2015, după ce a fost la DNA Ploieşti, în dosarul în care este urmărit penal, sub control judiciar, pentru fapte de corupţie, spălare de bani, evaziune şi coruperea alegătorilor.

“Ca urmare a afirmaţiilor domnului Sebastian Ghiţă Aurelian, deputat în Parlamentul României, emise în spaţiul public în data de 24 iunie 2015 şi preluate de mass-media, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării de verificări cu privire la apărarea independenţei şi imparţialităţii sistemului judiciar, potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind CSM, republicată cu modificările şi completările ulterioare”, se arată într-un comunicat de presă al CSM.

Sebastian Ghiţă a fost pe 24 iunie la DNA Ploieşti, unde procurorii l-au anunţat că a fost extinsă urmărirea penală pe numele lui pentru noi fapte de corupție comise de când acesta este parlamentar, dar și înaintea mandatului și, totodată, au extins și sechestrul asigurător asupra bunurilor acestuia. De asemenea, procurorii au modificat unele dintre obligaţile controlului judiciar pentru Sebastian Ghiţă, acesta având interdicţie să desfăşoare activitate în calitatea de deputat, “în exercitarea căreia a săvârşit fapta”, dar şi să părăsească localitatea Ploieşti fără a avea încuviinţarea prealabilă a anchetatorilor.

Cele mai citite

Loviturile Rusiei asupra regiunii ucrainene Harkov au făcut cel puțin 11 morți

Rusia a lovit duminică o stațiune aglomerată de la marginea celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina și a atacat, de asemenea, satele...

Mircea Geoană susține că sistemul de vot din România este cel mai primitiv din Europa

Sâmbătă, la Congresul Studenților din România, desfășurat la Palatul Parlamentului, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a făcut o declarație tranșantă privind sistemul...

Alexander Zverev, campion la Foro Italico

Germanul Alexander Zverev a câştigat pentru a doua oară în carieră turneul ATP Masters 1.000 de la Roma, după ce l-a învins în finală...
Ultima oră
Pe aceeași temă