10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialDECIZIE FINALĂ: ÎPS Pimen, TURNĂTOR la Securitate

DECIZIE FINALĂ: ÎPS Pimen, TURNĂTOR la Securitate

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, marţi, că arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, a colaborat cu Securitatea, menţinând astfel hotărârile instanţelor inferioare, anunţă Agerpres.

Magistraţii instanţei supreme au respins recursul ÎPS Pimen la decizia Curţii de Apel Bucureşti, iar hotărârea este definitivă.

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti (CAB) au respins pe 16 martie 2011 contestaţia arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, la decizia privind colaborarea cu Securitatea dată de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).

CAB a luat în discuţie pe fond contestaţia ÎPS Pimen, după ce ÎCCJ a decis rejudecarea acestui proces.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, pe 31 martie 2010, recursul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii la decizia Curţii de Apel Bucureşti în cazul arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, şi a trimis dosarul spre rejudecare la această instanţă.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti anulaseră, pe 5 iunie 2009, decizia CNSAS privind colaborarea cu Securitatea a arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, după ce admiseseră excepţia de nulitate invocată de avocatul arhiepiscopului privind hotărârea Consiliului.

Instanţa a constatat nulitatea deciziilor 3370/9.10.2007 şi 5335/20.11.2007, prin care CNSAS a dat verdictul de colaborare cu Securitatea în cazul lui Pimen.

Avocatul arhiepiscopului a invocat excepţia nulităţii, declarând că verdictul de poliţie politică dat de CNSAS este nul, deoarece vechea lege de funcţionare a CNSAS a fost declarată neconstituţională, în data de 31 ianuarie 2008.

Pe 9 octombrie 2007, CNSAS a decis că arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, a colaborat cu Securitatea, furnizând informaţii cu privire la colegi ai săi şi unii membri ai diasporei, din perioada în care s-a aflat în misiune în Occident, trimis de Biserică.

Arhiepiscopul Pimen a contestat verdictul de colaborare la Curtea de Apel Suceava, pe 8 ianuarie 2008.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă