13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialMircea Băsescu susţine că nu a văzut banii despre care vorbește familia...

Mircea Băsescu susţine că nu a văzut banii despre care vorbește familia lui Mondial, ci doar punga în care se aflau

Declarațiile lui Mircea Băsescu și ale omului de afaceri Marian Căpățână, susținute în fața magistraților, au fost date publicității de Evenimentul Zilei. Fratele președintelui, Mircea Băsescu a refuzat să dea declarații în fața procurorilor DNA, motivând că avocații săi nu știu ce documente sunt în dosar și la ce acuzații trebuie să răspundă. El a povestit însă în fața judecătorului despre relația pe care a avut-o cu familia lui Bercea Mondial. Același lucru l-a făcut și Marian Căpățână la tribunal.

Fratele preşedintelui a recunoscut că familia lui Sandu Anghel i-a cerut ajutorul, însă de fiecare dată acesta le-a spus să aibă încredere în justiţie dacă ei cred că acesta este nevinovat.

Flamilia lui Bercea Mondial a prezentat, în ultima lună, mai multe versiuni, toate contradictorii, în ceea ce privește sumele de bani date și returnate de Mircea Băsescu și Marian Căpățână. Inițial, avocatul Pavel Abraham, a declarat la Antena 3 și Jurnalul Național că „100.000 de euro s-ar fi dus la intermediarul Marian Căpățână, 200.000 de euro la Mircea Băsescu care, potrivit declarațiilor lui Florin Anghel, fiul lui Bercea, ar fi dat asigurări că 300.000 de euro ajung la Traian”.

”În fața judecătorului, Mircea Băsescu a explicat că, inițial, a știut de la Marian Căpățână că acesta se împrumutase de 600.000-700.000 de euro de la familia lui Bercea. Apoi, i s-a spus și de către rudele lui Bercea că i-au dat bani „lui Marian întrucât îmi este cunoștință și astfel au avut încredere, dar că el nu le mai restituie banii”. Mircea Băsescu a spus că, ulterior, fiul și soția lui Bercea, cu care se trezea în zorii zilei în fața porții, au afirmat că i-au dat bani ca el să-l scoată pe Bercea din pușcărie”. A negat această acuzație, precum și faptul că el ar fi garantat pentru Căpățână că va înapoia banii, însă a declarat că i-a pus în vedere „să facă rost de bani ca să evite eventualele probleme””, arată Evenimentul Zilei.

Punga de bani

Mircea Băsescu a explicat magistratului și episodul din înregistrările filmate în care el recunoaște că a primit o pungă cu bani, în biroul lui de la sediul firmei din Agigea. „Întrucât, în ziua următoare, urma ca în biroul meu să vină respectivele persoane (n.r. – rudele lui Bercea), i-am spus și lui Marian să vină și el pentru a rezolva amiabil această problemă, promițându-i că am să îl susțin, întrucât nu avea întreaga sumă datorată. Această întâlnire a avut loc în biroul meu, timp în care i-am cerut lui Căpățână Marian să aștepte, în biroul alăturat, de protocol, iar eu am discutat cu rudele lui Bercea spunându-le că Marin Căpățână este în măsură să le dea o parte din bani, urmând ca ulterior, când își va recupera banii investiți, să achite datoria. Căpățână Marian venise cu o pungă, în care se afla o sumă de bani, pe care eu i-am cerut să o dea personal acelor persoane, ceea ce s-a și întâmplat. Mă gândesc că acesta este contextul în care s-au făcut acele înregistrări despre care eu am aflat din presă și în care menționează suma de 250.000 de euro. Din câte îmi amintesc, la acea întâlnire au venit, ca de obicei, soția lui Bercea, fiul acestuia, Florin și mama finei mele. După acest moment, respectivele persoane au continuat să vină regulat la mine, având obiceiul să îmi facă astfel de vizite premergător termenelor fixate în dosarul lui Bercea Mondial”, mai arată Evz.

Interceptarea DNA arată discuția dintre Izaura Anghel și Mircea Băsescu. Aceste interceptări au fost făcute în luna în mai 2014, după ce Mircea Băsescu a reclamat procurorilor din Constanța că este șantajat și amenințat de rudele lui Bercea. 

Anghel Grinică Ion: Nașule, hai că facem într-o zi, duminică, mergeți cu noi în vizită la tata și vorbiți cu tata direct, față-n față!

Mircea Băsescu: Și asta-i o variantă.

Anghel Izaura (adresându-se lui Anghel Grinică Ion): Ce să vorbească cu tata despre bani, că acolo e ascultat tot! Mircea Băsescu: Dar tata ce știe? Tata nu știe nimic!

Anghel Izaura: I-a dat tata bani, i-am dat eu, mama și FLORIN!

Mircea Băsescu: Dar unde i-ați dat banii lu’… La Drăgănești?

Anghel Izaura: Nu! Aici la mata, la Constanța

Anghel Grinică Ion: Aici la Constanța! Anghel Izaura: N-am dat un ban la Drăgănești! La Constanța, într-un apartament. A venit o femeie de la bancă…

Constantin Marius: Primii bani când s-au dat, am fost și eu atunci!

Anghel Izaura: Și el a fost!

Constantin Marius: A chemat o femeie de la bancă și ne-am întâlnit într-un apartament, dar nu mai știu eu să ajung acolo unde ne-am întâlnit noi.

Mircea Băsescu: Îhî.

Constantin Marius: Am mers din partea aia în Constanța, spre Mc’Donalds-ul ăla, în partea aia…

Anghel Izaura: Când îi dădeam banii lui MARIAN, FLORIN l-a filmat si el dădea în numele tău, de numele lu’ dvs. „Că-i dau lui banii! Banii ăștia ajunge la MIRCEA”.

Mircea Băsescu: N-are cum (n.r. – neinteligibil)

Anghel Grinică Ion: „C-o să scape taică-tu, într-o săptămână, două săptămâni, o să scape!”

Anghel Izaura: … rămâne 50 și mai rămâne 230! Și 30.000 de euro mi-i dai pe 15 iunie și 200, îmi dai 100 în iulie și 100 în septembrie! (pune banii înapoi în birou) C-așa nu putem!

Mircea Băsescu: Greu, mici șansele.”

Conform Stenogramelor,  Marian Căpățână a luat împrumutul de 600.000 de euro la Constanța, spunându-le că va interveni pe lângă Mircea Băsescu să-I ajute cu eliberarea lui Bercea. Țiganii spun pe înregistrarea DNA că l-au filmat și ei pe Marian Căpățână când i-au dat banii, însă până în acest moment n-au dat imaginile publicității. L-ar fi scos din cauză pe Mircea Băsescu, nu?

Mircea Băsescu: „Eu nu am văzut niciodată banii, ci doar punga în care se aflau”

Fratele președintelui a mai spus că rudele lui Bercea Mondial l-au perceput ca un garant al returnării datoriei de către Căpățână. „Eu nu am primit niciun ban din cei 600.000 de euro primiți de către Căpățână Marian. Privitor la discuția transcrisă în dosar, în care se menționează că aș fi primit de la Căpățână suma de 250.000 de euro, menționez că era vorba despre banii pe care Căpățână îi adusese în vederea restituirii către familia Anghel. Eu chiar am spus la un moment dat că banii ar fi la mine și că o să-i dau eu pentru a evita probleme generate de faptul că Căpățână nu era în acel moment în stare să restituie întreaga sumă”.

„Problemele” la care face referire erau legate de faptul că mama lui Căpățână fusese agresată la Drăgănești-Olt și i se distrusese casa, drept răzbunare că fiul nu le restituia împrumutul, mai arată Evenimentul zilei.

Mircea Băsescu detaliază episodul cu punga de bani, declarând: „Eu nu am văzut niciodată banii, ci doar punga în care se aflau”. Mircea Băsescu a spus că Marian Căpățână a venit cu banii la biroul lui din Agigea, dar că nu a fost de acord să îi restituie el lui Florin Anghel. I-a spus să stea într-un birou alăturat cât timp vorbește el cu neamul lui Bercea.

Marian Căpățână le-a dat punga cu bani rudelor lui Bercea când acestea au ieșit din biroul lui Mircea Băsescu ca să plece.

Căpățână care voia să cumpere „Aversa” și a luat bani împrumut de la clanul Bercea a declarat judecătorului cum s-a produs și restituirea unei părți din suma de 600.000 de euro, în vara anului 2012. 

„Eu am discutat telefonic cu Anghel Florin împreună cu care am stabilit să ne întâlnim la Agigea, la domul Băsescu Mircea, pentru a-i restitui datoria”, a declarat Căpățână judecătorului.

Cele mai citite

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...
Ultima oră
Pe aceeași temă