23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialDefrișări ilegale: autoritățile reacționează la presiunea străzii

Defrișări ilegale: autoritățile reacționează la presiunea străzii

Câteva mii de oameni au protestat, la sfârșitul săptămânii trecute, față de defrișările ilegale din ultimii ani. Oamenii politici au reacționat rapid, președintele anunțând că problema va fi dezbătută în CSAT, în timp ce Guvernul a înaintat un raport pe acest subiect șefului DNA, Codruța Kövesi.

Subiectul defrișărilor ilegale a revenit puternic în atenția opiniei publice după apariția unui film din care reieșea că cel mai mare prelucrător din industria lemnului, Holzindustrie Schweighofer, a fost de acord să achiziționeze lemn tăiat ilegal. Ulterior, Direcţia Generală de Control a Ministerului Mediului a declanşat un control amplu la compania Holzindustrie Schweighofer, prin care se verifică legalitatea achiziţionării de către această societate de material lemnos tăiat din păduri. În schimb, compania austriacă a anunțat că respectă legislația românească.

Telecomanda protestatarilor

În acest context, sâmbătă au avut loc ample proteste. Peste 2.000 de oameni, nemulţumiţi de defrişările ilegale, au ieșit pe străzile din centrul Capitalei, mergând în marş spre sediul Guvernului, Palatul Cotroceni şi Ministerul Mediului. Protestul a început la ora 16.00, la intrarea în Parcul Herăstrău din Piaţa Charles de Gaulle, şi s-a încheiat după aproape cinci ore, fără a fi înregistrate incidente în timpul mitingului şi pe traseul marşului. După aproximativ o oră şi jumătate de protest la intrarea în Parcul Herăstrău, manifestanţii s-au pus în mişcare, scandând, printre altele, „Toate partidele au tăiat pădurile“ şi „Natura suntem noi“. Pe tot traseul, oamenii au fluturat steaguri şi au afişat banere pe care scria „Ne luăm verdele înapoi“, „Colonia română – raiul corporaţiilor prăduitoare“ sau „Nu tăiaţi copacul, că vă rupem capul“. Protestul faţă de tăierile ilegale de păduri organizat la Cluj-Napoca s-a încheiat, sâmbătă, în jurul orei 19.00, după aproape trei ore, manifestanţii care au participat la marşul prin centrul oraşului reîntorcându-se în Piaţa Unirii, printre aceștia numărându-se și soția primarului Emil Boc. Proteste similare au avut loc în mai multe localităţi, printre care Alba-Iulia, Iaşi şi Ploieşti.

Și președintele Klaus Iohannis a reacționat, anunțând că problema defrişărilor ilegale va fi pusă pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Iohannis a arătat și că protestul de sâmbătă faţă de despăduririle abuzive este unul perfect legitim.

Guvernul anchetează perioada Boc

O reacție a venit și din partea Guvernului, care a prezentat sinteza unor rapoarte ale Corpului de Control al Executivului redactate în ianuarie, în baza cărora a sesizat DNA pentru nereguli identificate la valorificarea fondului forestier. Verificările au avut loc la direcţiile silvice din Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ şi Suceava. Perioada cercetată a fost 16 martie 2009 – 31 decembrie 2012. Documentul arată, printre altele, că membrii Consiliului de Administraţie al Romsilva au adoptat, cu depăşirea competenţelor legale, un regulament privind vânzarea masei lemnoase recoltate anual din fondul forestier naţional, regulament care stabilea că documentaţia de preselecţie depusă de firme nu mai trebuia să conţină şi certificatul de bonitate financiară şi acte privind lipsa datoriilor bugetare.

În acest fel, la licitaţie au putut participa firme care nu au făcut dovada existenţei fondurilor necesare în defavoarea altor societăţi. Documentul relevă nereguli punctuale, precum preselecţia în Mehedinţi a unor firme de către comisii cu un număr mai mic de membri decât cel legal, admiterea la licitaţie a unor firme cu documente incomplete în Maramureş şi Bistriţa-Năsăud, fără garanţie de contractare în Suceava şi Mehedinţi sau fără atestat de exploatare în Mehedinţi şi Bistriţa. La licitaţie au fost admise şi firme cu datorii bugetare faţă de Romsilva, fiind descoperite şi procese-verbale întocmite incorect şi lipsa penalităţilor aplicate pentru exploatarea masei lemnoase în afara termenelor.

Interesant este faptul că, în șase luni din perioada verificată de Corpul de Control al Guvernului (începând cu luna mai a anului 2012), Romsilva a fost condusă de către Adam Crăciunescu, un apropiat al senatorului Ilie Sârbu şi care este acuzat de procurorii DNA că ar fi sprijinit un grup infracțional din care au făcut parte mai mulți lideri ai PSD în vederea retrocedării ilegale a unor terenuri. În urma acestei tranzacții, Romsilva a fost prejudiciată cu 303 milioane euro, spun procurorii.

Codul Silvic este reexaminat de Parlament, la cererea preşedintelui Klaus Iohannis. Senatul a respins, săptămâna trecută, modificările solicitate prin cererea de reexaminare şi a votat legea în varianta iniţială.

Cele mai citite

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Atenționare Cod galben de vânt puternic în 15 județe din țară

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de vânt puternic valabilă vineri, până la ora 18:00, în 15 judeţe, şi o...
Ultima oră
Pe aceeași temă