9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialDepartamentul pentru Situații de Urgență: Ce trebuie să facă șoferii pe care...

Departamentul pentru Situații de Urgență: Ce trebuie să facă șoferii pe care îi prinde viscolul în trafic

 

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a publicat, joi, pe pagina de Facebook, o serie de recomandări pentru șoferii pe care viscolul îl prinde în mașină.

„Dacă un viscol vă surprinde în mașină, luați următoarele măsuri: 

• Trageţi pe dreapta. Porniţi luminile de avarie şi agăţaţi o cârpă pe antena radio ori la geam.
• Rămâneţi în autoturism până ce forţele de salvare vin să vă salveze.
• Nu ieşiţi dacă nu vedeţi în apropiere o clădire în care aţi putea să vă adăpostiţi.
• Atenţie, distanţele sunt distorsionate de zăpada viscolită! O clădire poate părea aproape, dar poate fi prea departe pentru a merge prin nămeţii mari de zăpadă.
• Porniţi motorul şi sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru a menţine cald în interior.
• Când motorul funcţionează deschideţi uşor o fereastră pentru ventilaţie. Acesta vă va proteja împotriva inhalării monoxidului de carbon.
• Curăţaţi periodic zăpada de pe ţeava de eşapament.
• Mişcaţi-vă pentru a menţine organismul cald, evitând extenuarea.
• Nu adormiţi. O persoană trebuie să fie trează, în orice moment, pentru a vedea forţele de salvare.
• Beţi lichide pentru evitarea deshidratării.
• Aveţi grijă să nu consumaţi bateria autoturismului. Bateria este necesară la menţinerea în funcţiune a luminilor, căldurii şi radioului.
• Porniţi lumina din interior pe timp de noapte pentru ca echipele de salvare să vă observe.
• Dacă vă aflaţi într-o zonă deschisă, şi aveţi posibilitatea, scrieţi mare pe zăpadă „SOS” pentru a atrage atenţia piloţilor care survolează zona în căutarea dumneavoastră.
• Dacă viscolul a încetat şi este absolut necesar, părăsiţi maşina şi continuaţi drumul pe jos”, precizează DSU.

Noul ministru de Interne, Carmen Daniela Dan, a convocat, joi, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență. Ședința va avea loc la ora 15.00, la sediul Ministerului de Interne.

26 de județe din România vor fi vizate de cod galben și portocaliu de ninsoare, începând de joi seara, avertizează Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Începând cu ora 22.00 și până vineri, la ora 20.00, 15 judeţe din estul, sudul şi centrul ţării sunt vizate de un cod galben de ninsori viscolite.

În intervalul menţionat aria ninsorilor se va extinde treptat dinspre Lunca Dunării și va cuprinde sudul, centrul și estul țării. În Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul şi centrul Moldovei, precum şi în zona Carpaţilor de Curbură, local ninsorile vor fi însemnate cantitativ și se va depune strat de zăpadă consistent.

Va fi viscol în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei şi în jumătatea sudică a Moldovei unde vântul va avea intensificări cu viteze de 50 – 70 km/h. În Carpaţii de Curbură şi zona înaltă din Carpații Meridionali rafalele vor depăşi 80 – 90 km/h, iar zăpada va fi spulberată și troienită. La începutul intervalului pe litoral vor fi precipitaţii mixte şi se va depune polei.

Începând din noaptea de joi spre vineri, de la ora 02.00 și până vineri, la ora 18.00, va fi viscol puternic în 11 județe.

În a doua parte a nopții de joi spre vineri și în cursul zilei de vineri,  în Municipiul Bucureşti şi în județele Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Constanța, Tulcea, Galați și Vrancea,temporar viscolul va fi puternic, rafalele vântului vor atinge 70 – 85 km/h, reducând vizibilitatea sub 50 m şi local troienind zăpada.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă