18.8 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialDeputatul Cristian Rizea, audiat la DNA

Deputatul Cristian Rizea, audiat la DNA

Deputatul PSD Cristian Rizea este audiat, luni, la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în dosarul în care este acuzat că a primit mită de 300.000 de euro de la omul de afaceri Lucian Colțea, potrivit unor surse judiciare.

Rizea e acuzat că a intervenit la Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS) şi la Primăria comunei Chiajna cu scopul urgentării procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidenţială din municipiul Bucureşti și să obţină dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu primăria comunei Chiajna.

Cristian Rizea a fost citat la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru a da declaraţii în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, după ce în 10 martie a fost pus sub control judiciar pe cauţiune, stabilită la 1,5 milioane de lei. Deputatul a contestat măsura preventivă, însă instanţa supremă i-a respins acţiunea în 14 martie. 

Citește și: Deputatul Cristian Rizea contestă controlul judiciar pe cauțiune

În perioada în care este sub control judiciar, Rizea are interdicţie să părăsească ţara şi să comunice cu persoane suspectate în acelaşi dosar sau cu martori. De asemenea, Rizea trebuie să se prezinte la poliţie în zilele stabilite prin programul de supraveghere şi la procurori ori la instanţă, ori de câte ori este chemat. 

Cristian Rizea a a fost pus sub control judiciar pe 10 martie, la o zi după ce Camera Deputaţilor a aprobat reţinerea sa, dar a respins cererea DNA de încuviinţare a arestării preventive. Deputatul a fost pus sub învinuire pentru trafic de influenţă, spălarea banilor, în formă continuată (două acte materiale) şi influenţarea declaraţiilor (doua fapte).

În acelaşi dosar este cercetat şi omul de afaceri Lucian Colţea, acesta fiind acuzat că i-a dat 300.000 de euro lui Rizea pentru intervenţii la RA-APPS şi Primăria Chiajna privind două terenuri. Lucian Colţea este arestat la domiciliu, fiind acuzat de cumpărare de influenţă şi spălare de bani.

Potrivit procurorilor DNA, în 2 decembrie 2009, potrivit unei înțelegeri anterioare, Rizea a primit suma de 200.000 de euro de la un om de afaceri cu cetățenie americană, Colțea Lucian, iar la câteva zile, la data de 6 decembrie2009, a primit suma de 100.000 euro – în total 300.000 euro – pentru ca în schimb să intervină la nivelul a două autorități, Regia Autonomă – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS) și primăria comunei Chiajna, astfel încât Colțea Lucian să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidențială din municipiul București, respectiv să obțină dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu primăria comunei Chiajna.

Citește și: UPDATE: Camera Deputaților: Cristian Rizea poate fi reținut, dar nu poate fi arestat

Astfel, „pentru a disimula” proveniența banilor, au fost întocmite patru contracte de împrumut false, cu caracter fictiv, mai spun procurorii.

În cursul lunii decembrie 2015, pe fondul desfășurării prezentei anchete penale, deputatul i-a abordat pe doi dintre martori și le-a spus să nu relateze adevărul organelor de urmărire penală, promițându-le celor doi că, în perspectiva că va deveni primar al Sectorului 5, le va oferi gratis un spațiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici.

Cele mai citite

Piedone nu se poate retrage repede, pentru că se vrea bărbat în toată Firea

Ilustrație: Marian Avramescu Candidatul independent pentru funcția de primar general al Capitalei, dar totuși dependent de vaccin anti-varan, Cristian Popescu – Piedone, vrea să...

Inițiative de sustenabilitate care ne atrag atenția. Foto Interviu cu reprezentanții Skanska despre sustenabilitate și clădiri certificate ce acoperă nevoile oamenilor cu dizabilități

1. Care au fost inițiativele cheie de sustenabilitate implementate în cadrul organizației în 2023 și cum au avut impact asupra performanțelor generale ale companiei? Toate...

Guvernul începe să strângă cureaua. Majorările salariale și ale pensiilor, greu de îndeplinit

Guvernul a promis majorări de salarii și pensii, iar acum ministrul finanțelor, Marcel Boloș, trage un semnal de alarmă că nu mai sunt bani...
Ultima oră
Pe aceeași temă