21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialDeputatul evreu Aurel Vainer: Antonescu este răspunzătorul total pentru Holocaustul din România

Deputatul evreu Aurel Vainer: Antonescu este răspunzătorul total pentru Holocaustul din România

Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, deputatul Aurel Vainer, precizează, pentru romanialibera.ro, că Regele Mihai şi Casa Regală au avut în general o relaţie bună cu everii din România, contrazicând astfel acuzaţiile aduse Majestăţii Sale de preşedintele Traian Băsescu.

“Ion Antonescu şi legionarii au avut conducerea totală a statului român după abdicarea Regelui Carol al II-lea şi insalarea pe tronul a tânărului Rege Mihai. Antonescu este singurul responsabil pentru pogromul antievreiesc de la 29-30 iunie 1941, atunci când 13.000 de evrei au fost ucişi”, precizează Aurel Vainer.

El menţionează că regimul lui Antonescu profita de “o ţară fără Constituţie”, chiar dacă – oficial – exista într-o monarhie constituţională.

Deputatul susţine că Regele Mihai avea un rol mai degrabă formal în acea perioadă. “Nici măcar nu putea spune bună ziua”, este exprimarea lui Aurel Vainer.

Preşedintele Comunităţii Evreieşti din România îl contrazice pe Traian Băsescu, care a sugerat că şi Regele Mihai ar fi responsabil pentru Holocaustul din ţară.

“Comunitatea noastră deţine documente importante care demonstrează că mama Regelui Mihai, Regina Elena, a încercat să uşureze soarta evreilor din România”, spune Aurel Vainer.

În plus, deputatul spune că şi după abdicare evreii din ţară au menţinut o relaţie bună cu Casa Regală.

Eu însumi m-am întâlnit cu Regele Mihai în două rânduri. Prima oară a fost acum 4 ani, la Geneva, la o întâlnire convocată în memoria Marelui Rabin Alexandru Şafran. Ne-am întâlnit în casa fiului rabinului. Cel mai recent m-am văzut cu Majestatea Sa în urmă cu doi ani, la Palatul Săvârşin. Am avut atunci un tete-a-tete cu Regele Mihai. A exprimat atunci numai sentimente frumoase faţă de comunitatea evreiască din România”, îşi aminteşte Aurel Vainer.

Şi despre abdicarea de la 30 decembrie 1947 – catalogată de preşedintele Traian Băsescu drept un act de înaltă trădare naţională – Aurel Vainer are o părere contrară cu cea a şefului statului: “În ‘44-‘45 aveam vreo 12-13 ani. Atunci circula vorba că ofiţerii sovietici, când cer ceva cuiva, ţin mereu în buzunar un pistol. Dacă sunt refuzaţi, scot arma şi trag. Eu cred că Regele Mihai avea o mare presiune din partea sovieticilor, mai ales în ziua în care i-au cerut să abdice. De asta spun că Regele Mihai nu a trădat”.

Aurel Vainer este la al doilea mandat de deputat în Parlamentul României şi de 5 ani conduce Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbecehttp://claudiu-berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă