13.1 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialSebastian Ghiţă a ieşit de la audierea în dosarul Black Cube, unde...

Sebastian Ghiţă a ieşit de la audierea în dosarul Black Cube, unde ar fi martor – denunţător. A evitat să facă orice clarificări privind informaţiile pe care le deţine

UPDATE 19:00: Deputatul Ghiţă a ieşit de la sediul DIICOT. Politicianul a refuzat să ofere detalii despre audiere.

“Nu vă pot răspunde la informaţii din dosar. Ştiam că adresa de e-mail cucveauamov@gmail.com a fost folosită de doamna Kovesi. Orice lucru care mi s-a părut important l-am spus procurorilor. Procurorii m-au citat săptămâna trecută”, a declarat deputatul Sebastian Ghiţă la ieşirea din sediul DIICOT. 

UPDATE 18:50: Sebastian Ghiţă se află pentru a doua oară la DIICOT, deputatul fiind audiat, în această vară, de DIICOT în calitate de martor – denunţător. 

Update 17.00: Deputatul Sebastian Ghiţă este audiat, la ora transmiterii acestei știri, la DIICOT, în dosarul Black Cube, privind spionarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. La intrarea în sediul instituției, deputatul le-a declarat jurnaliştilor că a fost invitat în calitate de martor. 

“Nu ştiu. Înţeleg că cei de la Black Cube au spart e-mailuri, au obţinut informaţii şi principala lor ţintă era doamna Kovesi. Am fost invitat la DIICOT în calitate de martor şi singurul lucru pe care îl face DIICOT în legătură cu Black Cube este verificarea e-mailurilor sparte de cei de la Black Cube. 
Eu ştiu că doamna Kovesi folosea această adresă de e-mail (n.r. cucuveauamov@gmail.com). Astăzi am aflat. 
Nu pot să vă dau multe răspunsuri. Eu încerc să vă spun lucruri pe care le intuiesc. Voi merge acum la DIICOT şi când mă întorc o să vă dau toate detaliile. 
Eu sunt un membru al comisiei SRI, iar cazul domnului Dragomir l-am văzut toţi pe televizoarele din România. A fost un ofiţer din SRI”, a declarat deputatul în faţa sediului DIICOT.


Șefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost vizată de o acţiune de spionaj din partea companiei israeliene Black Cube. În acest dosar, este implicat şi un fost șef al sectorului Informativ Operativ din Directia Generala de Prevenire si Combatere a Terorismului din cadrul SRI, Daniel Dragomir. El este suspectat că ar fi vândul informații și chiar ar fi fost strategul agenției private de spionaj, fondată de generali din Mossad și Serviciul de Informații Militare al armatei israeliene.


Citește și: DIICOT vine cu detalii spectaculoase despre fostul ofițer SRI Daniel Dragomir. Procurorii îl acuză că a ajutat Black Cube pentru a se răzbuna, după ce a fost trimis în judecată de DNA

Procurorii DIICOT susțin că locotenent-colonelul Daniel Dragomir, fost șef al sectorului Informativ Operativ din Direcția Generală de Prevenire și Combatere a Terorismului din cadrul SRI ar fi contactat un angajat al firmei Black Cube, o agenție  privată de spionaj, fondată de generali din Mossad și Serviciul de Informații Militare al armatei israeliene, cărora le-ar fi vândut informații, din cauză că era supărat că a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție … citește mai departe aici


În luna august, doi procurori DIICOT au fost în Israel, în cadrul unei comisii rogatorii internaționale, pentru a discuta cu fondatorii Black Cube, Dan Zorrela și Avi Yanus, precum și cu Yossi Barkshtein, suspecți în dosar. 

În 8 august, Tribunalul București a admis cererea DIICOT de emitere a unui mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele lui Yossi Barkshtein, al treilea israelian de la firma Black Cube implicat. Yossi Barkshtein a reușit să părăsească teritoriul României imediat după ce procurorii DIICOT i-au reținut pe ceilalți doi angajați de la Black Cube, Ron Weiner și David Geclowicz. În prezent, Ron Weiner și David Geclowicz sunt cercetați în arest la domiciliu. 

Procurorii DIICOT îl acuză pe Ron Weiner de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor informatice, în formă continuată, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice. David Geclowicz este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la transfer neautorizat de date informatice, complicitate la alterarea integrităţii datelor informatice şi complicitate la operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice. 

„În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, pe parcursul lunii martie 2016, două persoane care ocupau poziţii de conducere în cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atât în Tel Aviv (Israel), cât şi în Londra (UK), împreună cu mai mulţi angajaţi ai firmei, printre care şi cei doi inculpaţi, Weiner Ron şi Geclowicz David, au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii mai multor infracţiuni, respectiv infracţiuni de hărţuire şi infracţiuni informatice, constând în fapt în efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter ameninţător şi hărţuitor, producătoare de temeri, precum şi atacuri de tip phishing, în vederea sustragerii credenţialelor de acces şi ulterior compromiterii de conturi de poştă electronică, activităţi urmate de violarea secretului corespondenţei, copierea şi transferul fără drept al conţinutului acestora”, susţin procurorii DIICOT. 

În cadrul grupării astfel constituite, Ron Weiner şi David Geclowicz ar fi avut roluri şi sarcini precis trasate. Astfel, procurorii DIICOT îl acuză pe Ron Weiner ar fi răspuns de partea tehnico-informatică a activităţii, deţinând cunoştinţele informatice necesare, ocupându-se de atacurile de phishing şi de compromiterea efectivă a conturilor de email, în timp ce, în prealabil, David Geclowicz ar fi fost cel care răspundea de contactarea telefonică a persoanelor din familia şi anturajul Laurei Kovesi şi de obţinerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de email, care în continuare formau ţinta atacurilor informatice. 

Totodată, Ron Weiner este acuzat că ar fi a accesat în mod repetat şi fără drept (fără autorizarea/ consimţământul deţinătorilor şi utilizatorilor legitimi), respectiv prin încălcarea măsurilor de securitate (ID-uri şi parolele de autentificare), căsuţele de email (spaţiul alocat de furnizorul de servicii conturilor clienţilor) a trei persoane. 

„După ce în prealabil autorul a accesat respectivele conturi online şi a preluat controlul asupra acestora, a luat astfel cunoştinţă de informaţiile şi corespondenţa privată stocate în cadrul respectivelor conturi compromise, date informatice pe care le-a copiat şi le-a transferat în mod neautorizat în propriul sistem informatic, producându-se în acest fel modificări inerente în conţinutul conturilor atacate”, precizează DIICOT.

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...
Ultima oră
Pe aceeași temă