20.6 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialCum se apără designerul care a creat controversata colecție Colectiv

Cum se apără designerul care a creat controversata colecție Colectiv

Designerul Eugen Olteanu, care a prezentat o colecţie cu tematica Colectiv, în cadrul Bucharest Fashion Week, a răspuns criticilor dure şi a precizat că intenţia sa a fost să “impregneze în minţile tuturor” imaginile cu victimele scoase din incendiu, acoperite cu pături termice lucioase, pentru ca tragedia să nu fie dată uitării, potrivit unui interviu publicat în Vice.

Întrebat dacă imaginea a fost prea şocantă pentru publicul din România, designerul a declarat că a “rămas marcat” de tragedia de la finalul lunii octombrie, din clubul bucureştean Colectiv.

“Cum ar fi trebuit să arate, să poarte niște bandaje? Noi am discutat și să le punem tricouri cu Goodbye to Gravity, sau ne gândeam să punem fața copilului ăluia pe tricouri, dar am intrat în criză de timp. Ideea era ca imaginile să nu fie o scenă de lansare pentru noi, ci să fie impregnate în mințile tuturor, să ne aducă aminte. Eu vreau să-mi aduc aminte toată viața c-am rămas marcat de oamenii pe care i-am văzut acolo”, a spus Olteanu.

Mai mult, creatorul colecţiei Colectiv a dezvăluit că îi înţelege pe părinţii îndureraţi, întrucât a trecut printr-o experienţă similară, provocată de moartea nepotului său, astfel că o mare temere a fost să nu uite de el.

“Îi înțeleg pe părinții îndurerați, dar nu-și dau seama că nu trebuie să uităm niciodată lucrul ăsta? Eu am mai trecut prin asta. Mi-a murit nepotul la patru ani, pe stradă și i-am făcut o statuie dintr-aia mare, acolo unde a murit, ca să-mi aduc aminte mereu de el. Mi-era frică de faptul că mă iau cu treabă, cu grijile mele și mă trezesc că am uitat. Așa mi-am făcut un moment, după ce parchez mașina, în care să mă opresc acolo să-mi amintesc de el. Vor să șteargă orice din memorie? Tu vrei să-i uiți p-ăia care au murit?”, a spus el.

Olteanu a reiterat că scopul colecţiei sale a fost “să stimuleze oamenii să doneze şi să nu uite” niciodată de tragedia care a avut loc în clubul bucureştean, la finalul lunii octombrie.

Noi am făcut-o pentru copiii ăștia, ca să stimulăm oamenii să doneze și ca să nu uite. Noi nu trebuie să uităm niciodată ce s-a întâmplat. Trec lunile, ne luăm cu treaba și lumea o să vorbească despre alte evenimente. Noi așa suntem: îți moare unul drag și peste doi ani de zile uiți. Noi am vrut să-i comemorăm și să-i ținem acolo în memoria noastră”, a spus designerul.

 

Totodată, Eugen Olteanu a precizat că angajaţii săi au lucrat foarte mult pentru colecţia dedicată tragediei din Colectiv, pentru a oferi un ajutor familiei lui Pavlos Jester, un tânăr de 16 ani care a intrat în mijlocul flăcărilor de la Colectiv ca să-și salveze un prieten, aflat în scaunul cu rotile. Jester este în comă, într-un spital din Belgia. 

“Angajații mei au lucrat șase luni la o colecție de primăvară-vară, apoi a avut loc incendiul și am lucrat toți peste program, până la 12 noaptea, ca să facem această colecție, să ajutăm cumva. Ce beneficiu am avut din treaba asta? Doar niște injurii pe capul meu, c-am vrut să-i fac un bine familiei ăleia. I-am donat și banii obținuți și am investit bani și-n prezentarea de la Fashion Week”, a declarat Eugen Olteanu.

Citeşte şi: FOTO. Controversă TERIBILĂ la lansarea unei colecții de modă în memoria victimelor de la #COLECTIV. Cum au defilat fotomodelele și ce reacție a avut publicul din România

Potrivit designerului, evenimentul s-a dorit a fi unul caritabil, astfel că nu a urmărit să obţină vreun beneficiu. Mai mult, el a precizat că în alte ţări se fac colecţii de modă cu teme sociale de zeci de ani, însă nu au ca scop strângerea de fonduri.

“În alte țări nu au nicio legătură cu donațiile și strângerea de fonduri. Eu am vrut să fac asta și tot eu sunt pus la zid. E postat peste tot la noi pe Facebook ce-am făcut cu banii, câți bani s-au strâns, unde s-au dus. Dar oamenii au văzut doar păturile termice”, a mai adăugat Olteanu.

Designerul Eugen Olteanu a fost criticat dur pentru colecţia prezenzată la evenimentul de modă Bucharest Fashion Week, care a avut loc între 1 și 6 decembrie, întrucât fotomodelele au defilat pe podium îmbrăcate în folii pentru arși. Mai mult decât atât, sute de persoane au raportat albumul de Facebook dedicat evenimentului, iar acesta a fost șters de pe pagina Bucharest Fashion Week, ca urmare a comentariilor primite.

În urma incendiului din Colectiv, 62 de persoane au murit şi peste 150 au fost rănite.

 

 

 

 

Cele mai citite

Propunerea PSD pentru Plafonarea Adaosului Comercial la Produsele Românești: O Soluție pentru Protejarea Producătorilor Locali

Scandalul Produselor Românești și Răspunsul Retailerilor În contextul recentelor controverse legate de produsele românești din marile magazine, retailerii au refuzat să participe la dezbaterile din...

Interviul lui Volodimir Zelenski – bombă cu ceas pentru Occident

Se apropie Summitul aniversar al NATO de la Washington, din 9 -11 iulie 2024. Se împlinesc 75 de ani de la înființarea Alianței militare. Liderul de...

GALERIE FOTO. Eugenie Bouchard, înapoi pe terenul de tenis

Considerată una dintre cele mai sexy jucătoare de tenis din lume, Eugenie Bouchard le-a dat o palmă criticilor care afirmau că și-a irosit talentul...
Ultima oră
Pe aceeași temă