17.8 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialDeţinuţi care păzesc alţi deţinuţi

Deţinuţi care păzesc alţi deţinuţi

Angajaţii din penitenciare, nemulţumiţi că nu li s-au achitat drepturi salariale,  dar şi că există deficit mare de personal, care îi obligă să apeleze la deţinuţi pentru a păzi alţi deţinuţi, vor protesta, joi, în faţa sediului Ministerului Justiţiei, au anunţat lideri sindicali.

Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că situaţia din sistemul penitenciar este „critică“, amintind că acest sistem este parte din structura de apărare naţională.

„Nu este o chestiune apărută azi, ieri sau în ultimii ani. Discutăm de un sistem cu probleme cronice. Este nevoie de investiţii pentru creşterea numărului de personal alocat“, a spus Costin.

Preşedintele Sindicatului Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP), Ştefan Teoroc,  a spus că acţiunea de protest, anunţată iniţial la Administraţia Naţională a Penitenciarelor, va avea loc la Ministerul Justiţiei, întrucât Primăria Capitalei a comunicat că în faţa ANP nu ar fi spaţiu suficient.

Teoroc a precizat că protestul angajaţilor din penitenciare nu este unul politic, însă oamenii şi-au pierdut speranţa că pot primi ajutor de la ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, şi nici vicepremierul Gabriel Oprea nu a transmis vreun răspuns solicitării pe care sindicaliştii i-au transmis-o.

„Oamenii protestează pentru că sunt restanţe salariale de opt luni şi este de neînţeles cum un guvern care are două ministere similare aplică tratament diferenţiat. Acest sistem a fost creat să fie sigur, dar, în realitate, el este ţinut de o mână de oameni“, a spus liderul sindical.

El a precizat că România are aproximativ 30.000 de deţinuţi şi 12.000 de salariaţi în sistemul penitenciar, în condiţiile în care necesarul ar fi de peste 20.000 de oameni. Ştefan Teoroc a mai spus că, în plus, România ar mai avea nevoie de 10 unităţi penitenciare cu câte 1.000 de posturi, dar având în vedere că doar pentru o singură unitate costul ar fi de aproximativ 170 de milioane de euro, este greu de imaginat că acestea ar putea fi înfiinţate.

Liderul sindical a mai spus că în sistemul penitenciar sunt prevăzute 15.000 de posturi, însă 3.000 sunt vacante şi blocate de ani de zile, ceea ce face ca sute de agenţi să fie nevoiţi să îndeplinească funcţii de ofiţer, fără să fie plătiţi în plus, dar pedepsiţi dacă greşesc.

El a mai spus că situaţia este atât de gravă încât 50 la sută din locurile de pază sunt asigurate de către deţinuţi, aleşi cu atenţie. 

Cele mai citite

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...

Milionarii de la One Properties United, campanie publicitară dubioasă în mass-media! În paralel, vor să ne închidă gura

Ziarul Financiar insistă cu o declarație a lui Victor Căpitanu, co-CEO One United Properties, prin care se sugerează că un fond elvețian de...
Ultima oră
Pe aceeași temă