17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialDezacord între producători şi Ministerul Mediului. Motiv: scăderea penalității pentru nereciclarea ambalajelor

Dezacord între producători şi Ministerul Mediului. Motiv: scăderea penalității pentru nereciclarea ambalajelor

Producătorii cer scăderea penalității de 2 lei/kg pentru nereciclarea ambalajelor pe care le pun pe piață, după ce au fost găsite nereguli la organizațiile pe care le-au angajat să recupereze aceste deșeuri, însă Ministerul Mediului se opune arătând că penalitățile descurajează depozitarea la groapă, anunţă Mediafax.

O întâlnire între conducerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), a Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) și reprezentanții industriilor din România, pe tema recuperării de pe piață a deșeurilor rezultate din ambalaje, a avut loc joi la minister, informează instituția.

În 2015, AFM a derulat controale la organizațiile de transfer de responsabilitate (OTR) angajate de agenții economici pentru recuperarea deșeurilor de ambalaje de pe piață. Controalele au identificat o serie de nereguli în acest sistem, printre care raportarea de către OTR a unor cantități de deșeuri care, în realitate, nu au fost niciodată colectate sau reciclate.

AFM a aplicat penalități fiscale pentru șase din cele 10 OTR din România, în valoare de aproximativ 19 milioane de euro. Cazul a fost trimis și la Parchetul Înaltei Curți, care a comunicat oficial că potențialul prejudiciu cauzat de supraraportarea OTR se ridcă la peste 54 milioane de euro.

Conform legii, orice agent economic care pune pe piață produse ambalate, este obligat să recupereze deșeurile de ambalaje rezultate în urma consumului. Legea este valabilă pentru orice țară a Uniunii Europene, nu doar în România. Pentru asumarea acestei responsabilități, agenții economici se pot organiza în cadrul unor structuri asociative de tip organizație de transfer de responsabilitate, sau își pot recupera deșeurile puse pe piață prin resurse proprii. Dacă agenții economici nu-și îndeplinesc țintele asumate, aceștia sunt obligați legal să contribuie la Fondul de Mediu cu 2 lei pe kilogram pentru cantitățile de ambalaje nereciclate.

În urma anchetei la OTR, producătorii au solicitat suspendarea termenului pentru depunerea la AFM a declarațiilor anuale privind deșeurile reciclate, diminuarea penalității de 2 lei pe kg, prevăzută de lege în cazul neîndeplinirii țintelor de reciclare și amnistie fiscală. Totodată, au existat semnale din piață privind intenția producătorilor de a crește prețurile produselor.

Întâlnirea de joi a vizat riscul la care România se supune în cazul neatingerii țintelor de reciclare în domeniul ambalajelor, respectiv potențiala declanșare a unei proceduri de infringement. “Intenția Ministerului Mediului nu este aceea de a aplica penalități pentru fiecare kg de deșeu nereciclat. Intenția noastră este una foarte simplă: să implusionăm un sistem funcțional de management al deșeurilor de ambalaje care să nu plaseze România în nefericita situație a unui infringement pe această temă. Dacă țintele de reciclare nu sunt atinse de producători, există riscul iminent de a primi penalități europene de până la 200.000 de euro pe zi”, a arătat Corina Lupu, secretar de stat în cadrul MMAP pentru domeniul Mediu.

Ea a continuat spunând că amnistia fiscală nu este o soluție, pentru că “nu ar face decât să întrețină o piață neagră a deșeurilor, descoperită în urma controalelor AFM” și “ar amâna atingerea țintelor și, implicit, ar genera un infringement care s-ar răsfrânge asupra populației”. În plus, a mai arătat secretarul de stat, această măsură nu ar exonera producătorii de eventuale penalități, deoarece legislația nu poate fi aplicată retroactiv.

“În privința celorlalte solicitări ale producătorilor, acestea vor fi evaluate după 25 ianuarie 2016, dată la care producătorii trebuie să depună la AFM declarațiile privind cantitățile colectate în anul 2015. Abia atunci când vom avea o estimare corectă a cantităților reciclate putem să știm în ce măsură țintele de reciclare au fost atinse și vom putea ști care este impactul real în piață. Ministerul Mediului dorește să contribuie la susținerea acestor industrii dar și la crearea unui sistem funcțional, durabil și conform cu legea. Trebuie să ținem cont că măsurile UE în acest domeniu se vor înăspri odată cu adoptarea pachetului economie circulară, care va impune o recuperare a deșeurilor de 90% până în 2030”, a adăugat Corina Lupu.

În privința semnalelor producătorilor privind creșterea prețurilor produselor, reprezentantul MMAP a afirmat că “această atitudine este nejustificată, mai ales că până în acest moment nu au fost stabilite penalități pentru niciunul dintre producători”. “Pe de altă parte, în cazul neatingerii țintelor, este la fel de anormal să transferi către cetățeni dobânzile și penalitățile de întârziere datorate nerespectării legii, care, în astfel de situații, permite inclusiv măsura de eșalonare a plății. Mai mult decât atât, considerăm că acest cost ar fi trebuit ajustat de la bun început, din momentul în care legea a intrat în efect, în urmă cu aproximativ 10 ani”, a mai spus secretarul de stat.

În ceea ce privește reducerea penalității de 2 lei pe kg, reprezentanții MMAP susțin că acest lucru nu este de dorit, deoarece penalitățile reprezintă un instrument pentru stimularea reciclării și descurajarea depozitării la groapă.“Argumentul prezentat de producători, care se referă la faptul că alte state au costuri mai mici, este irelevant, deoarece în acele state cultura reciclării funcționează, acestea depășindu-și cu mult țintele propuse.

Pentru stimularea managementului sustenabil al deșeurilor și pentru a crește rata de recuperare/conservare a resurselor naturale primare, MMAP are în vedere deblocarea sistemului de trasabilitate al deșeurilor, dar și instrumente precum ”platești pentru cât arunci”, sisteme îmbunătățite de depozit-returnare, în special pentru deșeurile din sticlă, precum și susținerea industriei de reciclare”, se mai arată în comunicatul ministerului.

Cele mai citite

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Scandalul Clotilde Armand: Cum încalcă legea pentru a-și majora veniturile

În 2022, Clotilde Armand a primit lunar, pe lângă salariul său de aproximativ 4.000 de lei, un bonus, și acum este obligată să ofere...
Ultima oră
Pe aceeași temă