12.7 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSpecialDezbatere inedită: NATO și criza mondială a apei

Dezbatere inedită: NATO și criza mondială a apei

Experţi în securitate naţională şi analişti militari au vorbit la Constanţa despre profilul României la moment aniversar în NATO, dar şi despre securitatea apei, una dintre problemele prioritare ale momentului.

Operatorul de apă regional SC RAJA SA a fost, în perioada 6-8 iunie, gazda conferinţei naţionale „Profilul României în NATO la 10 ani de la aderare”. Evenimentul a marcat aniversarea a celor 10 ani de când România a fost primită în Alianţa Nord Atlantică şi a avut invitaţi de marcă.

Discuţiile la masa rotundă au vizat teme precum „România, stat membru NATO – beneficiar şi furnizor de securitate”, „Armata României, prezenţă activă în misiuni în teatre de operaţii” sau „România – NATO, preaderarea”. S-a vorbit despre organizaţia NATO, despre scopurile şi preocupările acesteia. În acelaşi timp oaspeţii simpozionului au evidenţiat contribuţia pe care România o are în cadrul Alianţei.

Cooptarea în NATO –factor de siguranţă

„Profilul României la 10 ani de la intrarea oficială a României în Alianţa Nord Atlantică a scos în evidenţă cel puţin două aspecte foarte importante. În primul rând România, prin prestaţia militară şi politică din aceşti 10 ani de când este membru al Alianţei Nord Atlantice, a dobândit cel mai bun sistem de securitate. Al doilea element care s-a subliniat a fost faptul că în dobândirea acestei poziţii Ministerul Apărării Naţionale şi prestaţia Armatei au fost foarte importante şi foarte apreciate de către aliaţii noştri. Deci România este un aliat de top în Alianţa Nord Atlantică în special datorită trupelor care au făcut şi sacrificii. S-a subliniat în acelaşi timp şi faptul că aceşti 10 ani au fost foarte importanţi, dar nu trebuie uitaţi cei 15 ani dinaintea aderării la NATO în care România a făcut paşi, la început mai timizi”, a precizat generalul Nicolaie Spiroiu, fost ministru al Apărării Naţionale, consilier militar la Misiunea României pe lângă ONU.

Aprovizionarea cu apă, între necesitate şi criză

Tema majoră a conferinţei a fost „Criza şi securitatea apei potabile”, ce vizează problematica infrastructurilor critice de alimentare cu apă şi criza mondială a apei. „Am avut ocazia să evidenţiem rolul pe care sistemele de alimentare cu apă îl joacă în asigurarea liniştii colectivităţilor umane şi în acelaşi timp pentru fiecare cetăţean în parte. În ultimul timp se discută foarte des despre securitatea alimentară şi despre securitatea în domeniul apei. Astăzi sistemele de alimentare cu apă fac parte din ceea ce noi numim infrastructuri critice. Pe baza discuţiilor, a schimburilor de idei care au avut loc, dorim să putem îmbunătăţi cadrul legislativ consacrat acestui domeniu”, a spus dr. Sorin Encuţescu, secretar de stat, consilier al primului ministru pe probleme de securitate. Acelaşi invitat, vorbind despre importanţa protejării acestor sisteme de infrastructuri critice care aparţin sistemelor de distribuţie a apei, a ridicat problema elaborării unor planuri de securitate, după o analiză riguroasă de risc.

Semnal de alarmă în bazinul Mării Negre

La rândul său, generalul Constantin Degeratu, fost şef al Statului Major al Armatei, fost consilier prezindenţial pe probleme de apărare, a subliniat faptul că în acest moment este necesar ca România să îşi regândească rolul său în NATO şi să-şi revizuiască strategia de securitate şi strategia militară.

„La 10 ani de la integrarea în NATO şi la 20 de ani de la începerea demersului oficial în acest sens cred că trebuie să fim foarte conştienţi că ne aflăm din nou la un moment de cotitură a istoriei pentru că suntem obligaţi să răspundem unor provocări noi de tipul adversativ, confruntaţional, mai ales în acest mediu, la Marea Neagră. Din februarie 2014 ne confruntăm clar cu o criză majoră, considerată cea mai gravă criză geopolitică de la sfârşitul Războiului Rece, o criză care s-a declanşat prin agresiunea rusă împotriva Ucrainei, prin anexarea ilegală a Crimeii, deci prin modificarea brutală a frontierelor aici la doi paşi de noi, la 250 km de Cons­tanţa”, a spus acesta.

„Această activitate ştiinţifică organizată la Constanţa a fost pregătită de mai multe organizaţii, instituţii, şi cred că ar trebui desfăşurată în cât mai multe locuri din România pentru ca aceste probleme să fie cunoscute de toată lumea”, a conchis directorul general SC RAJA SA, Felix Stroe.

Cele mai citite

Melinda Gates a ieșit din fundația pe care o fondase cu fostul ei soț Bill Gates

Melinda Gates, care a prezidat una dintre cele mai influente fundații filantropice din lume, a anunțat luni că părăsește organizația pe care a fondat-o...

Fostul avocat al lui Trump a depus mărturie în procesul cu Stormy Daniels

Michael Cohen, fostul avocat al lui Donald Trump, a compărut luni în calitate de martor-cheie la procesul fostului preşedinte al SUA pentru plăţi ascunse...

A fost dezvoltat plasticul care se descompune când nu mai e nevoie de el

O echipă de cercetători a dezvoltat un nou tip de plastic biodegradabil, care conține bacterii vii ce declanșează descompunerea materialului, potrivit antena3.ro. Noul plastic care...
Ultima oră
Pe aceeași temă