8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialDezbatere pe tema alegerilor prezidențiale. Sabin Orcan: Ce poate face Igor Dodon...

Dezbatere pe tema alegerilor prezidențiale. Sabin Orcan: Ce poate face Igor Dodon rău, astfel încât să ne afecteze pe noi, ca români? Sabina Fati: Nu este nicio problemă. Republica Moldova este o țară mică, pe care Vestul și-o dorește stabilă

Directorul editorial al „României Libere”, jurnalistul Sabin Orcan, discută, duminică, despre alegerile prezidențiale din Republica Moldova, în cadrul emisiunii X-Press, de la postul de televiziune B1. Invitați în emisiune sunt jurnalista Sabina Fati, analistul Iulian Chifu și analistul basarăbean Oazu Nantoi.

„Fără nicio îndoială, subiectul zilei este scrutinul prezidenţial de dincolo de Prut. Vom afla dacă Republica Moldova îşi continuă drumul european sau se întoarce în braţele Moscovei. La urne se dă acum o luptă între Est şi Vest, o luptă care ne interesează direct. Nu doar din motive sentimentale, ci şi geopolitice”, a scris jurnalistul Sabin Orcan, pe pagina sa de Facebook, duminică după-amiază.

„Avem nevoie în jurul țării să fim izolați de apropierea de Rusia. Nu știu dacă unirea poate sau nu fi făcută. Sunt prea multe lucruri care trebuie făcute și care împiedică, pentru moment, acest deziderat (…). Reinventarea naționalismului și a patriotismului, și a unui obiectiv național de lungă durată este un lucru bun”, a explicat jurnalista Sabina Fati, întrebată despre șansele de unire ale României cu Republica Moldova.

Totodată, analistul basarabean Oazu Nantoi a precizat că în Republica Moldova este vorba de o luptă a cetățenilor țării cu corupția din țară.

„În ceea ce privește Rusia, să nu uităm că între Federația Rusă și Republica Moldova este Ucraina (…). Ucraina nu privește cu ochi buni venirea la putere a lui Igor Dodon, întrucât el și-a permis niște declarații inadmisibile”, a explicat analistul.

Jurnalistul Sabin Orcan a vorbit despre cozile pe care alegătorii din diaspora le-au înfruntat. „Este o situație copiată la indigo cu ceea ce s-a întâmplat la alegerile din România, din 2014”. De exemplu, în Cipru, nu au fost organizate secții de votare, deși există numeroși cetățeni moldoveni acolo.

„Nu ți se pare, Sabina Fati, că Guvernul de la Chișinău acționează ca Guvernul Ponta, în 2014?”, a întrebat jurnalistul Sabin Orcan. „Moldovenii se boicotează pe ei”, a răspuns jurnalista România Liberă.

„Cum a pregătit România alegerile de dincolo de Prut? Președintele României a ieșit și a spus <<Noi nu ne implicăm în niciun fel>>”, a continuat ea. „Traduc asta ca o retragere a României dinspre această zonă, cu gândul la altceva”.

Analistul Oazu Nantoi a calificat alegerile drept „un război de gherilă”. 

„Putem bănui o complicitate între actualul Guvern și Igor Dodon?”, l-a întrebat jurnalistul Sabin Orcan pe Iulian Chifu. „Să nu uităm că în acest război s-a băgat, în mod direct, episcopia Moldovei. Tot clerul acestei mitropolii a ieșit public să îl susțină pe Dodon, împotriva Maiei Sandu. Totodată, la nivelul satelor s-au distribuit fluturași pe care erau tot felul de minciuni, precum un acord între Maia Sandu și Angela Merkel, pentru primirea a zeci de mii de sirieni (…). Este un stat amator, naiv, în o anumită măsură”.

Jurnalistul Sabin Orcan a întrebat-o pe Sabina Fati care este pericolul dacă Dodon ajunge președinte. „Ce poate face el rău, care să ne afecteze pe noi ca români?”, a întrebat el.

„Nu cred că va renunța la angajamentele pro-europene”, a răspuns jurnalista Sabina Fati. „Dodon are o susținere atât de mare încât aproape că ar fi putut să câștige, în primul tur. Pentru noi nu este nicio problemă. Vedem peste tot <<fenomentul Trump>>, care se extinde. Autoeliminarea Republicii Moldova nu cred că va crea îngrijorări. Lumea tinde să se împace cu Rusia, pe termen mediu. Republica Moldova e doar o țară mică pe care Vestul și-o dorește stabilă, pe care România și-o dorește stabilă.”

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă