18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialNoi dezvăluiri în dosarul torționarului Ioan Ficior

Noi dezvăluiri în dosarul torționarului Ioan Ficior

Un martor audiat, joi, la Curtea de Apel București, în dosarul unui fost comandant al coloniei de muncă de la Periprava, Ioan Ficior, a declarat că atunci când deținuțiiajungeau în colonie, comandanții le spuneau că vor fi exterminați prin muncă, informează Mediafax.

Curtea de Apel București a continuat, joi, audierile martorilor acuzării în dosarul fostului șef al coloniei de muncă de la Periprava, Ioan Ficior.

Astfel au dat declarații foști deținuți ai regimului comunist care, în periplul prin închisori, au ajuns și la colonia de muncă din Delta Dunării.

Unul dintre martorii audiați joi, Teodor Stanca, a povestit în detaliu despre teroarea exercitată în acele vremuri în rândul deținuților.

“Regimul era efectiv unul de exterminare, iar aceste colonii reprezentau lagăre de exterminare prin muncă forţată. Ni se spunea clar de la bun început pentru ce eram duşi acolo, că suntem duşmani ai neamului şi că trebuie să muncim până dispărem pentru dezvoltarea acestuia în ideologia şi spiritul comunist”, a declarat Stanca la instanță.

Bătrânul a mai povestit că “activitățile la care supuneau oamenii acești comandanți erau cu mult peste puterile umane”.

“Erau pedepsiți cu bătăi și izolări cei ce nu puteau munci. Răul ar trebui căutat la începutul comunismului. Mâncarea nu era suficientă. Orice pedeapsa i-ai da lui Ficior este pe deplin justificată. Personal nu mi-a dat o palmă, dar cu siguranță avea cunoștință și el și eșaloanele superioare de bătăile aplicate. (…) Am fost bătut pentru că nu reușeam să îmi fac norma. Noaptea la porta când ne întorceam ne opreau acolo… Nu știu cine făcea o listă și apoi ne băteau”, a mărturisit Stanca.

El a mai relatat întâmplări ce i-au fost povestite de colegii de suferință de la secția exterioară a coloniei de la Periprava, Grind.

“La Grind exista un grup de inapți. Nu puteau munci. Acestora li s-a aplicat un grad de înfometare până la exterminare. Mureau pentru că le cedau organismele slăbite. Apa era din Dunăre și mulți erau bolnavi de dizenterie, de boli intestinale”, a spus Stanca.

El a povestit și cazul unui fost profesor din Timișoara, Ilie Haiduc, izolat șapte zile în compartimentul ancorei și lanțului de pe un vas.

“Cunosc cazul unui profesor din Timișoara care nu a putut face norma și a fost oprit de un gardian ce i-a spus că va fi pedepsit, dar Ilie Haiduc i-a spus că nu poate și a întrebat cine a stabilit norma. Gardianul i-a spus că norma a fost stabilită de către comandant și deținutul i-a spus că dacă a stabilit-o comandantul să vină comandantul să vadă dacă norma poate fi făcută. I s-a făcut raport iar pentru asta s-a stabilit ca profesorul să stea în puțul bacului timp de șapte zile. Acolo erau ancora și lanțul, o încăpere metalică unde abia se putea respira. Se aplicau și vara astfel de pedepse și oamenii ieșeau de acolo aproape prăjiți”, a spus Stanca.

Ceilalți martori au relatat întâmplări asemănătoare și au povestit despre hrana aproape inexistentă ce li se dădea și volumul mare de muncă fizică. Martorii au povestit că dimineața primeau ceai fără zahăr și pâine, la prânz “ciorbă de murături” și “varză fără ulei, fără nimic, iar rar cu niște oase în ea”.

Avocatul lui Ficior a cerut în acest context instanței să emită o adresă către Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) prin care să ceară instituției să comunice câte mese pe zi ia în prezent un deținut și în ce constau aceste mese pentru “a se vedea dacă la momentul actual hrana este chiar atât de îndestulătoare”.

Avocatul părților vătămate, dar și procurorul s-au opus acestei cereri iar instanța urmează să decidă daca transmite o astfel de adresă instituției până la termenul din 10 decembrie.

Torţionarul Ioan Ficior a fost trimis în judecată în 18 august 2014, de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul având ca obiect sesizarea formulată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

Ioan Ficior este acuzat că, în perioada 1958-1963, când a condus Colonia de muncă Periprava, a introdus şi coordonat un regim de detenţie represiv, abuziv, inuman şi discreţionar împotriva deţinuţilor politici.

Conform actului de sesizare a instanţei, în perioada 1 august 1958 – 1 noiembrie 1963, în calitate de locţiitor şi comandant al Coloniei de muncă de la Periprava, Ioan Ficior a săvârşit acţiuni şi inacţiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentată de deţinuţii politici încarceraţi la Periprava, prin privarea de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestor drepturi, pe motive de ordin politic, respectiv prin supunere la condiţii de existenţă sau tratament de natură să ducă la distrugerea fizică a acestora.

Potrivit anchetatorilor, din documentele studiate a reieşit faptul că în perioadă în care la conducerea Coloniei de la Periprava s-a aflat Ioan Ficior au decedat 103 deţinuţi, toți făcând parte din colectivitatea contrarevoluționarilor.

O statistică a cauzelor de deces, aşa cum reiese din actele existente, indică, spre exemplu, cauze precum enterocolita cronică sau acută, tuberculoza, pneumonia, afecţiuni ale aparatelor digestiv şi excretor, afecţiuni cardiace.

“Din analiza datelor statistice, rezultă că în perioada august 1958 – septembrie 1963, la Colonia de muncă Periprava au fost înregistrate, potrivit documentelor oficiale, un număr de 103 decese (toţi făcând parte din colectivitatea contrarevoluţionarilor), anul cu cele mai multe fiind 1960, când s-au înregistrat 53. Din cele 103 cazuri de decese, cel mai tânăr deţinut decedat în anul 1960 avea 19 ani, iar cel mai în vârstă deţinut decedat în anul 1961, avea 71 de ani”, au arătat procurorii.

Anchetatorii au mai stabilit că deținuții de la Periprava erau supuși unui tratament inuman caracterizat printr-o izolare completă de familii și de orice alte persoane, de lumea externă în general, condiții de cazare mizerabile, frigul insuportabil din barăci, sancțiunile fizice pentru abateri minore, hrana deficitară, deținuții fiind în permanență înfometați și însetați, având dureri pe care nu le puteau ameliora din cauza lipsei medicamentelor și, nu în ultimul rând, condițiile de muncă inumane la care erau supuși aceştia.

 

Cele mai citite

O bonă din București a lovit copilul pe care îl avea în grijă. Femeia a fost reținută

Vineri, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 22 Poliție au pus în aplicare un mandat de aducere emis pe numele...

Comisar acuzat de relații sexuale cu o minoră de 13 ani

Un scandal de proporții a izbucnit la Poliția de Frontieră Galați, unde comisarul șef Aurel Mihail Topciu, în vârstă de 47 de ani,...

O bonă din București a lovit copilul pe care îl avea în grijă. Femeia a fost reținută

Vineri, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 22 Poliție au pus în aplicare un mandat de aducere emis pe numele...
Ultima oră
Pe aceeași temă