20 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialDepartamentul de Informații și Protecție Internă al MAI are un nou sistem...

Departamentul de Informații și Protecție Internă al MAI are un nou sistem de supraveghere a calculatoarelor și echipamentelor IT din instituție

Departamentul de Informații și Protecție Internă al Ministerului de Interne (DIPI) are un sistem electronic integrat care poate găsi în timp real orice problemă apărută în sistemul informatic al instituției. Astfel, dacă un calculator este defect, de exemplu, sau există o problemă la mail-ul unui funcționar și nu mai poate primi informații, acest sistem va semnala imediat defecțiunea. 

Acest sistem, destinat îmbunătățirii capacității administrative, implementat de Departamentul de Informații și Protecție Internă, este achiziționat prin fonduri europene, valoarea eligibilă a proiectului fiind de 14.745.798,00 lei, fără TVA, din care 12.533.928,30 lei reprezintă valoare eligibilă nerambursabilă din Fondul Social European, restul fiind acoperit din banii beneficiarului. 

Potrivit raportului Serviciului de Informații al MAI, din acești bani au fost cumpărate echipamente hardware, produse software, precum și servicii de dezvoltare de aplicații de management pentru infrastructură. De asemena, au fost realizate două analize, una asupra infrastructurii existente la nivelul DIPI, la momentul implementării proiectului, şi o analiză generală cu privire la specificaţiile generale ale aplicaţiei de management integrat al infrastructurii, au fost instruiţi specialişti din cadrul DIPI, de la nivel central și teritorial, care vor utiliza și administra sistemul integrat de management al infrastructurii, și au fost instruiți specialiști din cadrul DIPI în domeniul managementului de proiect”. 

Conform DIPI, scopul acestui proiect care s-a desfășurat pe o perioadă de 27 de luni, este de a îmbunătăţi capacitatea de răspuns a subsistemelor electronice, de a creşte disponibilitatea sistemului informatic naţional al DIPI, de a implementa un sistem informatic electronic modern ca suport în managementul şi securitatea infrastructurii informatice și de a instrui personalul în utilizarea instrumentelor implementate. 

”Departamentul de Informații și Protecție Internă (DIPI) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a finalizat implementarea celui de-al cincilea proiect cu finanțare europeană, destinat îmbunătățirii capacității administrative a instituției.

Prin proiectul „Sistem Integrat de Management al Infrastructurii la Departamentul Informaţii şi Protecţie Internă (SIMI la DIPI)” a devenit operațional un instrument util şi modern, respectiv un sistem integrat de management al infrastructurii, care asigură managementul securităţii informatice a tuturor sistemelor de la nivelul DIPI”, informează Direcția de Protecție Internă într-un comunicat de presă.

Dotarea cu echipamente informatice şi pregătirea de specialişti, care vor utiliza și administra sistemul integrat de management al infrastructurii, au reprezentat beneficii importante obţinute în cadrul proiectului care a avut o durată de implementare de 27 de luni și are drept beneficiari personalul DIPI.

Agenții de informații ai DIPI, perfecționați cu fonduri europene

Cele cinci proiecte cu finanțare europeană, implementate de DIPI, au avut drept obiectiv perfecţionarea şi adaptarea metodelor de lucru ale instituţiei pentru eficientizarea activităţilor desfășurate și pregătirea personalului.

Au fost accesate fonduri structurale cu o valoare totală de peste 70 de milioane de lei, gradul ridicat de absorbție al fondurilor europene fiind apreciat de autoritățile în domeniu.

Fiecare proiect realizat a reprezentat un beneficiu important pentru instituție şi a contribuit la dezvoltarea capacității operaționale, prin obținerea de resurse materiale la standarde foarte bune, de sisteme informatice moderne, de metode de lucru adaptate practicilor europene, și, nu în ultimul rând, de personal bine pregătit.

Implementarea proiectului SIMITO  (”Sistemului Naţional Integrat de Management al Informaţiei şi al Activităţii Tactico – Operative la nivelul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă”) oferă instituţiei posibilitatea de a beneficia de sisteme informatice moderne, ce permit un proces de analiză şi de coroborare a informaţiilor primare, obţinute la toate nivelurile, transformarea informaţiilor singulare în produse analitice de calitate superioară, necesare pentru a fundamenta managementul decizional în domeniul politicilor și strategiilor naționale de securitate şi ordine publică.

Prin proiectul „Implementarea unui sistem de apărare cibernetică la nivelul Ministerului Afacerilor Interne prin Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (CERT-INT)” a fost implementat un mecanism unitar de reacţie şi răspuns la incidente de securitate prin reducerea riscurilor specifice, prin operaționalizarea unui sistem de apărare cibernetică, care asigură managementul securităţii informatice a tuturor sistemelor de la nivelul MAI, inclusiv a sistemelor de care dispune Departamentul. A fost, astfel, îndeplinită o etapă importantă în demersul de îmbunătăţire a procesului decizional la nivelul M.A.I. privind gestionarea şi modul de intervenţie asupra incidentelor de securitate, la nivel naţional şi regional.

Proiectul „Optimizarea activităţii de pregătire profesională în cadrul DIPI în sistem E-Educaţie” este operațional un sistem modern de îmbunătățire a pregătirii personalului. Acesta a obținut două nominalizări în finala din acest an a Premiilor European IT & Software Excellence Awards 2014, la categoriile dedicate proiectelor, ce au ca obiectiv eficientizarea activității derulate de instituțiile publice, respectiv – Soluții Guvernamentale/Utilități –categoria ISV și Soluția anului pentru Sectorul Public/Utilități –categoria Furnizori de Soluții.

Prin proiectul „Instrumente moderne de management electronic al documentelor interne si activităţii din teritoriu la Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (IMMEDIAT la DIPI)” a fost implementat un sistem informatic modern, la nivel naţional, ca suport de secretariat şi gestiune a documentelor, având drept scop de a îmbunătăţi politicile şi procesele interne de lucru cu documentele.

Implementarea de sisteme moderne, pregătirea permanentă a personalului, cât şi dezvoltarea mecanismelor de reacţie şi protecţie instituţională, prin derularea de proiecte finanţate din fonduri europene, reprezintă obiective prioritare pentru dezvoltarea Departamentului.

Cele mai citite

Campanie de ecologizare a malurilor apelor din zona Roșia Montană

Localnici şi prieteni ai Roşiei Montane îşi dau întâlnire duminică, 12 mai, la ora 10.00, în Piaţa Centrală, pentru prima din cele cinci campanii...

Cum poți solicita despăgubiri de la Wizz Air? 3 recomandări

Mai mult de jumătate dintre pasagerii de zbor din Uniunea Europeană nu își cunosc drepturile în caz de întârziere sau anulare a zborului. Nu...

Iohannis,mesaj de Ziua Independenței Naționale a României

Președintele Klaus Iohannis a transmis, astăzi, un mesaj cu prilejul Zilei Independenței Naționale a României. Vă prezentăm în continuare textul mesajului, așa  cum ne-a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă