11.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialDIICOT: Decizia CCR privind probele oferite de SRI va întârzia unele dosare

DIICOT: Decizia CCR privind probele oferite de SRI va întârzia unele dosare

Decizia CCR privind anularea dreptului SRI de a furniza probe procurorilor “va întârzia unele dosare”, a declarat, joi, la Parlament, șeful DIICOT, Daniel Horodniceanu, citat de Agerpres.

Procurorul șef a precizat că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului, privind interceptările, era necesară după decizia Curţii Constituţionale. Cu toate că unele dosare pot fi întârziate, este vorba doar “de o chestiune de timp”, a declarat şeful DIICOT. 

“Ordonanţa era necesară. În momentul în care decizia CCR declară neconstituţional un articol din lege e necesară intervenţia Legislativului sau a Executivului în cazul de faţă, printr-o ordonanţă de urgenţă care să pună în acord legislaţia rămasă cu decizia Curţii Constituţionale. Deci, era absolut necesară ordonanţa de urgenţă neavând timpul fizic necesar să fie adoptată o lege”, a spus Horodniceanu. 

Întrebat dacă există dosare ”date peste cap” de decizia CCR, el a precizat că nu este vorba doar de interceptări în dosare, ci şi de alte categorii de probe. “Dosarele nu stau neapărat numai în interceptări, ci şi în alte mijloace de probă. E adevărat că se pot întârzia unele dintre ele şi că se va lucra puţin mai greu, dar e o chestiune de timp”, a răspuns şeful DIICOT. 

În ceea ce priveşte personalul de care instituţia pe care o conduce are nevoie pentru a prelua noile atribuţii, Horodniceanu a spus că au început deja să sosească CV-uri de la poliţişti. “Avem un termen de 30 de zile pe care ni-l dă ordonanţa de urgenţă, dar noi cred că vom reuşi mai repede (…) să avem cei 40 de poliţişti”, a adăugat şeful DIICOT. 

El a amintit că din dosarele DIICOT care au fost trimise în judecată, 30% au avut suportul SRI, iar ca număr de mandate procentul este “undeva spre 60%”.

Daniel Horodniceanu a explicat că aparatura de interceptare este unică şi va fi folosită de mai multe instituţii, aceasta fiind, în opinia sa, soluţia pentru perioada următoare. “Fiecare dintre noi va trebui să-şi marcheze ţintele în timp real şi să obţină pentru exploatarea informaţiei cablul necesar pentru fiecare dintre instituţii, pentru că altfel nu avem cum să ne ducem la bun sfârşit activitatea de urmărire penală”, a mai spus Horodniceanu.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...
Ultima oră
Pe aceeași temă