19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialDIICOT: Jurnaliștii de la Sky News, urmăriți penal! MOTIVUL: "cu intenție", au...

DIICOT: Jurnaliștii de la Sky News, urmăriți penal! MOTIVUL: “cu intenție”, au trucat reportajul despre traficul de arme din România. Ce spun ONG-urile

Jurnaliştii postului britanic de televiziune Sky News, care au realizat reportajul despre presupusul trafic de arme din România, sunt urmăriţi penal de  Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT). Acuzațiile ar fi: transmitere de informaţi false care ar putea afecta securitatea naţională a statului român, prin inducerea în eroare a autorităţilor europene şi pentru iniţierea unui grup infracţional organizat.

Informația apare în motivarea arestărilor din dosar dispuse de instanța Curții de Apel București.

Procurorii DIICOT vizează trei jurnaliști britanici, după cum rezultă din motivarea instanței.  Numele acestora este anonimizat, însă după inițialele numelor, primul vizat ar fi jurnalistul britanic Stuart Ramsay, realizatorul reportajului. Motivele pentru care s-a extins urmărirea penală și asupra jurnaliștilor britanici ar fi: „s-a reținut faptul că membrii echipei postului de televiziune Sky News din Marea Britanie, și anume cetățenii britanici R.S.R., S.C.S., S.J., cu intenție, au comunicat și răspândit în mediul virtual și prin mass-media, știri și informații false referitoare la presupusul trafic de armament din România, deși cunoșteau că aceste știri nu sunt reale, modalitate prin care s-a pus în pericol securitatea națională”.

Audierea jurnaliștilor britanici poate fi făcută doar printr-o comisie rogatorie internațională prin două moduri: fie o echipă de procurori români va merge în Marea Britanie și va asista la audierea jurnaliștilor britanici de către omologii britanici, fie jurnaliștii britanici  vor fi citați în România, poate chiar cu mandat de aducere, dacă autoritățile britanice acceptă. O eventuală punere în mișcare a acțiunii penale față de  jurnaliștii britanici nu se face prin comisie rogatorie, ci prin referatul procurorilor, iar citarea se face în baza convențiilor de reciprocitate dintre România și Marea Britanie, spun specialiștii. Deocamdată, DIICOT nu a trimis solicitarea și documentația omologilor britanici, spun surse judiciare.

Citește și: Un fost europarlamentar va da în judecată Sky News, în controversa privind presupusul trafic de arme din România: Toată lumea poate să facă la fel

„Informaţiile false la care facem referire (…) au generat sentimentul de insecuritate în rândul populaţiei, iar instituţiile şi structurile cu atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice au făcut eforturi considerabile, angrenând resurse umane şi logistice consistente, tocmai pentru a identifica în cel mai scurt timp posibil persoanele ce apar în respectivul material video şi a înlătura o potenţială stare de pericol”, se susține în motivarea arestării actorilor care au jucat rolul traficanților de arme din reportajul jurnaliștilor britanici de la Sky News.

Ce cred reprezentanții organizațiile neguvernamentale 

Sorin Ioniță, director ExpertForum:

Inculparea unor jurnaliști britanici,  români  sau de oriunde din lume, pentru disiminarea de informații false, care ar aduce atingere securității naționale sau comunitare este o măsură stalinistă, nu trebuie pedepsită penal, ci doar civil și se pot cere despăgubiri. Nu avem simpatie pentru jurnalistii care înscenează reportaje, dar a avea în Codul Penal o astfel de incriminare mi se pare un pericol la adresa liberei exprimări și a libertății individuale în România. Frauda de presă ar trebui dezbătută public pentru a stabili pedepse de natură civilă.

A pedepsi penal ar fi un precedent periculos in jurisprudența românească. Cum ar fi ca un jurnalist român să fie chemat in judecată, în penal, la Moscova, pentru că a spus ceva despre Rusia, considerată acolo informație falsă?!

Maria-Nicoleta Andreescu,  director executiv la asociația pentru Apărarea drepturilor Omului în România-Comitetul Helsinki (APADOR-CH):

sura declanșării urmăririi penale mi se pare disproportionată. Trebuie, însă, precizat că DIICOT are baza legala pentru a face acest lucru, respectiv în articolul 404 din Codul penal  care prevede: "Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani".  vedem cum anume acțiunea jurnaliștilor britanici a pus "în pericol siguranța natională". Sintagma aceasta este foarte vaga si poate lasa loc de abuzuri in sensul descurajarii libertatii de exprimare. 
Motivare instanță. Cum a fost regizat traficul de arme. Cronologia faptelor

Din motivarea instanței de judecată, care a dispus arestarea preventivă a  lui Aurelian Mihai Szanto, Levente Pantics și Attila Csaba Pantics, care au interpretat rolul traficanților de arme din reportajul Sky News, rezultă și cronologia faptelor.

Citește și: UPDATE. Rechizitoriu DUR la adresa jurnaliștilor britanici de la Sky News, care ar fi trucat reportajul despre traficul de arme din România. Ei sunt CITAȚI pentru anchetare! Românii care au jucat rolul traficantilor de arme, ARESTAŢI PREVENTIV

Astfel, “Din cercetările efectuate a (…) reieșit faptul că la începutul lunii iulie 2016, Szanto Aurelian Mihai (SAM) cetățean român rezident în Marea Britanie de mai mulți ani, a fost contactat telefonic de către un jurnalist britanic, pe care-l cunoscuse anterior, care i-a propus să lucreze ca translator și ”fixer” pentru postul de televiziune ”SKY NEWS”. Respectivul jurnalist i-a spus că intenționează să realizeze un documentar despre traficanții de arme și i-a cerut să găsească persoane dispuse să prezinte arme de foc. Deși S.A.M. a replicat că nu are posibilitatea de a prezenta arme militare, ci doar arme de vânătoare deținute legal de un prieten de-al său din România, respectivul jurnalist a fost de acord. În aceste condiții, S.A.M. a luat legătura cu prietenul său P.A.C. ( Pantics Attila Csaba-n.n.) care a fost de acord cu solicitarea, urmând ca prezentarea armelor să o facă împreună cu vărul său, P.L.( Pantics Levente -nn).

Jurnaliștii britanici i-au oferit lui S.A.M. suma de 2000 de euro, pentru realizarea „investigației jurnalistice”, din care acesta personal a oprit 1000 euro, iar suma de 1000 euro urma să fie împărțită între P.A.C. și P.L..

Citește și:  Jurnalistul britanic Stuart Ramsay de la Sky News ar putea fi supus unui test cu detectorul de minciuni

Pentru realizarea materialului jurnalistic, începând cu data de 29.07.2016, pe aeroportul din Târgu Mureș au sosit cu o cursă aeriană mai mulți jurnaliști britanici, ce au fost preluați de către numitul S.A.M. cu o mașină marca Opel Antara, închiriată special pentru această activitate. După ce au fost preluați jurnaliștii și însoțitorii acestora s-au purtat discuții în legătură cu detaliile filmării, iar lui S.A.M. i s-a cerut ca persoanele care apăreau în calitate de „traficanți de arme” să poarte cagule. Totodată, acestuia i-au fost precizate întrebările și răspunsurile pe care ar fi trebuit să le dea așa-zișii traficanți, inclusiv preturile pentru unele tipuri de arme.

Tot jurnaliștii au mai cerut ca filmarea să se realizeze într-o zonă izolată, împădurită și cu dealuri, autovehiculul cu care se deplasau contrabandiștii să nu aibă numere de înmatriculare, iar armele să fie acoperite cu o pătură. În aceleași condiții, s-a mai cerut să fie prezentate arme militare marca AK, dar S.A.M. le-a replicat că nu poate face rost de astfel de arme în România, astfel jurnaliștii au precizat că sunt bune și armele de vânătoare.

S.A.M. a discutat și cu P.A.C. modul în care să fie pusă în scenă investigația jurnalistică, astfel încât cel de-al doilea a împrumutat un autovehicul marca Suzuki Samurai, neînmatriculat, proprietatea numitului H.C.Z., pentru a crea aparența unor traficanți de arme care circulă în zone izolate cu autovehicule ce nu se supun regimului legal de evidență. P.A.C. i-a cerut numitului F.F.M.  să-i împrumute o armă marca UM SADU, cal.7,62X39, seria 7926, armă cu destinația ”colecție” pe care acesta o deținea legal în baza permisului de arma, emis de I.P.J. Mureș. (…)

Armă de colecție marca UM SADU, deși a fost fabricată în România de Uzina Mecanică Sadu, cu destinație civilă, are unele componente asemănătoare pistolului mitralieră AKM, model 47 sau 74, una din armele preferate în acțiunile teroriste, însă arma deținută de numitul FFM are doar regim de tragere semi-automat și nu automat, precum pistolul mitralieră.(…)

Citește și: Controversa Sky News, privind presupusul trafic de arme: 109 reclamații au fost depuse la instituția de reglementare a audiovizualului din Marea Britanie

După ce au fost îndeplinite cerințele jurnaliștilor britanici, la data de 31.07.2016, în jurul orei 10.00, numitul S.A.M., s-a deplasat cu autovehiculul marca Opel Antara închiriat, la Hotelul Privo din Târgu Mureș, de unde a luat patru bărbați din echipa SKY NEWS. Împreună cu aceștia s-a deplasat din direcția municipiul Târgu Mureș către localitatea Jeica, jud. Mureș, unde stabiliseră să se întâlnească cu P.A.C. și P.L.. Aceștia îl așteptau în apropierea loc. Jeica, pe un drum neasfaltat. Cei doi au mers cu autoturismul de teren marca Suzuki Samurai, împrumutat de la H.C.Z., iar S.A.M. a condus autoturismul marca Opel Antara în care se aflau jurnaliștii britanici, în urma acestora. La o distanță de aproximativ 2 km față de punctul de întâlnire, P.A.C. a oprit autoturismul marca Suzuki Samurai și împreună cu P.L. au coborât, amândoi si-au pus cagulele pe cap (cagule găsite cu ocazia perchezițiilor domiciliare), însă unul din jurnaliștii britanici i-a spus lui Szanto că și el, în calitate de „intermediar al traficanților de arme”, trebuie să poarte cagulă. Întrucât a replicat că nu are așa ceva, cei din echipa Sky News i-au înmânat o cagulă, o șapcă și o geacă, pe care le-a și purtat. Apoi, echipa de jurnaliști a procedat la realizarea materialului video propriu zis, ocazie cu care au fost puse și întrebările la care erau pregătite și răspunsurile, respectiv: (….).

S-a reținut că în acest context,  prin toate datele și informațiile comunicate verbal și surprinse ca atare în materialul video al postului Sky News, ce au fost răspândite prin intermediul a numeroase alte posturi de televiziune și componente mass media, inclusiv în mediul virtual, cunoscând caracterul fals al acestora (si anume faptul că persoanele din video nu erau traficanți de arme, ci doar vânători, iar armele manipulate si prezentate de aceștia erau arme de vânătoare deținute legal) s-a pus în pericol securitatea națională, iar respectiva faptă constituie infracțiunea de comunicare de informații false, prev. de art.404 din Codul Penal.

S-a făcut trimitere la noțiunea de securitate națională, astfel cum este definită din art. 1 din Legea 51/1991, acest act normativ fiind cel care asigură și stabilește cadrul general al tuturor faptelor circumscrise securității naționale a României. Informațiile false la care s-a făcut referire au generat sentimentul de insecuritate în rândul populației, iar instituțiile și structurile cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice au făcut eforturi considerabile, angrenând resurse umane și logistice consistente, tocmai pentru a identifica în cel mai scurt timp posibil persoanele ce apar în respectivul material video și a înlătura o potențială stare de pericol.

Citește și: Controversa Sky News, privind presupusul trafic de arme din România: Statul român ar putea da postul de televiziune în judecată

Cu privire la această faptă, s-a mai reținut și că inculpații S.A.M., P.A.C. și P.L. au acceptat, în mod conștient, posibilitatea producerii acestor urmări.

Totodată, s-a reținut faptul că membrii echipei postului de televiziune Sky News din Marea Britanie, și anume cetățenii britanici R.S.R., S.C.S., S.J., cu intenție, au comunicat și răspândit în mediul virtual și prin mass-media, știri și informații false referitoare la presupusul trafic de armament din România, deși cunoșteau că aceste știri nu sunt reale, modalitate prin care s-a pus în pericol securitatea națională, în contextul mai sus-descris.

S-a arătat în referat care sunt probele și indiciile avute în vedere la reținerea situației de fapt, menționându-se că până la acest moment nu a fost posibilă efectuarea unor constatări tehnice cu privire la armele ridicate de la inculpați, arme pe care le-au prezentat în materialul video realizat de cetățenii britanici, datorită intervalului scurt de timp de la efectuarea percheziției și până la formularea propunerii de arestare preventivă, aceeași situație regăsindu-se și cu privire la autoturismul marca Suzuki, folosit de către inculpați, autoturism ce a fost indisponibilizat la sediul IPJ Bistrița Năsăud.

În urma perchezițiilor domiciliare au fost identificate si sumele de bani primite de către inculpați de la jurnaliștii britanici, pentru a realiza așa zisa investigație, cât și obiectele de îmbrăcăminte pe care le-au purtat, inclusiv cagulele, cei doi ”traficanți de arme”.

S-a solicitat astfel arestarea preventivă a celor trei inculpați, arătându-se că sunt îndeplinite condiţiile prev. de art. 223 alin. 2 din Codul de procedură penală, în sensul că din probele administrate rezultă suspiciunea rezonabilă că au săvârșit infracțiuni pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 5 ani ori mai mare, iar pe baza evaluării gravității acestor fapte, dar și a modului și circumstanțelor de săvârșire, se apreciază că privarea de libertate este  necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică”.

 ====

Pantics Levente, Pantics Csaba Atilla şi Szanto Aurelian, cel care ar fi intermediat legătura jurnaliştilor cu persoanele care apar în înregistare, au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, decizia fiind luată de judecătorii Curţii de Apel Bucureşti. Toţi cei trei sunt acuzaţi de complicitate la „comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea naţională”, infracţiune pentru care riscă  cinci ani de închisoare. De asemenea, bărbaţii sunt acuzaţi şi de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi constituirea unui grup infracţional organizat.

Citește și: FOTO + VIDEO: Sky News, în centrul unui nou scandal. Un actor ar fi fost angajat să apară într-un reportaj cu mercenari trimişi în Siria de o companie rusă

Avocatul unuia dintre ei a susţinut că dacă jurnalistul britanic Stuart Ramsay va fi adus în faţa autorităţilor judiciare din România, clientul său va cere realizarea unui test poligraf. „Dacă domnul Stuart Ramsay va fi adus în faţa autorităţilor judiciare române, noi solicităm şi efectuarea unui test poligraf, de detector de minciuni, să vedem cine minte. Eu unul cred foarte tare în faptul că domnul Csaba este foarte sincer”, a spus Marcel Vrabie, avocatul unuia dintre cei reţinuţi, la Curtea de Apel Bucureşti. DIICOT a anunţat deja că jurnaliştii britanici vor fi citaţi în dosar.

DIICOT a făcut percheziţii, miercurea trecută, şi i-a adus la audieri pe presupuşii traficanţi de arme şi pe intermediarul implicaţi în realizarea reportajului difuzat de Sky News, şeful DIICOT, Daniel Horodniceanu spunând că se confirmă că este vorba despre un scenariu pus la cale de către jurnaliştii britanici.

Aurelian Mihai Szanto, intermediarul din reportajul Sky News, a declarat, după ce a fost audiat la DIICOT, că s-a lăsat păcălit de cei care au făcut materialul despre traficul de arme şi a acceptat să fie făcut acel documentar, cu oameni pe post de „actori”, cu întrebări şi răspunsuri prestabilite, despre care i s-a spus că va fi difuzat în decembrie, cu menţiunea la final că persoanele care apar sunt fictive. Szanto a spus că jurnaliştii de la Sky News au stricat imaginea României şi au dat o ştire care „a căzut ca o bombă peste toată Europa”, dintr-un material filmat în 31 iulie.

Citește și: FOTO. Jurnalistul Sky News continuă atacurile pe Twitter: România, aici nu era vorba despre tine

 

În replică, postul de televiziune Sky News a anunţat că susţine în totalitate, în continuare, materialul publicat. Totodată, Stuart Ramsay, autorul reportajului şi-a susţinut ancheta prin mai multe mesaje publicate pe Twitter, în care neagă că ar fi vorba despre o înscenare şi afirmă că în imaginile înregistrate de camerele de supraveghere ale hotelului unde au fost cazaţi apar numai membrii echipei de filmare, nu şi „intermediarul” din reportaj.

Procurorii DIICOT – Structura Centrală au dispus, joi seară, reţinerea celor trei bărbaţi care apar în reportajul Sky News despre presupusul trafic de arme din România. Fraţii Atilla Csaba Pantics şi Levente Pantics, precum şi intermediarul Mihai Aurelian Szanto sunt învinuiţi de constituire a unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi comunicarea de informaţii false.

De asemenea, jurnaliştii britanici care au realizat reportajul difuzat de Sky News referitor la traficul de arme din România vor fi audiaţi prin intermediul unei comisii rogatorii internaţionale, DIICOT apreciind că acţiunile acestora pe teritoriul României „sunt de natură a afecta securitatea naţională a statului român prin inducerea în eroare a autorităţilor europene, a populaţiei largi din Europa şi din România cu privire la posibilitatea autorităţilor de stat române de a gestiona contrabanda cu armament”.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat, vineri seara, că statul român este obligat să dea în judecată, la Londra, postul de televiziune britanic Sky News, pentru denigrarea României, dacă se dovedeşte că reportajul despre traficanţii de arme nu corespunde realităţii.

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă