13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialDosarul Romgaz: DIICOT cere aviz de urmărire penală pentru Videanu şi Vosganian

Dosarul Romgaz: DIICOT cere aviz de urmărire penală pentru Videanu şi Vosganian

DIICOT a cerut, luni, aviz pentru urmărirea penală pentru foştii miniştri ai Economiei, Adriean Videanu şi Varujan Vosganian, în dosarul Romgaz, informează B1 TV.

În acelaşi dosar a fost audiat, vineri, şi Ioan Niculae. El a fost chemat de procurori în legătură cu efectuarea expertizei în acest dosar.

Fostul vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei este urmărit de procurorii anticorupţie pentru săvârșirea infracțiunilor de sustragere de sub sechestru și spălarea banilor.

Citeşte şi: UPDATE: Ioan Niculae, audiat la DIICOT în dosarul Romgaz. Nu am cunoscut-o pe doamna Bica în viaţa mea

DIICOT a înaintat Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, referatele prin care s-a solicitat realizarea demersurilor necesare către Parlamentul României şi preşedintele României, în vederea formulării cererii de urmărire penală pentru Varujan Vosganian şi Adriean Videanu.

Cei doi sunt anchetaţi pentru constituire a unui grup infracţional organizat,  abuz în serviciu şi complicitate la delapidare, informează un comunicat de presă remis de DIICOT.

Demersurile foştilor miniştri ai Economiei s-au realizat în condiţiile în care SC Interagro SA înregistra o datorie reprezentând cca. 70% din bugetul anual al societăţii naţionale, fiind grav afectate principalele activităţi ale SNGN ROMGAZ SA, societatea naţională fiind transformată practic într-un furnizor al unui client privat privilegiat şi fiind pus în pericol sistemul energetic naţional pe segmentul gazelor naturale, se explică în comunicatul DIICOT.

"În cauză există suspiciunea rezonabilă că prin activitatea miniştrilor VARUJAN VOSGANIAN şi VIDEANU ADRIEAN, respectiv prin vânzarea preferenţială către SC INTERAGRO SA a unor cantităţi masive de gaze naturale, această societate a fost plasată într-o veritabilă poziţie de monopol pe piaţa gazelor naturale. Mai mult, SNGN ROMGAZ SA şi MINISTERUL ECONOMIEI fiind entităţi ale statului cu atribuţii în domeniul energetic, prin folosirea SNGN ROMGAZ SA în favoarea SC INTERAGRO SA, contrar scopului pentru care SNGN ROMGAZ SA a fost înfiinţată, s-au creat riscuri semnificative în planul securităţii energetice a ROMÂNIEI", arată comunicatul citat.

"SNGN ROMGAZ SA a livrat în această manieră către SC INTERAGRO SA, gaze naturale din producţia proprie în valoare de cca. 1.500.000.000 lei, respectiv cca. 500.000.000 USD, din care cca. 270.000.000 lei, respectiv cca. 92.000.000 USD reprezintă valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal. Impozitul pe profit datorat bugetului de stat de către SNGN ROMGAZ SA, aferent veniturilor diminuate cu cuantumul reducerilor comerciale acordate către SC INTERAGRO SA, este de cca.43.000.000 lei, respectiv cca.15.000.000 USD, iar TVA este de cca.54.000.000 lei, respectiv cca.19.000.000 USD. Valoarea reducerilor comerciale de întreruptibilitate acordate către SC INTERAGRO SA pentru achiziţiile de gaze naturale din producţia internă a SNGN ROMGAZ SA reprezintă un procent de cca.51% din totalul de cca.500.000.000 lei aferent reducerilor comerciale acordate consumatorilor eligibili cu statut de consumatori întreruptibili în perioada februarie 2008 – decembrie 2010", informează comunicatul de presă al DIICOT.

 

Cele mai citite

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...
Ultima oră
Pe aceeași temă