7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialDiplomatul roman Alexandru Cornea, din cadrul Misiunii Romaniei la ONU, a incetat...

Diplomatul roman Alexandru Cornea, din cadrul Misiunii Romaniei la ONU, a incetat din viata

Diplomatul Alexandru Cornea , in varsta de 53 de ani, din cadrul Misiunii permanente a Romaniei la ONU din New York, a decedat vineri, ministrul Cristian Diaconescu declarand ca acesta va ramane un reper profesional pentru diplomatii romani, informeaza Newsin.

Alexandru Cornea avea grad diplomatic de ambasador, iar in cadrul Misiunii de pe langa ONU, unde activa din mai 2006, s-a concentrat asupra problematicii pacii si securitatii.

Ministrul de externe Cristian Diaconescu se declara indurerat. "Am aflat cu durere despre pierderea unui coleg si a unui prieten extraordinar, Sandu Cornea. Un diplomat de exceptie, de o inalta tinuta morala, Sandu Cornea a slujit Romania cu credinta si cu un profesionalism de exceptie. A reprezentat  tara cu loialitate  in spatii dificile si de conflict, fiind adesea un deschizator de drumuri, care a pus interesele Romaniei  mai presus decat propria persoana", a declarat ministrul, citat de un comunicat al MAE.

"Sandu Cornea va ramane un reper si un model profesional pentru toti diplomatii romani, iar prin tot ce a facut pentru fiecare dintre noi, colegii si prietenii lui, ne-a ajutat sa fim mai buni. Corpul diplomatic roman este in doliu; gandurile noastre sunt in aceste momente alaturi de familia indurerata. Odihneasca-se in pace!", a adaugat Cristian Diaconescu.

MAE informeaza ca Alexandru Cornea a fost decorat cu Ordinul National Serviciul Credincios in grad de Comandor (2000) si cu Ordinul National Pentru Merit, in grad de Cavaler (2002). "A desfasurat o activitate diplomatica de exceptie, timp de aproape doua decenii, in cadrul centralei MAE, al unor misiuni diplomatice ale Romaniei in Europa si pe langa organizatiile internationale si in zone de conflict. Prin performanta profesionala deosebita, tinuta morala si inaltul patriotism, Alexandru Cornea a contribuit la ridicarea standardului diplomatiei romane", se arata in comunicat.

Cornea a indeplinit misiuni extrem de complexe, precum diplomat la Ambasada Romaniei la Moscova (1990-1993), insarcinat cu afaceri la Belgrad in primavara anului 1999, ambasador la Kiev intre 2000 si 2005, si a detinut, in 2001, postul de sef al Grupului de Asistenta OSCE din Cecenia (Federatia Rusa).

In Centrala MAE a indeplinit functii de conducere, director al Directiei Europa II si, respectiv, Europa Centrala, in perioada 1997 – 1999. Vorbea fluent limbile engleza si rusa.

"O persoana deosebita, cu o putere de munca si cu o rezistenta arareori intalnite, perseverent, un prieten adevarat, un sustinator al tinerilor diplomati si un model pentru acestia, Alexandru Cornea a acceptat fara ezitari cele mai complicate misiuni pe care le-a indeplinit cu devotament, loialitate si curaj", subliniaza comunicatul MAE.

"Disparitia sa prematura este o veste foarte trista. Alexandru Cornea va ramane pentru toti angajatii Ministerului Afacerilor Externe un exemplu de profesionalism, modestie, colegialitate si putere de munca. A plecat dintre noi un diplomat de inalta tinuta morala si profesionala, care a parcurs o exceptionala cariera, un om bland, generos, dar ambitios si riguros in tot ceea ce a intreprins, un coleg deosebit care a ales de multe ori, ca multi altii din profesia noastra, sa puna interesele Romaniei inaintea vietii personale. Dumnezeu sa il odihneasca in pace!", incheie MAE.

Alexandru Cornea este cel de-al treila diplomat roman care inceteaza din viata la post in ultimul an si jumatate. La 25 februarie 2009, consulul Romaniei la Viena, Petre Moldovan, in varsta de 61 de ani, a murit intr-o clinica de specialitate din Austria, el suferind de o boala cronica.

De asemenea, la 28 mai 2008 a incetat din viata ambasadorul Romaniei in Thailanda, Radu Gabriel Mateescu, in urma unui atac de cord.

Cele mai citite

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...
Ultima oră
Pe aceeași temă