22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialDirecțiile de Finanțe din țară și din administrația locală, în GREVĂ

Direcțiile de Finanțe din țară și din administrația locală, în GREVĂ

Alianța Sindicatelor Sed Lex a anunțat, marți, că angajații din instituțiile fiscale, din primării și din alte unități din administrația locală au declanșat un protest spontan pe termen nelimitat şi au oprit lucrul. Ei cer majorări salariale similare celor acordate în învățământ și sănătate și reclamă că salariile celor din Ministerul de Finanțe și ANAF au crescut printr-o Ordonanță a Guvernului adoptată ”pe ascuns”, scrie Mediafax. 

Potrivit reprezentanților Sed Lex, angajații din administrație publică reclamă că lor nu le-au fost acordate creșteri salariale, în condițiile în care în acest domeniu media salarizării este de aproximativ 1.350 de lei net.

”Din cauza modului defectuos în care este gestionată politica salarială din România, creând discriminări între categorii sociale ș chiar între angajații din cadrul administrației publice (vezi creșterile salariale acordate în învățământ și sănătate, precum și angajaților din cadrul structurilor centrale ale Ministerului Finanțelor Publice și ANAF), salariații din domeniul Fiscului, din primării și din alte instituții din administrația publică centrală și locală au declanăat au declanșat acțiuni spontane la nivel național, solicitând în mod expres acordarea de creșteri salariale”, spun liderii Sed Lex, într-un comunicat de presă.

La Cluj, peste 300 de angajați ai Direcției Generale a Finanțelor Publice Cluj au întrerupt lucrul, marți dimineață, și s-au adunat în curtea instituției.

Liderul de sindicat din cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) Cluj, Ilie Rostogol, a declarat, marți, că majorarea salariilor din aparatul propriu al Ministerului Finanțelor s-a făcut ”pe ascuns”.

”Suntem nemulțumiți de faptul că, pe ascuns, printr-o Ordonanță de Guvern, s-au majorat de la 1 noiembrie salariile celor din aparatul propriu al Ministerului Finanțelor și ANAF cu peste 60%, iar nouă, celor din teritoriu, ni s-a transmis că majorarea va avea loc doar în primul trimestru al anului viitor. Noi suntem albinele, colectăm banii, iar ei care coordonează își majorează salariile”, a spus Rostogol.

Potrivit acestuia, oamenii vor rămâne în curtea instituției, așteptând rezultatele unei întâlniri care are loc la București, la Ministerul Finanțelor, cu conducerea DGFP Cluj, pentru rezolvarea conflictului.

Aproximativ 3.000 de angajaţi ai Regionale Finanţelor Publice Ploieşti, care include judeţele Prahova, Argeş, Dâmboviţa, Ialomiţa, Teleorman, Călăraşi şi Giurgiu, au întrerupt şi ei lucrul şi au ieşit în stradă, nemulţumiţi că doar colegii lor din aparatul central beneficiază de majorări salariale.

”Oamenii sunt extrem de revoltaţi pentru faptul că guvernanţii găsesc întotdeauna soluţii pentru ei, dar niciodată pentru cei care muncesc efectiv”, a declarat liderul Sindicatului Finanţe Prahova Sed Lex, Aurel Fănică.

Și la Suceava, activitatea Administraţiei Finanţelor Publice este blocată, după ce angajații au întrerupt lucrul.

Liderul sindical Gheorghiţă Tudosca a declarat că protestul este spontan şi că salariaţii vor să atragă atenţia că angajaţii administraţiilor judeţene şi de sector nu primesc majorări conform ordonanţei adoptate de guvern. El consideră că munca angajaţilor din administraţiile judeţene este importantă pentru că acesta este ce care asigură activitatea de bază.

Liderul sindical a precizat că salariul mediu în Administraţia Finanţelor Publice Suceava este de 2.500 de lei, iar instituția are 370 angajaţi, din care circa 200 în structura din municipiul Suceava, iar restul în municipii din judeţ.

Ministerul Finanțelor a anunțat, vineri, că începând cu 1 noiembrie funcţionarii publici şi personalul contractual din Ministerul Finanţelor, ANAF, Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice şi Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili beneficiază de 25 de clase de salarizare succesive faţă de clasa deţinută.

Ministerul Finanţelor a precizat că, astfel, salariile de bază vor fi majorate, în medie, cu 22%, iar de această creștere a salariilor vor beneficia aproximativ 5.700 de persoane.

Majorarea salariilor s-a făcut prin derogare de la OU 23/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în 2015.

Liderul CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, declarat că, astfel, salariile angajaţilor în cauză vor creşte cu peste 60%.

Cele mai citite

Ucraina a scufundat în Marea Neagră încă o navă rusească, tip vânător de mine

Un atac al Ucrainei a scufundat în Marea Neagră încă o navă rusească, Kovrovets, de tip vânător de mine, a anunțat Comandamentul Flotei din...

Ecuație rezolvată în Liga 1! CFR Cluj, vicecampioană, Universitatea Craiova termină pe locul 3

CFR Cluj e noua vicecampioană a României, în timp ce Universitatea Craiova a terminat pe ultima poziție a podiumului Ligii 1, după rezultatele înregistrate...

Accident suspect în apele teritoriale românești. O navă dinspre Ucraina a ciocnit un alt vas dar și-a continuat drumul până în Bulgaria

O navă care plecase din Ucraina, purtând pavilionul Insulelor Comore, a ciocnit un vas sub pavilionul Tanzaniei, în apele teritoriale românești, în dreptul orașului...
Ultima oră
Pe aceeași temă