21.5 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialDirector economic de la Ape Mureș și afaceristul Tohănean, în vizorul DNA,...

Director economic de la Ape Mureș și afaceristul Tohănean, în vizorul DNA, într-un dosar de corupție

Procurorii DNA au decis trimiterea în judecată a Mariei Pătrașcu, director economic al Administrației Bazinale Apă Mureș, pentru primirea de foloase necuvenite în formă continuată. De asemenea, în același dosar este vizat și afaceristul Gheorghe Tohănean. 

În cazul lui Tohănean, procurorii au dispus sesizarea instanței de judecată cu acordul de recunoaștere a vinovăției, acesta fiind de acord cu pedeapsa, cuantumul acesteia şi modul de executare, respectiv 3 luni închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 2 ani și 3 luni, pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada iunie 2011 – decembrie 2011, inculpata Pătrașcu Maria, după ce anterior şi-a îndeplinit anumite atribuţii de serviciu la care era obligată în virtutea funcţiei sale de director economic la A.B.A. Mureş, respectiv semnarea, alături de directorul general, a actelor necesare pentru întocmirea contractelor de lucrări hidrotehnice şi apoi a celor pentru plata acestor lucrări, efectuate de către SC Laurenţiu H SRL Negreşti-Oaş jud. Satu-Mare, a primit de la inculpatul Huja Laurenţiu, în două rânduri, foloase la care nu era îndreptăţită.

Astfel, în două perioade diferite, respectiv lunile iunie-iulie 2011 şi octombrie – noiembrie 2011, pentru amenajarea unui teren, proprietate personală situat în Tg Mureş (terasamente, săpături de fundaţie şi transport pământ), Pătrașcu Maria a apelat la inculpatul Huja Laurenţiu care i-a trimis un buldoexcavator şi o autobasculantă, aparţinând firmei administrate de soția inculpatului Tohănean Gheorghe.

Ulterior, inculpatul Huja Laurenţiu a achitat suma de 15.128 lei, în două tranşe, reprezentând toate lucrările efectuate de către această societate comercială în beneficiul inculpatei Pătraşcu Maria.

În continuare, pentru a masca originea respectivelor plăţi nejustificate, efectuate în beneficiul inculpatei Pătraşcu Maria şi pentru a le da o formă legală, inculpatul Huja Laurenţiu l-a determinat, la data de 21 februarie 2012, pe un angajat al lui, să redacteze și să semneze, în numele său, un contract de prestări servicii. Acest înscris avea ca obiect „lucrări cu buldoexcavatorul și transport de material cu autobasculanta”, era antedatat, și trebuia să creeze o aparenţă de valabilitate pentru perioada 01 ianuarie – 31 decembrie 2011.

Acest document, a fost semnat și ștampilat, la poziția “administrator”, prin contrafacerea subscrierii, de către inculpatul Tohănean Gheorghe.

În cauză, a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra bunurilor inculpatei Pătrașcu Maria, până la concurența sumei de 15.128 lei.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Mureș, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

La data de 13 septembrie 2013, inculpații PĂTRAȘCU MARIA și HUJA LAURENȚIU MANUEL au fost trimiși în judecată de către procurorii DNA, în alt dosar, în sarcina acestora reținându-se mai multe infracțiuni asimilate celor de corupție(comunicat nr. 791/VIII/3 din 13 septembrie 2013).

Cele mai citite

Strategia Energetică Naţională va fi pusă în dezbatere publică în 2 săptămâni şi adoptată prin HG până la final de iunie

Strategia Energetică Naţională va fi pusă în dezbatere publică în două săptămâni, urmând să fie aprobată prin Hotărâre de Guvern până la finalul lunii...

Băncile, sancționate ca urmare a războiului din Ucraina. Reprezentanții lor spun că se confruntă cu provocări fără precedent

După ce americanii au anunțat că vor trece la sancționarea grupului austriac Raiffeisen, din cauza afacerilor extinse din Rusia, la câteva zile Rusia a...

Nicuşor Dan promite înlocuirea a 280 de km de reţea de termoficare, reabilitarea a 5 poduri şi pasaje şi achiziţionarea de noi tramvaie

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, şi-a prezentat luni priorităţile pentru un al doilea mandat, printre care se numără înlocuirea a 280 de kilometri de reţea...
Ultima oră
Pe aceeași temă