13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialDirectorul ANP: Principala problemă a sistemului penitenciar este supraaglomerarea

Directorul ANP: Principala problemă a sistemului penitenciar este supraaglomerarea

Directorul Autoritatea Naţională a Penitenciarelor, Claudiu Bejan, a declarat, joi, că principala problemă cu care se confruntă sistemul penitenciar este supraaglomerarea, informează Mediafax.

“Principala problemă cu care ne confruntăm se referă mai ales la infrastructură: supraaglomerare, condiţii rele de tratamente, sunt foarte multe condamnări la CEDO. La ora actuală sunt 600.000 de euro şi 10.000 de franci elveţieni pe care România trebuie să le plătească pentru articolul 3 din Convenţia europeană a drepturilor omului”, a spus Bejan, adăugând că este vorba că nimeni nu poate fi subiectul unei torturi, tratamente inumane, de degradare şi nimeni nu poate invoca lipsa de resurse pentru asigurarea condiţiilor umane de detenţie.

El a spus că, în prezent, sunt 33.000 de deţinuţi în penitenciare, cu un indice de ocupare de 114%, fiind un deficit de 17.000 de locuri după standardele Consiliului Europei. Bejan a arătat că sunt 31 de penitenciare de adulţi, un penitenciar de femei şi alte 8 secţii pentru femei, 6 penitenciare spital, 4 penitenciare pentru minori şi 2 centre de reeducare.

După anul 1990 au fost construite numai 3 penitenciare: Arad, Giurgiu, Rahova, care au început să se uzeze moral, cheltuindu-se foarte mult pentru întreţinerea lor, a mai spus Bejan, adăugând că cerinţele europene sunt de asigurare a 4 metri pătraţi pentru deţinuţii clasificaţi în regim închis, 6 metri pătraţi pentru cei în regim deschis şi semideschis.

“Suntem deschişi noului proiect pentru parteneriatul public-privat”, a adăugat Bejan, arătând că a fost o tentativă de construire a două penitenciare la Caracal şi Berceni, lângă Ploieşti, dar acesta a eşuat din cauza împrumutului la bănci.

Claudiu Bejan a făcut aceste precizări la un seminar organizat pe tema îmbunătăţirii condiţiilor din penitenciare.

Cele mai citite

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...

Controverse legate de camere video în sălile de clasă ale școlilor

Reprezentanții profesorilor se opun proiectului prin care Guvernul vrea să impună instalarea camerelor video de supraveghere în sălile de curs ale școlilor. În data de...

Echilibrul perfect: cum să îmbini mobilierul vintage cu designul modern

În ultimii ani, o tendință care a câștigat teren în designul interior este combinarea mobilierului vintage cu designul modern. Acest amestec neconvențional de stiluri...
Ultima oră
Pe aceeași temă