18.9 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialDirectorul Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor: Anul trecut, în România au...

Directorul Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor: Anul trecut, în România au fost eutanasiați 1.000 de câini

Aproximativ 4.000 de câini au fost capturați, în 2016, pe domeniul public, iar 1.000 au fost eutanasiați. Alți 2.000 și-au găsit, totuși, stăpâni, a declarat, vineri, directorul General al Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor, Cristian Bogdan Treeroiu, potrivit Agerpres.

El a precizat că aproximativ zece la sută dintre câinii adoptați au fost găsiți ulterior în stradă. Treeroiu a menționat că reprezentanții adăposturilor încearcă să prelungească durata în care păstrează câinii, înainte de eutanasiere, ajungându-se la câteva luni.

„În legislație ne este permis să prelungim durata de viață a animalelor aflate în adăpost și am făcut acest lucru. (…) În 2016, aproximativ o mie (au fost eutanasiați — n.r.), deoarece nu au fost adoptați, chiar și după prelungirea șederii în adăpost”, a spus el.

Treeroiu a arătat că adopția animalelor a fost încurajată prin intermediul paginilor de Facebook, dar și prin târgurile organizate la sfârșit de săptămână.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, aflată vineri în vizită la adăpostul din Bragadiru, și-a anunțat intenția de a verifica și condițiile în care stau câinii în centrele din Pallady și Mihăilești. Alături de mai mulți consilieri generali ai Capitalei, Firea a adus aproximativ o tonă de alimente pentru câini, hrană provenită dintr-o donație.

„Vrem să ajutăm cât mai mult pentru ca aceste animale să fie adoptate, iar dacă nimeni nu dorește să le ia spre adopție, să aibă condiții decente în aceste adăposturi. Sunt dispusă să ținem legătura cu toți cetățenii care doresc să se implice, cu toate fundațiile, organizațiile, consilierii, pentru ca acești câini fără stăpân să fie preluați de familii, pe lângă curți, iar — dacă rămân în aceste adăposturi — condițiile să fie decente”, a declarat Firea.

Ea a precizat că bugetul anual alocat protecției animalelor este de aproximativ două milioane de euro, dar a subliniat că Municipalitatea va aloca sumele necesare pentru ca adăposturile să fie igienice și să asigure confortul necesar. Gabriela Firea a subliniat că nu este de acord cu eutanasierea câinilor, opinând că o astfel de măsură, chiar dacă este legală, reprezintă „un tratament crud”.

„Din punctul meu de vedere trebuie să intensificăm aceste operațiuni de adopții, să fie cât mai mulți câini adoptați de familii sau de anumite instituții pentru îngrijirea bătrânilor, cămine de copii, pentru că au mare nevoie de interacțiune. Doar când sunt cazuri foarte grave, de boală, moment în care un câine suferă — doar atunci, poate, dacă un medic decide, să se aplice această măsură extremă. Putem să realizăm investiții, să se extindă chiar și acest spațiu sau altele, se pot construi și amenaja, astfel încât să nu se treacă imediat la măsura care, chiar dacă este legală, este crudă, din punctul meu de vedere”, a afirmat primarul Capitalei.

Cosmia Cerva, reprezentanta Mișcării Dreptate pentru Animale, a susținut că Municipalitatea trebuie să pună un accent mai important pe sterilizarea câinilor. „O țară care își omoară animalele e o țară barbară. De ce nu discută cu ONG-urile? ONG-urile din toată lumea aceasta au găsit soluții pentru animale. Soluția este sterilizarea, nu capturarea. Oricât ar captura ei… Dacă ei acum capturează și lasă în stradă o cățea care fată de două ori pe an… Doi câini ajung într-un an 30 de câini. (…) Știți câte milioane de euro a alocat Primăria Capitalei? Peste 20 de milioane de euro. Dacă din banii ăștia măcar cinci milioane — dar eu zic că e mult cinci milioane de euro — se alocau pentru sterilizare… (…) Franța are campanii de sterilizare de zece ani”, a spus ea.

Cele mai citite

Yoav Gallant, ministrul israelian al apărării, disensiuni cu premierul Netanyahu pe tema administrării Gaza

Într-un gest public rar care ilustrează diviziunile privind direcția campaniei militare în cadrul cabinetului de război al Israelului, ministrul apărării Yoav Gallant l-a îndemnat...

Presiunile asupra prețurilor la energia electrică au afectat veniturile Hidroelectrica

Veniturile Grupului Hidroelectrica au înregistrat o reducere de 22 la sută pentru primul trimestru al anului 2024, comparativ cu primul trimestru al anului 2023,...

Corvinul Hunedoara a intrat în istorie cu prima Cupă a României câștigată

Corvinul Hunedoara şi Oţelul Galaţi au disputat finalei Cupei României la fotbal, miercuri seara, pe Stadionul Municipal din Sibiu. După un meci disputat care...
Ultima oră
Pe aceeași temă