12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Directorul Direcției Infrastructură din Primăria Capitalei, reținut de procurori, a fost...

UPDATE. Directorul Direcției Infrastructură din Primăria Capitalei, reținut de procurori, a fost suspendat din funcție

UPDATE. Directorul Direcţiei Generale de Infrastructură şi Servicii Publice, Mădălin Dumitru, a fost suspendat din funție după ce acesta a fost reţinut, joi, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

"Urmare a comunicatului DNA, Primăria Municipiului Bucureşti procedează în conformitate cu legislaţia în vigoare, în sensul suspendării raportului de muncă al domnului Mădălin Dumitru, director general al Direcţiei Generale de Infrastructură şi Servicii Publice, pe durata reţinerii", se arată într-un remis Mediafax, joi, de PMB.

Potrivit sursei citate, în perioada suspendării raportului de muncă, directorii executivi ai Direcţiei Utilităţi şi ai Direcţiei Transporturi, din cadrul Direcţiei Generale de Infrastructură şi Servicii Publice, vor prelua atribuţiile şi competenţele lui Dumitru, în funcţie de specificul activităţii lor.

Directorul Direcţiei Infrastructură din Primăria Capitalei, Mădălin Dumitru, a fost reţinut, joi, de procurorii anticorupţie, în dosarul în care este suspectat că ar fi dat preferenţial contracte unor firme, pentru diverse lucrări, informează DNA.

Mădălin Dumitru este cercetat pentru fals în declaraţii (3 acte materiale), efectuare de acte de comerţ incompatibile cu funcţia, participaţie improprie la delapidare, în formă continuată, luare de mită, abuz în serviciu și 3 infracțiuni de trafic de influenţă.

Din ordonanța de reținere, întocmită de procurori a rezultat că, în cauză există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, inculpatul Dumitru Mădălin Ionică în calitate de director al DGISP din cadrul Primăriei mun. Bucureşti – funcţionar public cu atribuţie de conducere în cadrul autorităţii publice locale, deși avea obligaţia de a-şi declara averea, în condiţiile prevăzute de lege, a făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului cu privire la veniturile realizate în perioada 2008 – 2013.

Astfel acesta, în declaraţia de avere din data de 04.11.2008 nu a menţionat venituri în sumă de 150.000 de euro obţinute ca urmare a încheierii antecontractului de vânzare – cumpărare pentru un teren în suprafaţă de 217 m.p., situat în mun. Bucureşti.

De asemenea, în declaraţia de avere din data de 04.11.2010 nu a trecut venituri în sumă de 90.200 lei obţinute din cesionarea părţilor sociale la SC MAGISTRAL SRL, al cărei reprezentant era.

În declaraţia de avere din data de 10.06.2013 nu a declarat veniturile obţinute din închirierea închirierea unui imobil situat în orașul Voluntari, jud. Ilfov (1.850 euro/lună, pentru anul 2012 = 5.500 euro, ianuarie – iulie 2013 = 11.100 euro). În aceeași declaraţie de avere a declarat în fals venituri în sumă de 500.000 lei şi 150.000 euro obţinute ca urmare a încheierii a trei antecontracte de vânzare – cumpărare și nu a declarat 8 ceasuri (LONGINES MONT BLANC, etc.) .

După numirea în funcţia de director al DGISP din cadrul primăriei mun. Bucureşti, inculpatul Dumitru Mădălin Ionică a continuat să efectueze acte de administrare a societăţilor SC PRECON SRL şi SC MAGISTRAL SRL atât în mod direct cât şi prin intermediul altor persoane, fiind în continuare factorul de decizie în cadrul acestora.

Astfel Dumitru Mădălin Ionică era cel care stabilea strategia de dezvoltarea societăţilor indicând administratorului/directorului general proiectele ce trebuie dezvoltate, oportunităţile de afaceri, termenii ofertelor şi termenii contractelor încheiate de cele două societăţi, precum şi prioritizarea plăţilor.

S-a stabilit, de asemenea că Dumitru Mădălin Ionică identifica posibilii clienţi ai societăţilor, discuta cu aceştia, le solicita întâlniri cu persoane din conducerea celor două societăţi, însoţea clienţii la sediul societăţilor pe care le administra în fapt.

Urmare a exercitării acestor activităţi incompatibile cu funcţia exercitată inculpatul Dumitru Mădălin Ionică a obținut foloase materiale necuvenite care constau în: suma de 48.000 lei ridicată din casieria SC PRECON SRL de administrator la solicitarea sa şi depusă de acesta într-un cont indicat; costurile suportate de SC PRECON SRL pentru angajarea unui şofer personal, respectiv retribuţia acestuia; costurile suportate de SC PRECON SRL pentru asigurarea folosinţei mai multor autoturisme (rate de leasing, asigurări, taxe, cheltuieli de întreţinere) – autoturismul marca Chrysler Grand Voyager ; autoturism marca Audi A5; autoturismul marca Audi Q7, costurile aferente abonamentelor telefonice pentru posturile utilizate de el şi fiul său.

S-a stabilit, de asemenea că au fost obţinute foloase şi pentru alte persoane, reprezentând salarii aferente perioadei 20.10.2010 – 16.05.2013 (30 luni x 7.130 lei – 213.900 lei) și costurile aferente asigurării folosinţei mai multor autoturisme.

În perioada 2009 – 2014, în calitate de director general în cadrul Direcţiei Generale Infrastructură şi Servicii Publice (DGISP) din cadrul Primăriei Generale, preşedinte al comisiilor de evaluare, preşedinte al comisiei de recepţie a lucrărilor, a pretins şi primit de la o societate comercială foloase necuvenite de peste 9.200 lei, constând în efectuarea unor lucrări de reparaţii/renovare/instalaţii, materialele necesare şi obiecte electrocasnice pentru a-şi exercita influenţa în vederea atribuirii, derularea în bune condiţii a contractelor şi pentru a aproba decontarea unor lucrări neefectuate.

În aceeași calitate, inculpatul Dumitru Mădălin Ionică, prin recepţionarea unor lucrări neefectuate la obiectivul „Refacerea şi consolidarea structurii de rezistenţă a Pasajului denivelat suprateran Băneasa” a creat premisele decontării de lucrări neefectuate în sumă de 372.636 lei fără TVA, respectiv la articolul deviz „Parapet metalic direcţional zincat” au fost decontaţi în plus 701 metri parapet nepus în operă.

Prejudiciul cauzat prin decontarea unor lucrări neefectuate este de 372.636 lei fără TVA şi a fost recuperat integral, iar folosul firmei care a realizat lucrările constă în suma de bani încasată nelegal, constatarea finalizării lucrărilor şi neaplicarea unor sancţiuni contractuale .

Tot în perioada 2009 – 2014, a primit de la reprezentanții a 2 societăți comerciale a 2 autoturisme unul marca Mercedes, celălalt marca BMV X6 și alte foloase necuvenite în cuantum de circa 50.000 de euro și 9.000 lei, în vederea obţinerii pentru acestea de lucrări în subcontractare, avize/aprobări, a efectuării plăţilor la timp.

Inculpatului i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentat la data de 06 iunie 2014 Tribunalului București pentru emiterea mandatului de arestare preventivă pe 30 de zile.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă