13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialȘeful Direcției Județene Agricultură Mureș, reținut, după ce a luat 88.000 de...

Șeful Direcției Județene Agricultură Mureș, reținut, după ce a luat 88.000 de lei șpagă să nu facă un control

Directorul executiv al Direcției Județene Agricultură Mureș, Liviu Timar, a fost trimis în judecată pentru luare de mită și primire de foloase necuvenite, informează un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție. În același dosar a fost reținut și un om de afaceri.

Procurorii anticorupție au cerut Tribunalului Mureș arestarea preventivă a celor doi.

”În perioada 2012-2014, Direcţia pentru Agricultură Mureş a efectuat un număr de 7 controale la firma administrată de inculpatul Pop Ioan (omul de afaceri reținut), în urma cărora inculpatul Timar Liviu a primit de la administratorul acesteia 34.000 kg îngrășăminte, 184 litri pesticide și 7 saci de sămânță porumb, în valoare totală de 88.366 lei. Aceste foloase necuvenite au fost primite de inculpatul Timar Liviu, atât în legătură cu exercitarea necorespunzătoare a atribuțiilor sale, de serviciu, dar și pentru a întârzia efectuarea unor controale la firma inculpatului Pop Ioan, controale care urmau să stabilească dacă această societate cultivă sau nu soia modificată genetic.

Acest lucru urma să permită inculpatului Pop Ioan să recolteze respectiva cultură, făcând astfel imposibilă efectuarea controalelor. Mai mult, inculpatul Timar Liviu a pus la dispoziţia comisiilor constituite, în vederea efectuării controalelor, din datele de 30 iulie 2014 şi 22 septembrie 2014, materiale cu termenul de valabilitate expirat pentru testarea plantelor de soia”, arată procurorii DNA.

În 2013 și 2014, Ioan Pop, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, a desfăşurat activităţi cu organisme modificate genetic (sămânţă şi culturi de soia) fără a solicita şi a obţine autorizaţiile prevăzute de reglementările specifice.

În 8 aprilie 2013, inculpatul Pop Ioan a formulat către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, o cerere prin care a solicitat subvenţii pentru terenuri însumând o suprafață totală de 114,54 ha în anul 2013, pentru care a primit cu titlu de subvenții suma totală de 74.239,1 lei. Acesta declarase, în mod nereal, că aceste suprafeţe sunt cultivate cu soia convenţională, în fapt suprafeţele fiind cultivate cu soia modificată genetic.

La data de 09 aprilie 2014, inculpatul Pop Ioan a formulat către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, o cerere prin care a solicitat subvenţii pentru o suprafață totală de 111,19 ha în anul 2014, declarând și de această dată, în mod nereal, că aceste suprafeţe sunt cultivate cu soia convenţională.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul Serviciului Român de Informații.

Cele mai citite

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...

Despăgubiri record după prăbușirea podului Francis Scott Key din Baltimore

Despăgubirile pe care le vor plăti companiile de asigurări în urma prăbușirii podului Francis Scott Key din Baltimore ar putea să fie cele mai...

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...
Ultima oră
Pe aceeași temă