23.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialDirectorul Finanțelor din Buzău, acuzat că a divulgat informații secrete

Directorul Finanțelor din Buzău, acuzat că a divulgat informații secrete

Directorul executiv al Admi­nistrației Județeane a Finanțelor Publice (AJFP) Buzău, Petruș Cârcei, este acuzat de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism că i-ar fi informat pe oamenii de afaceri Costică Lepădatu şi Marius Graţian Gheorghiţa că anchetatorii au cerut de la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi informaţii despre societăţile comerciale la care aceştia erau asociaţi sau administrator, arată publicația locală Opinia.

DIICOT a anunțat că, la finalul anului trecut, a efectuat 37 de percheziții în București și Ilfov, “în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate, specia­lizate în comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, folosirea si prezentarea de documente ori declaraţii false, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor (neurmată de aprobarea fondurilor europene), fals în înscrisuri sub semnătura privată şi uz de fals”, potrivit unui comunicat de presă.

Procurorii susțin că la această grupare ar fi aderat mai multe persoane, din medii dife­rite, care s-au specializat, fiecare având atribuţii clar determinate. “Gruparea îşi desfăşura activitatea în mod coordonat în scopul săvârşirii infracţiunilor de evaziu­ne fiscală (prin înfiinţarea și utilizarea de societăţi comerciale în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul de stat, societăţi care erau trecute pe numele unor persoane modeste material și cu un nivel minim de educaţie, în special din zonele rurale din Moldova și din Republica Moldova, manipulabile, dar controlate în fapt de către membri grupării”, se arată în documentul menționat.

Gruparea vizată de DIICOT ar fi înființat pentru scopurile sale ilegale peste 100 de firme, cu scopul de a crea “un hățiș juridic și economic care să fie foarte greu de deslușit de către organele judiciare și fiscale”. “Prin activitatea infracţională s-a produs un prejudiciu de aproximativ 27.000.000 euro şi aproximativ 20.000.000 euro tentativă la infracţiuni pri­vind fraude cu fonduri europene”, au stabilit procurorii.

În timp ce documentau tot acest “hățiș” de firme, anchetatorii DIICOT ar fi descoperit că directorul executiv al Administrației Județeane a Finanțelor Publice Buzău, Petruș Cârcei, i-ar fi informat pe cei vizați de verificările care au loc. “Există suspiciunea rezonabilă că în cursul anului 2014, suspectul, director executiv în cadrul unei instituţii publice, a sprijinit cu intenție doi făptuitori cercetați într-un dosar penal aflat pe rolul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial București, în scopul împiedicării și îngreunării cercetărilor în dosarul menționat și tragerii la răspundere penală, prin punerea la dispozitia acestora de informații nepublice”, se arată într-un alt comunicat al anchetatorilor, citat de ziarul Opinia.  Potrivit Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, luând cunoștință în virtutea funcției de informații privind modul în care urmează să se administreze o probă în dosar, Petruș Cârcei ar fi divulgat date care au îngreunat urmărirea penală şi a dezvăluit fără drept mijlocul de probă și înscrisul oficial înainte de dispunerea unei soluții de trimitere în judecată ori de soluționarea definitivă a cauzei”.

Petruș Cârcei nu a putut fi contactat.

Cele mai citite

Momente emoționante pe Anfield! Jurgen Klopp s-a despărțit de FC Liverpool cu o victorie

FC Liverpool a câştigat cu scorul de 2-0 în faţa lui Wolverhampton și a terminat pe poziția a treia în Premier League. La ultimul...

Cum să alegi o florărie online de încredere și să te bucuri de servicii de calitate 

În lumea digitală de astăzi, alegerea unei florării online de încredere poate fi o provocare. Cu o mulțime de opțiuni disponibile, cum vei putea...

Descoperă beneficiile consumului de produse artizanale

Într-o lume dominată de producția industrială și de alimentele procesate, produsele artizanale reprezintă o răsplată pentru cei care apreciază gustul autentic, calitatea superioară și...
Ultima oră
Pe aceeași temă