15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialDirectorul Institutului Geologic al României, DEMIS

Directorul Institutului Geologic al României, DEMIS

Directorul Institutului Geologic al României (IGR) Ştefan Marincea a fost schimbat, miercuri, din funcţie, din cauza “modului defectuos în care a gestionat şi a comunicat public rezultatele cercetărilor” privind cutremurele din Galaţi, conform Ministerului Educaţiei Naţionale, transmite Mediafax.

“Deşi a făcut parte din comisia multidisciplinară constituită pentru a analiza cauzele cutremurelor care se produc în judeţul Galaţi, şi, deşi se decisese ca toate concluziile să fie comunicate în interior pentru a se formula un punct de vedere unitar, pe baza tuturor informaţiilor, domnul Marincea a decis să prezinte public rezultate parţiale, înainte de validarea şi discutarea lor în cadrul comisiei”, se arată în comunicatul MEN.

Citeşte şi: Costoiu: Seismele din Galaţi nu au fost cauzate de forările pentru gazele de şist

Ministerul apreciază că “maniera neprofesionistă, dominată de ipoteze şi incertitudini”, în care fostul director IGR a transmis public concluzii cu privire la acest fenomen, “a fost de natură să genereze panică la nivelul populaţiei şi să întreţină sentimentul de teamă şi incertitudine al locuitorilor din zona respectivă”.

“Acest lucru contravine rolului şi statutului Institutului de Geologie al României şi poate afecta credibilitatea cercetătorilor care îşi desfăşoară activitatea în cadrul instituţiei”, mai arată MEN.

Ştefan Marincea a declarat că a fost informat “prin două ordine, cu semnături diferite” că, începând de miercuri, a fost demis din funcţia de director general al Institutului Geologic al României, el menţionând că intenţionează să facă plângere penală în acest caz.

“Nu ştiu cine m-a demis, am primit două ordine, două decizii cu semnături diferite şi am de gând să fac plângere penală împotriva celor care au trimis aceste ordine, pentru că sunt semnături cu bară”, a precizat Ştefan Marincea.

Citeşte şi: Specialiştii au o scuză: Cutremurele de la Galaţi sunt unice!

Întrebat cine va ocupa postul de director general al institutului după demiterea sa, Marincea a precizat că este vorba de Marcel Mărunţiu.

Potrivit site-ului IGR, Marcel Mărunţiu este în prezent director ştiinţific al institutului.

Cele mai citite

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...

Te confrunți cu durere la nivelul genunchiului? Cum recunoști ruptura de menisc și ce poți face pentru a o trata

Durerile articulare pot apărea foarte frecvent ca urmare a unei serii largi de cauze și factori de risc, ceea ce înseamnă că pentru a...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...
Ultima oră
Pe aceeași temă