12.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialDirectorul unui spital privat din Timișoara, trimis în judecată pentru înșelăciune și...

Directorul unui spital privat din Timișoara, trimis în judecată pentru înșelăciune și instigare la fals

Dan Alexandru Szabo, directorul spitalul privat Athena din Timișoara, a fost trimis în judecată pentru înșelăciune și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Procurorii ICCJ arată că acesta ar fi decontat servicii medicale fictive la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș.

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetărileîn dosarul medicului Dan Alexandru Szabo. Din probatoriul administrat în cauză pe parcursul urmăririi penale a rezultat faptul că, începând cu luna august 2012, în calitate de director executiv al unui spital privat, Alexandru Dan Szabo ”a indus în eroare Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş, prezentând pentru decontare servicii medicale fictive şi, în acest scop, a determinat mai mulţi angajaţi ai spitalului să întocmească foi de observaţie clinică generală pe numele unor pacienți fictivi, în care se menţiona prestarea unor servicii medicale fictive”.

Mai mult, după învestirea sa ca manager general, Szabo a solicitat medicilor ce îşi desfăşurau activitatea în cadrul spitalului să crească numărul de internări, condiţie esenţială pentru realizarea performanţelor stabilite prin contractul încheiat de acesta cu angajatorul, precum şi pentru sporirea veniturilor proprii. Astfel, o creştere a mediei de pacienţi spitalizaţi cu 7 pacienţi pe zi (adică realizarea unei medii de 20 de pacienţi spitalizaţi pe zi, faţă de media de 13 existentă la data preluării funcţiei – aspect menţionat în contract), ar fi condus la creşterea valorii încasărilor spitalului şi i-ar fi adus inculpatului o creştere a veniturilor.

”Datorită costurilor ridicate ale prestaţiilor medicale, specifice unui spital privat, creşterea numărului de internări nu a fost posibilă, astfel încât inculpatul le-a solicitat medicilor să facă internări fictive (adică să întocmească foi de observaţie clinică generală ce atestau prestarea unor servicii medicale spitaliceşti pacienţilor ce se adresaseră spitalului doar pentru efectuarea de analize medicale sau ale căror date de identificare erau deţinute de medici, chiar dacă spitalul nu le prestase acestora niciun serviciu medical)”, mai arată procurorii.

Campanii pentru atragerea pacienților

În vederea atragerii pacienţilor, prin intermediul medicilor de familie s-au făcut campanii prin care se ofereau pachete de analize gratuite persoanelor care se prezentau cu adeverinţă de venit şi bilet de trimitere de la medicul de familie.

În ciuda opoziţiei medicilor, inculpatul i-a determinat, în cele din urmă, pe aceştia să întocmească astfel de foi de observaţie, utilizând ca factor de presiune ameninţarea desfacerii contractului de muncă. Este de menţionat faptul că activitatea inculpatului de determinare a medicilor să întocmească foi de observaţie ce atestau internări nereale, i-a vizat pe medicii angajaţi ai spitalului, ale căror venituri proveneau exclusiv din această unitate spitalicească.

Cum în luna decembrie 2012 spitalul nu reuşise să utilizeze suma aferentă serviciilor medicale spitaliceşti contractate, ceea ce, pe lângă o reducere a veniturilor, ar fi condus şi la reducerea valorii serviciilor medicale ce urmau a fi contractate în 2013, presiunile exercitate de inculpatul Szabo Alexandru Dan asupra medicilor, în vederea întocmirii de foi de observaţie clinică generală nereale, au crescut, ceea ce a determinat o explozie a cazurilor internate la finalul lunii decembrie 2012.

Prejudiciul estimat a fi produs în cauză este de cca. 183.911 lei, sumă cu care s-a constituit parte civilă Casa Judeţeană de Pensii Timiş. Prin ordonanţa procurorului din data de 24.03.2014 s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a propririi asupra sumelor datorate de către partea responsabilă civilmente S.C. A.H. S.A., în temeiul contractelor de furnizare de servicii medicale spitaliceşti încheiate anual, până la concurenţa sumei de 183.911 lei.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Timişoara.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă