5.2 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSpecialDistincţia Doctor Honoris Causa, returnată UMF de un profesor din Ungaria, în...

Distincţia Doctor Honoris Causa, returnată UMF de un profesor din Ungaria, în semn de protest

Profesorul Peterffy Arpad de la Universitatea din Debrecen (Ungaria) a anunţat că returnează UMF Târgu Mureş disctincţia Doctor Honoris Causa în semn de protest faţă de neînfiinţarea liniei maghiare, rectorul UMF, Leonard Azamfirei, arătând că e un "gest de impoliteţe neobişnuit şi nejustificat".

Profesorul Peterffy Arpad a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că returnează Universităţii de Medicină şi Farmacie din municipiu distincţia Doctor Honoris Causa, pe care a primit-o în 2005, alături de însemnele aferente, toga, roba şi cravata.

Citeşte şi: EXCLUSIV. Angela Merkel a refuzat titlul de Doctor Honoris Causa oferit de Universitatea Politehnică din Bucureşti

Peterffy a spus că gestul său reprezintă un protest faţă de respingerea înfiinţării unei linii separate în limba maghiară de către Senatul Universităţii de Medicină şi Farmacie, ceea ce ar reprezenta "o discriminare".

"Politica universităţii din Târgu Mureş discriminează învăţământul în limba maghiară şi este contrară legilor româneşti. (…) Nu sunt de acord cu decizia Senatului, care spune că învăţământul practic trebuie să se facă în limba română, pentru că dacă studentul învaţă teoria în limba maghiară, trebuie să facă şi practica", a spus Peterffy.

El a precizat că a absolvit Medicina la Târgu Mureş în 1960, iar gestul său constituie un "protest civil" şi că i-a trimis o scrisoare în acest sens rectorului UMF Târgu Mureş, Leonard Azamfirei.

Citeşte şi: Premii pentru Mircea Mihăieş şi Brînduşa Armanca, în Ungaria

De cealaltă parte, rectorul UMF Târgu Mureş, Leonard Azamfirei, a spus că a luat act "cu surprindere" de gestul profesorului din Debrecen, pe care îl consideră nejustificat, subliniind că, în ceea ce priveşte linia în limba maghiară, "lucrurile nu se rezolvă prin poziţii de forţă".

Azamfirei a arătat că Peterffy i-a transmis "ceva documente" în limba maghiară, deşi limba de comunicare de până acum a fost engleza, el precizând că va cere Universităţii din Debrecen explicaţii legate de gestul profesorului Peterffy Arpad.

"Domnul profesor Peterffy a lăsat ceva documente în limba maghiară, bănuiesc că există ceva motivaţie, dar nu ştiu explicaţia gestului său, pentru că am încercat să discut cu dânsul în engleză, ca până acum, dar se grăbea şi a vorbit în maghiară. Returnarea distincţiei reprezintă un gest în afara uzanţelor şi a comunicării între oameni care aparţin mediului universitar. Voi solicita conducerii Universităţii din Debrecen, cu care am avut până acum o colaborare foarte bună, să precizeze dacă este vorba despre un demers al universităţii sau individual şi, în funcţie de răspuns, vom lua şi noi măsurile necesare. Oricum, e un gest de impoliteţe neobişnuit şi nejustificat. Lucrurile nu se rezolvă prin poziţii de forţă", a adăugat rectorul UMF Târgu Mureş.

O Hotărâre de Guvern privind înfiinţarea liniilor maghiare de studiu la UMF Târgu Mureş a fost aprobată, la sfârşitul lunii martie 2012, de Cabinetul Ungureanu. Actul normativ stabilea că la universitate va fi înfiinţată o nouă facultate, cu programe în limbile română, maghiară şi engleză.

Aplicarea HG a fost suspendată în 4 mai 2012, în urma unei decizii a Curţii de Apel Târgu Mureş, care a admis o solicitare în acest sens formulată de conducerea UMF.

Guvernul Ungureanu a declarat recurs faţă de sentinţa de suspendare a HG, însă ulterior Guvernul Ponta a retras acţiunea.

Respectiva HG a fost una dintre temele moţiunii de cenzură a USL în urma căreia a căzut Guvernul Ungureanu.

În luna aprilie 2013, Hotărârea de Guvern din martie 2012 privind înfiinţarea unei noi facultăţi în cadrul UMF Târgu Mureş, cu programe în limbile română, maghiară şi engleză, a fost anulată de Curtea de Apel Târgu Mureş.

Cele mai citite

Ciucă și Ciolacu le prezintă filialelor din București candidatul unic. Cel mai probabil este Cîrstoiu. Se așteaptă reacția Gabrielei Firea

Liderii PNL și PSD, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, se întâlnesc, marți dimineață, cu liderii filialelor din București ale ambelor partide, pentru a le...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Ce este un switch cu SPF?

Un switch cu SPF, cunoscut și sub denumirea de switch cu Small Formfactor Pluggable, este un dispozitiv de rețea care permite conectarea și comunicarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă