18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialDizidentul Dumitru Mazilu, audiat în dosarul Revoluţiei

Dizidentul Dumitru Mazilu, audiat în dosarul Revoluţiei

Dizidentul Dumitru Mazilu este audiat, miercuri, de procurori în dosarul Revoluţiei din 1989.

“Sperăm să aflăm adevărul”, a declarat Dumitru Mazilu, la intrarea în sediul Parchetului General.

Dumitru Mazilu, dizident în timpul regimului comunist, a avut un rol cheie în evenimentele din decembrie 1989.

În dosarul Revoluţiei au mai fost audiaţi poetul Mircea Dinescu şi omul de afaceri Adrian Sârbu.

Citeşte şi: VIDEO. Mircea Dinescu, audiat în dosarul Revoluţiei

Dosarul este în faza actelor premergătoare, după ce acum mai bine de trei ani o rezoluţie prin care s-a decis începerea urmăririi penale împotriva mai multor persoane, inclusiv Ion Iliescu, a fost desfiinţată de procurorul general de la acea vreme.

Citeşte şi: Adrian Sârbu, audiat la Parchetul General în dosarul Revoluţiei

Procurorii au reînceput audierile în dosarul Revoluţiei, la presiunile revoluţionarilor şi CEDO. Astfel, conform unei decizii a Curţii Europene a Drepturilor Omului, faptele din decembrie 1989 se califică în rândul infracţiunilor contra păcii şi omenirii. Omorurile, în acest caz, sunt considerate fapte imprescriptibile.

Citeşte şi: De ce i-a cerut Băsescu lui Tiberiu Niţu adevărul despre Revoluţie

Generalul Dan Voinea, adjunctul Sectiei Parchetelor Militare (SPM), s-a ocupat de dosarele Revoluţiei până din 1997 până în 2001. Până în anul 2000, SPM a trimis în judecată mai multe dosare ale Revoluţiei, unde s-au dat sentinţe definitive de condamnare.

 

În 2010, situaţia dosarelor Revoluţiei era următoarea: la Secţia Parchetelor Militare erau înregistrate 4495 dosare penale.

Din totalul dosarelor, 3135 au avut ca obiect uciderea sau rănirea unor persoane (818 dosare privind perioada 17-22.12.1989, iar 2317 privind perioada de după 22.12.1989). Din cele 3135 cauze, Secţia Parchetelor Militare şi Parchetul Militar Bucureşti au instrumentat 2311, din care 647 dosare privind perioada de până la 22.12.1989, iar 1664 dosare privind perioada următoare, informează PICCJ într-un comunicat.

 

 

Cele mai citite

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...

VIDEO. Zeljko Kopic, înaintea meciului cu FC Voluntari: „Este un joc crucial pentru noi”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, crede că partida cu FC Voluntari, din etapa a 7-a a play-out-ului, care se va disputa în această seară...
Ultima oră
Pe aceeași temă