14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialDNA, cel mai de temut adversar al PSD

DNA, cel mai de temut adversar al PSD

 

Cu doar două săptămâni înaintea turului întâi, social-democrații se află într-o situație fără precedent. Fie acceptă, cu gândul la imaginea externă, ca nume grele ale partidului, precum Viorel Hrebenciuc sau Ecaterina Andronescu, să se „lupte“ pe cont propriu cu justiția, fie fac zid în jurul acestora, pentru a da un semnal și ultimului primar PSD din țară că partidul își apără membrii până la capăt.

Deputații trebuie să se pronunțe, astăzi, în plen, asupra cererii DNA de arestare preventivă a lui Ion Diniță (PC), acuzat de complicitate la abuz în serviciu și dare de mită în dosarul președintelui CJ Brașov, Aristotel Căncescu. Tot de astăzi, încep să curgă cele trei zile în care Comisia juridică a Camerei ar trebui să discute și să voteze solicitările DNA de arestare preventivă a deputaților PSD Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam, vizați în mai recentul dosar al retrocedărilor ilegale de păduri. În paralel, Senatul ar trebui să tranșeze problema imunității foștilor miniștri PSD Ecaterina Andronescu și Șerban Mihăilescu, acuzați de procurori în dosarul Microsoft. Și tot la Senat are emoții un alt nume greu al PSD: Ilie Sârbu, socrul premierului Victor Ponta. În cazul său, DNA a început deja urmărirea penală, în același dosar al retrocedărilor ilegale.

Așadar, trei dosare și cinci voturi în așteptare, toate cu semnificații profunde, atât prin prisma personajelor vizate, cât și prin gravitatea faptelor de care ele sunt acuzate și ramificațiile ample în lumea politică și de afaceri din România.

Ce variante au social-democrații

Dacă PSD și formațiunile aliate vor tergiversa foarte mult sau, și mai rău, vor respinge cererile DNA, semnalul transmis în afară este unul deosebit de prost pentru candidatul Victor Ponta, în condițiile în care acesta a invocat, în repetate rânduri, sloganul „Dreptate până la capăt“. Dacă actuala majoritate nu va permite ca nume precum Viorel Hrebenciuc sau Ecaterina Andronescu să fie la dispoziția justiției, atunci va fi evident pentru toată lumea cât de mult valorează angajamentele asumate de Ponta atât pe la televiziuni, cât și în programul său de președinte.

Dacă, în schimb, social-democrații ar ignora mesajul transmis partenerilor externi și alegătorilor și s-ar menține în deja cunoscutul șablon „ne protejăm parlamentarii de DNA“, ar putea apărea repercusiuni la nivelul poporului pesedist, baza în campania electorală. Uitându-se cum bat drumul spre DNA grei ai partidului, unii dintre ei pentru fapte comise cu peste zece ani în urmă, „armata“ social-democrată ar avea toate motivele să se simtă demotivată și să fie mai circumspectă în implicarea în campanie la limita legii sau dincolo de ea.

„Marele păpușar“, intangibil până acum

Pentru a ne da seama cât de puternic este în rândul social-democraților impactul intrării în vizorul procurorilor a lui Viorel Hrebenciuc, să ne amintim doar că, de ani buni încoace, el este considerat „eminența cenușie“ a PSD, omul care face și desface coaliții și guverne. În 2005, fostul ministru al Justiției Rodica Stănoiu îi făcea o ca­racterizare nu tocmai măgulitoare: „un mare păpușar din PSD“, „unul care cade mereu în picioare“ și „cancerul politicii românești“. Cinci ani mai târziu, aceeași Stănoiu completa: „Este singurul personaj, practic, invulnerabil din politica post-decembristă. Indiferent ce a făcut, niciodată nu i s-a întâmplat nimic“.

Fost prefect de Bacău (1990-1992) și se­cretar de stat al Guvernului (1992-1996), Hrebenciuc este deputat din 1996, iar numele său a fost asociat cu multe scandaluri financiare, începând cu mult-mediatizatul scandal al albumului „Eterna și fascinanta Românie“, care a costat Bancorex aproape 6 milioane de dolari.

Stenograme

Cum îi „călca pe cap“ pe cei care nu-i respectau indicațiile

În dosarul retrocedărilor ilegale, Viorel Hrebenciuc este suspectat de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență și instigare la folosirea influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. Deputatul Ioan Adam este acuzat, la rândul său, de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, constituire a unui grup infracțional organizat și trei infracțiuni de cumpărare de influență. În dosar, sunt urmăriți penal, printre alții, senatorul PSD Ilie Sârbu și directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu.

Potrivit procurorilor, Hrebenciuc ar fi fost „cointeresat“ să intervină la autorități locale din județul Bacău, dar și la autorități centrale, deoarece ar fi urmat să primească 12.000 de hectare din cele 43.000 de hectare de pădure retrocedate ilegal. Dintr-o stenogramă a discuțiilor purtate de liderul PSD, aflăm că urma să-l „folosească“ pe Ilie Sârbu pentru a-l „călca pe cap“ pe directorul general al Romsilva, care refuza să respecte sarcinile trasate de Hrebenciuc în ceea ce privește punerea în posesie pentru unele terenuri.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 765: G7 se angajează să întărească apărarea aeriană a Kievului

Miniştrii de Externe ai statelor din G7 s-au angajat astăzi "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.În comunicatul...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...
Ultima oră
Pe aceeași temă