6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialDNA: Comisia Europeană consideră vitală menţinerea eficienţei anchetelor şi sub viitoarea conducere...

DNA: Comisia Europeană consideră vitală menţinerea eficienţei anchetelor şi sub viitoarea conducere a Direcţiei

DNA arată că Raportul MCV reconfirmă performanţa instituţiei în cazurile de corupţie la vârf, CE arătând că este vitală menţinerea şi sub viitoarea conducere a Direcţiei a caracterului nepărtinitor şi a eficienţei anchetelor, insistând pe garantarea independenţei organelor de urmărire penală, potrivit Mediafax.

Raportul Comisiei Europene privind progresul României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) a constatat investigarea cu succes de către DNA a cazurilor de corupţie.

“Concret, Comisia Europeană se referă la investigaţiile desfăşurate de DNA, raportat în special la finalitatea proceselor penale. Astfel, se constată că în anul 2012, deciziile de condamnare definitivă s-au dublat faţă de anul anterior, acestea vizând politicieni din toate partidele politice importante. De asemenea, raportul remarcă o creştere constantă a cauzelor cu fraudă a fondurilor europene instrumentate de DNA, atât ca trimiteri în judecată, cât şi ca decizii de condamnare. În premieră, toate aceste rezultate de succes sunt privite a fi ca un exemplu de urmat pentru întregul corp al procurorilor”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Totodată, DNA arată că CE întăreşte ideea că rezultatele României în cazurile de mare corupţie reprezintă unul dintre cele mai importante câştiguri înregistrate de la aplicarea MCV.

În acest context, Comisia Europeană a arătat că este vitală menţinerea şi sub viitoarea conducere a DNA a caracterului nepărtinitor şi a eficienţei anchetelor. Comisia a afirmat că va ţine în continuare sub observaţie capacitatea sistemului judiciar de a pronunţa hotărâri fără să existe ingerinţe, a precizat DNA.

“În concluzie, acest raport reconfirmă performanţa DNA în instrumentarea cazurilor de corupţie la vârf şi insistă asupra nevoii de menţinere şi garantare a stabilităţii şi independenţei organelor de urmărire penală, inclusiv a DNA”, se arată în comunicatul citat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă