12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialDNA a cerut închisoare cu executare pentru Dragnea

DNA a cerut închisoare cu executare pentru Dragnea

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) se va pronunța pe 6 mai, în dosarul „Fraudă la referendum”, în care Liviu Dragnea (PSD) și alți 74 de inculpați au fost trimiși în judecată.

La dezbaterile finale de ieri, reprezentantul DNA a cerut condamnarea lui Liviu Dragnea la o pedeapsă cu executare, fără a propune un cuantum al pedepsei. Dragnea este acuzat că ar fi fraudat referendumul din 2012 privind demiterea președintelui Traian Băsescu.

Potrivit datelor prezentate ieri de procurorul DNA, din percheziția informatică reiese că în ziua referendumului “s-au raportat pe parcursul zilei peste 4.000 de SMS-uri cu conținut completat în câmpurile DA și NU”.

„Prin aceste mesaje considerăm că Dragnea și-a folosit influența sau autoritatea asupra subordonaților de partid să îi determine să săvârșească fapte sancționate de legea electorală”, a menționat procurorul. Afirmațiile de ieri ale reprezentantului DNA sunt menite să demonstreze că, de fapt, liderii PSD cunoșteau rezultatul votului pe parcursul zilei, în timp ce aceștia au susținut, în permanență, că au știut doar care este prezența la vot. Cunoașterea rezultatului votului ar încălca secretul votului și ar fi ilegală. Avocatul lui Liviu Dragnea a susținut că peste tot în lume se folosesc sisteme informatice și că acestea nu sunt ilegale. „Susţin cu tărie nevinovăţia mea. Rechizitoriul e o înşiruire de afirmaţii, deducţii ale procurorului”, a afirmat Dragnea.

O poziție similară a avut și președintele PSD, Victor Ponta, audiat ca martor pe 11 martie. Acesta a afirmat în fața instanței că a cunoscut sistemul de SMS-uri aplicat de USL la referendumul din 2012 și modul de funcționare a aplicației, dar că aceasta consemna doar prezența, nu indica și numărul de voturi cu „Da” sau „Nu”. În dosarul instrumentat de procurori există suspiciunea că sistemul de SMS-uri conţinea o bază de date cu numărul de telefon al persoanei care raporta datele şi cu secţia din care raporta, către care era transmis un mesaj, cu înştiinţarea că trebuie raportate separat prezenţa la vot în secţie şi separat numărul de voturi DA şi NU exprimate în secţia în care se aflau.

La dezbaterile de ieri, procurorul DNA a lansat și ipoteza unei înțelegeri între Liviu Dragnea și martorii din dosar (printre care s-a numărat și premierul – n.r.) . “Considerăm că martorii propuşi în apărare au discutat înainte de termen cu inculpatul pentru a cădea de acord ce să spună în instanţă”, a menţionat procurorul.

Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.    

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Nicuşor Dan şi Dreapta Unită au depus candidaturile la Bucureşti

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, şi-a depus joi candidatura pentru un nou mandat, iar alături de el s-au aflat liderii Alianţei Dreapta Unită, care au...

Comerţul agroalimentar al Uniunii Europene, excedent de cinci miliarde de euro în ianuarie 2024

Comerţul agroalimentar din UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, conform celui mai recent raport lunar privind evoluția importurilor și a...

Un film românesc și unul România – Republica Moldova participă la festivalul de film de la Moscova, în ciuda sancțiunilor asupra Rusiei. Regizorul român...

Un film realizat în România, intitulat "21 de rubini", a fost prezentat în cadrul festivalului de film de la Moscova (19 - 26 aprilie...
Ultima oră
Pe aceeași temă