8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialDosarul Murfatlar. Șase persoane sunt arestate preventiv, alți cinci suspecți așteaptă decizia...

Dosarul Murfatlar. Șase persoane sunt arestate preventiv, alți cinci suspecți așteaptă decizia judecătorilor. Este cercetată o evaziune fiscală cu prejudiciu de aproape 600 de milioane de lei

UPDATE 23,15: Curtea de Apel București a admis marți cererea DNA de arestare preventivă a lui George Ivănescu, acționar la compania de vinuri Murfatlar, în dosarul în care se fac cercetări cu privire la o evaziune fiscală de aproximativ 600 milioane lei.

———————————–

UPDATE 16,20: Curtea de Apel București a admis marți cererea DNA de arestare preventivă a cinci dintre inculpații reținuți în dosarul Murfatlar, în care se fac cercetări cu privire la o evaziune fiscală de aproximativ 600 de milioane de lei, informează Agerpres.

Au fost arestați preventiv Cătălin Bucura, Gheorghe Zlotea, Gheorghe Cosmin Popescu, Cătălin Florian Vasilescu și Sorin Vasile Săvoiu.

Alți cinci inculpați din acest dosar așteaptă decizia judecătorilor de la Curtea de Apel București.

————————————

10 persoane au fost reținute preventiv de Direcția Națională Anticorupție (DNA), într-un dosar de fraudă și evaziune fiscală, după ce procurorii anticorupție au efectuat, luni, 28 de percheziții la sediile unor firme de băuturi alcoolice. Printre aceștia este și unul dintre administratorii firmei Murfatlar, George Ivănescu.

Totodată, au mai fost reținuți și Cătălin Bucura, Gheorghe Zlotea, Constantin Cîrciumaru, asociați la firme specializate pe producerea și comercializarea de băuturi alcoolice. Ei sunt acuzați că ar fi fost autori sau complici la infracțiuni de evaziune fiscală, cu prejudiciu de 600 de milioane de lei.

Cosmin Gheorghe Popescu, administratorul social al uneia dintre firme este acuzat de evaziune fiscală. Cătălin Florian Vasilescu, administrator la două firme, este acuzat de evaziune fiscală, iar Vasile Sorin Săvoiu, directorul general al unei societăți specializată pe cultivarea strugurilor, în prezent lichidată, este acuzat de complicitate de evaziune fiscală.

În același dosar, trei persoane sunt acuzate de abuz în serviciu. George Cristian Lascu, la data faptelor director al Direcției de politici și legislație în domeniile vamal și nefiscal din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, Irina Tănase, la data faptelor șef al Direcției de Autorizări din cadrul Autorității Naționale a Vămilor (ANV), Ioana Toma, la data faptelor director general al Direcției generale juridice din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, sunt acuzați de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Procurorii DNA susțin că, în perioada 2010-2014, patru firme specializate pe producere și comercializare a băuturilor alcoolice, deținute sau controlate de George Ivănescu, Cătălin Bucura, Zlotea Gheorghe și alte persoane, ar fi produs un prejudiciu de aproape 600.000 de lei (aproximativ 132 milioane de euro) bugetului de stat, prin neplata datoriilor fiscale.

DNA susține, într-un comunicat de presă, că acest prejudiciu ar fi fost creat prin: „autorizarea, cu încălcarea dispozițiilor legale, a trei antrepozite fiscale de producție alcool și băuturi alcoolice deținute de societăți;  sustragerea de la plata taxei pe valoarea adăugată, a accizelor și a altor obligații fiscale prin înregistrarea unor operațiuni fictive, care au mărit taxa deductibilă; îngăduința funcționarilor publici care nu au îndeplinit actele la care erau obligați și nu au dispus măsurile prevăzute de lege pentru a opri activitatea antrepozitelor, deși societățile au înregistrat lună de lună obligații fiscale restante, iar cuantumul acestora a crescut constant”.

 


CITEȘTE ȘI: UPDATE. Operațiune DNA de proporții: 28 de percheziții declanșate simultan într-un dosar de corupție și evaziune fiscală. Surse: E vizat un grup de interese care l-a sprijinit pe deputatul PMP Adrian Gurzău


DNA susține că, în cazul a trei antrepozite fiscale de producție, Comisia pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor armonizate din cadrul Ministerului Finanțelor Publice ar fi încălcat legea în procedura de autorizare, prin adoptarea unor soluții de admitere a cererilor în alte condiții decât cele legale.

„După autorizarea societăților ca antrepozite fiscale, funcționarii publici cu atribuții de serviciu în materie nu au îndeplinit actele la care erau obligați în virtutea acestora și astfel, timp de doi ani, autorizațiile nu au fost suspendate, deși lună de lună societățile comerciale în cauză au acumulat obligații fiscale restante, inclusiv accize și TVA. Societățile comerciale vizate în prezenta cauză s-au sustras de la plata obligațiilor fiscale prin înregistrarea unor operațiuni fictive care au avut ca scop mărirea cuantumului taxei pe valoarea adăugată deductibilă. În temeiul deconturilor de TVA cu opțiune de rambursare, societățile menționate au susținut ulterior că au de încasat bani de la bugetul de stat, astfel că împotriva lor să nu fie luate măsurile prevăzute de lege care să le oblige să plătească obligațiile fiscale restante”, mai precizează DNA.

 

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au efectuat, luni dimineața, 28 de percheziții, în București și județele Constanța, Ilfov, Buzău și Prahova, într-un dosar de corupție și evaziune fiscală, a informat instituția într-un comunicat oficial. Sursele „România liberă”, apropiate societăților producătoare de alcool Murfatlar si Euroavipo, spun că o echipă de anchetatori ar face percheziții vizând evaziune fiscală cu alcool.

Anul trecut, ANAF a descoperit datorii la Fisc de 600 de milioane de lei, la Euroavipo și Murfatlar. Euroavipo este acționar majoritar la Murfatlar. Ambele societăți erau, anul trecut, în insolvență 

În 2011, „România liberă” a publicat o serie de articole despre comerțul suspectat a fi nelegal practicat de Euroavipo si despre susținerea lor, între alții, de către deputatul Adrian Gurzău.

 

Cele mai citite

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...

Un bărbat a fost arestat după ce a amenințat că se aruncă în aer la consulatul Iranului la Paris

Poliția franceză a arestat un bărbat care a amenințat că se va arunca în aer la consulatul Iranului din Paris, dar la percheziție s-a...

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete. Un procuror a fost eliberat din funcție

Klaus Iohannis, președintele României, a semnat mai multe decrete. Iohannis a eliberat din funcție și un procuror. Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă