13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialDNA a extins urmărirea penală pentru Sergiu Lucinschi. Care sunt noile acuzaţii

DNA a extins urmărirea penală pentru Sergiu Lucinschi. Care sunt noile acuzaţii

Procurorii anticorupţie au dispus extinderea efectuarea urmăririi penale în cazul lui Sergiu Lucinschi, pentru fals în declaraţii şi instigare la fals intelectual. În prezent, omul de afaceri este cercetat sub control judiciar, conform unui comunicat remis de DNA.

“În data de 17 martie 2015, în faţa unui notar public, Sergiu Lucinschi a declarat în mod nereal faptul că, în perioada 2008-2010, sub semnătură proprie,  a remis cu titlu de împrumut unui om de afaceri, suma de 2.000.000 euro”, se arată în comunicatul citat.

Citeşte şi: Ginerele lui Băsescu şi fiul lui Lucinschi: un şantaj de 4.000.000 de euro

Astfel, Lucinschi l-a făcut pe notarul public să comită, fără vinovăţie, un fals intelectual, cu ocazia întocmirii şi autentificării acelui contract de împrumut.

În acest dosar, se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Fiul fostului președinte al Republicii Molodova mai este anchetat de DNA şi pentru șantaj.

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție şi asimilate celor de corupție, comise în perioada 2014-martie 2015, de către suspectul LUCINSCHI SERGIU, om de afaceri”, se arată într-un comunicat DNA. 

Citeşte şi: INTERCEPTĂRI. Cum l-a presat Lucinschi pe omul de afaceri Alexandru Horpoș ca să-i dea banii: ”Să stai tu undeva, uite la Copos, să stai şapte ani din viaţa asta scurtă”

În acest moment au loc percheziții la locuința lui Sergiu Lucinschi din Pipera. El este cercetat într-un dosar de șantaj și trafic de influență. Lucinschi ar fi cerut 4 milioane de euro în perioada decembrie 2014 și martie 2015. 

Petru Lucinschi a fost președinte al Republicii Moldova între 1997 și 2001.

Sergiu/Serghei Lucinschi, fiul fostului președinte moldovean Petru Lucinschi, este unul dintre cei mai controversați oameni de afaceri din Republica Moldova, fiind implicat de-a lungul timpului în mai multe scandaluri.

Cel mai notoriu scandal în care a fost implicat Sergiu Lucinschi este cel în care a fost acuzat că și-ar fi însușit ilegal licența pentru șampania “Yves-Rocher”, prin șantajarea deținătorului legal, firma germană ST.Leonard Weinkellerei GmbH & Co, potrivit presei de peste Prut. Săptămânalul Flux relata în 1998 că fiul fostului președinte a obținut “pe căi necinstite un certificat de la Agenția de Stat pentru Protecția Proprietății Industriale a Republicii Moldova”. Firma germană a contestat acțiunea. Tot jurnaliștii de la Chișinău au arătat faptul că Sergiu Lucinschi ar fi fost capul comerțului cu alcool dintre România și Rusia. De altfel, acesta a desfășurat mai multe afaceri la Moscova, unde și-a terminat studiile universitare. Între 1990–2000, a deţinut mai multe afaceri în domeniul comerţului şi construcţiilor din Rusia, inclusiv celebrul club de noapte „Most/Podul” din Moscova, conform mold-street.com. În 2011, s-a stabilit în ­România și a obținut cetățenia  română. A început și aici mai multe afaceri, prin intermediul companiei „Genesis International”, care a obținut o serie de contracte tot în Republica Moldova, potrivit aceleiași surse, de reabilitare a drumurilor naţionale, dar şi zece drumuri din Chişinău.

“Serghei Lucinschi, una dintre cele mai odioase figuri ale Moldovei anilor ’90, când pensiile se plăteau în caloși și săpun, iar cei 350 de lei salariu pe care-i aveau profesorii nu veneau cu lunile, a fost ridicat aseară de procurorii DNA”, scrie independent.md.

 

Cele mai citite

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...
Ultima oră
Pe aceeași temă