10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO: DNA a fost sesizată de Ministerul Economiei în legătură cu probleme...

VIDEO: DNA a fost sesizată de Ministerul Economiei în legătură cu probleme grave în gestionarea Minei Băiţa

Direcția Națională Anticorupție a fost sesizată de Ministerul Economiei în legătură cu probleme grave în gestionarea Minei Băiţa și posibilitatea săvârșirii unor fapte de natură penală descoperite de Corpul de Control, anunță Mediafax.

Potrivit unui comunicat transmis, joi, de Biroul de Presă al Ministerului Economiei, în şedinţa de marţi a Consiliului de Administrație al S.C. Băița S.A., directorul general al societăţii, Maria Trip, și-a dat demisia din funcție, invocând motive personale, fapt comunicat angajaților companiei în prezența membrilor CA.

La ședința Consiliului de Administrație al S.C. Băița S.A. a participat, conform sursei citate, și secretarul de stat din Ministerul Economiei, Maricel Popa, care a luat act de situația financiară gravă a societății și a cerut membrilor CA și conducerii executive a societății adoptarea și implementarea măsurilor necesare în vederea remedierii urgente a acestei situații.

"În urma discuțiilor avute în cadrul ședinței Consiliului de Administrație și în absenţa unor soluții viabile din partea conducerii executive a societății, doamna director general și-a prezentat demisia din funcție, precizând în fața angajaților companiei că decizia sa este ireversibilă din motive personale", se arată în comunicatul citat.

Conform sursei citate, Corpul de control al Ministrului Economiei a constatat deficiențe grave în gestionarea activității S.C. Băița S.A., fiind sezizate organele judiciare competente, mai arată Mediafax.

"În acest sens a fost sesizată Direcția Națională Anticorupție privind asocierea dintre S.C. Băița S.A., societate publică aflată în portofoliul Ministerului Economiei, și societatea privată Băița Bihor S.A., având în vedere existența unor indicii de săvârșire a unor fapte de natură penală", se precizează în comunicat.

Totodată, a fost sesizată Agenția Națională de Integritate cu privire la un posibil conflict de interese în care s-a aflat conducerea S.C. Băița S.A., dar și Agenția Națională de Administrare Fiscală referitor la modul de încasare /plată a unei de 5.111.000 lei, aferentă unui contract de cesiune de acțiuni între S.C. Băița S.A. și o societate parteneră.

În comunicat se mai arată că "alături de situațiile sesizate organelor competente judiciare, mai există și alte deficiențe în gestionarea patrimoniului societății, aflate în curs de cercetare".

"Situația economică și financiară a societății S.C. Băița S.A. a continuat să se agraveze sub mandatul conducerii executive asigurate de Maria Trip, din 1999 până în prezent. Astfel, pierderile financiare ale societății, la sfârșitul anului 2013, au depășit suma de 17 milioane de lei, iar pentru anul 2014 pierderile sunt estimate la 5,4 milioane lei.

În aceste condiţii, în absența unor soluții viabile din partea conducerii executive pentru redresarea situației economice și financiare a societății S.C. Băița S.A., ministrul Economiei, Constantin Niță, a mandatat membrii Consiliului de Administrație să adopte și să implementeze măsurile care să ducă la redresarea acestei situații, în vederea păstrării locurilor de muncă și dezvoltarea activitțăii de exploatare a resurselor minerale aflate în perimetrul minier Băița", mai precizează reprezentanţii Ministerului Economiei.

În acest context, ministrul Constantin Niță declara că schimbarea conducerii societății S.C. Băița S.A. are ca obiectiv "relansarea activității miniere a societății și îmbunătățirea situației economice în vederea menținerii și creșterii numărului locurilor de muncă, asigurând, totodată, angajații companiei că nu s-a luat și nici nu se va lua în considerare, în niciun moment, închiderea activității miniere de la societatea Băița S.A", mai scrie sursa citată.

Peste o sută de mineri de la Mina Băiţa din Bihor au refuzat să înceapă lucrul, miercuri dimineaţă, protestând faţă de închiderea exploatării şi reclamând demisia "forţată" a directoarei societăţii, ei susţinând că vor continua acţiunea şi joi.

"Miercuri dimineaţă, cei 110 mineri s-au blocat în gura minei, din cauză că ieri a venit la noi un secretar de stat de la Ministerul Economiei şi a vorbit despre închiderea minei şi inundarea ei cu apă", declara, miercuri, unul dintre angajaţii SC Băiţa SA Ştei, inginerul Mihai Harn.

Potrivit acestuia, secretarul de stat Maricel Popa, de la Ministerul Economiei, ar fi vizitat sediul societăţii şi s-ar fi exprimat în favoarea închiderii minei, directoarea SC Băiţa SA, Maria Trip, prezentându-şi ulterior demisia de onoare.

Potrivit Mediafax, directoarea demisionară a SC Băiţa SA, Maria Trip, a declarat că nu doreşte să revină asupra deciziei şi că este afectată de faptul că, deşi a întocmit şi depus la Ministerul Economiei un plan de afaceri ce prevedea diversificarea şi dezvoltarea producţiei, încă din luna decembrie a anului trecut, documentul nici măcar nu a fost citit.

În februarie 2010, minerii de la Băiţa s-au blocat timp de două zile în subteran, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile. Pe atunci, Mineral Mining, firmă românească, dar cu acţionariat suedez, era cea care exploata mina. Ulterior, minerii de la Băiţa au protestat declanşând greva foamei, dar şi blocându-se în subteran.

În luna iunie 2010, acţionarul suedez al firmei a renunţat la afacere, iar minerii din Băiţa au devenit acţionarii Mineral Mining, ei vânzând apoi activele către Olservim. De la începutul anului 2011, angajaţii au fost preluaţi de o nouă societate, SC Băiţa SA, cu capital de stat.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_big/b7bf55c40637f5cbdf315b54cc18a852/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

Cele mai citite

Jens Stoltenberg: „ Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei

„ Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte promisiunile de a-i furniza mai...

Iuliana Demetrescu va arbitra o semifinală de Liga Campionilor

Iuliana Demetrescu a fost delegată de UEFA la partida Chelsea – Barcelona, din semifinalele Ligii Campionilor la fotbal feminin, programată sâmbătă, 27 aprilie, de...

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...
Ultima oră
Pe aceeași temă