21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialDNA a început o anchetă la Primăria Timișoara

DNA a început o anchetă la Primăria Timișoara

Primarul Timişoarei, liberalul Nicolae Robu, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că DNA a deschis o anchetă cu privire la vânzarea de imobile în timpul mandatelor altor primari, pe Legea 112/1995, informează Mediafax.

El a declarat că foşti şi actuali angajaţi ai instituţiei au fost chemaţi la audieri.

Edilul a spus că DNA a cerut un număr mare de documente și că angajați ai primăriei muncesc zilnic pentru a multiplica diferite acte pentru a le transmite apoi procurorilor anticorupție.

”Nu e în regulă să se lase impresia din scrieri sau din relatări că acum s-a făcut o faptă care face obiectul DNA. Eu sper să nu se fi întâmplat așa ceva cât am fost eu primar. Se anchetează, ca anchetă de anvergură, vânzarea de case pe Legea 112/1995. S-au vândut mii de case și evident că nimeni nu știe apriori ce s-a vândut corect și ce s-a vândut incorect. Nimeni nu știe clar, e un volum uriaș de documente care sunt cerute și se va continua. DNA poate să vină când consideră că e cazul, să stea și de vorbă cu oamenii care pot să dea informații, lămuriri. Dar nu e nimic spectaculos și nici ieșit din comun, e firesc, a început o anchetă. În fiecare zi există oameni în primărie care multiplică documente și le transmit celor care fac anchetele. Au fost chemați (la audieri – n.r.) foști angajați și actuali angajați și vor mai fi”, a afirmat primarul Timișoarei.

Robu a adăugat că pe el, ca primar, îl interesează ca imobilele vândute ilegal, în cazul în care se va stabili că au existat ilegalități în actele de vânzare-cumpărare, să revină în patrimoniul municipalității.

”Pe mine, ca primar al Timișoarei, mă interesează în primul și în primul rând, ca patrimoniul Timișoarei, care a fost subțiat incorect, ilegal, să fie reîntregit. Dacă după această anchetă se vor identifica situații în care ilegal au fost vândute case, atunci noi suntem multumiți dacă primăria va ajunge fie să primească înapoi ce s-a dat în mod ilegal, fie să primească bani, contravaloarea acelor lucruri. Deci suntem interesați să se ajungă la un final cu toate aceste anchete și la sentințe în instanță”, a spus Robu.

Întrebat cine ar putea fi vinovat de încălcarea legii în acest caz, primarul a spus că instanța va fi cea care va decide vinovații.

”Eu nu comentez de niciun fel. Cine a greșit trebuie să dea socoteală, iar dacă se va demonstra că nu a greșit nimeni, foarte bine. Deocamdată nu ne putem antepronunța, se desfășoară o anchetă și se va parcurge cursul firesc al lucrurilor. Să nu facem comentarii care pot perturba ancheta în sine. Nu mă interesează cine este anchetat, este problema DNA, a procuraturii, a Poliției și în final în instanță să se stabilească vinovații, nevinovații”, a adăugat Robu.

Fostul primar al Timișoarei Gheorghe Ciuhandu și fostul director al Direcției de Patrimoniu din Primărie Nicușor Miuț au fost audiați în noiembrie 2014, respectiv noiembrie 2013, la Parchetul Curţii de Apel Timișoara, într-un dosar privind retrocedarea unor imobile.

Nicușor Miuț a fost trimis în judecată în 24 ianuarie 2014, dosarul aflându-se în lucru.

La Timişoara, mai multe familii de romi deţin sute de proprietăţi în centrul oraşului.

În oraş au fost inventariate peste 14.500 de imobile considerate istorice, construite înainte de anul 1945, iar dintre acestea 938 sunt monument istoric, conform legii. Câteva sute dintre aceste clădiri, aflate în zona centrală, au fost cumpărate de romi. Iniţial, familiile de romi au cumpărat un singur apartament, iar apoi, prin ameninţări sau şicane, au determinat familiile rămase în clădire să vândă sub preţul pieţei.

Una dintre cele mai bogate familii de romi din Timișoara este familia Cârpaci, care are 144 de proprietăţi – vile, case, apartamente, terenuri, garaje şi diferite spaţii -, majoritatea în zona centrală a oraşului, potrivit reprezentanților Direcţiei Judeţene de Finanţe Timiş. Printre imobilele intrate în proprietatea acestei familii se numără și o clădire aparținând Spitalului de Copii ”Louis Țurcanu”.

Presa locală a relatat deseori despre Vişinel Stanca şi Ionelaş Cârpaci ca fiind conducătorii unor clanuri de romi care s-au îmbogăţit în timpul administraţiei fostului primar al Timişoarei Gheorghe Ciuhandu, al cărui nume a fost asociat cu clanurile de romi care au acaparat mai multe străzi din centrul oraşului, în urma unor retrocedări.

Presa a relatat că, având ajutorul unor funcţionari din Primărie, romii sau avocaţii lor au aflat cine sunt moştenitorii cărora urma să li se retrocedeze imobile istorice în valoare de milioane de euro. Odată ce aflau numele moştenitorilor, romii îi convingeau pe aceştia să le vândă vilele sau măcar apartamente din aceste vile. După ce reuşeau să intre în imobil, se trecea la faza a doua, în care, prin diferite modalităţi, îi obligau pe proprietarii celorlalte apartamente să le vândă la preţ redus locuinţele, până deveneau proprietari pe întregul imobil.

Cele mai citite

Armata israeliană: victimele atacului de la consulatul iranian din Damasc erau teroriști angajați împotriva Israelului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a afirmat luni că victimele atacului care a vizat consulatul iranian la Damasc pe 1 aprilie erau "terorişti"...

VIDEO. FRF a lansat imnul echipei naționale pentru EURO 2024. Piesa se numește „Visăm împreună”

Federația Română de Fotbal (FRF) a lansat astăzi, în colaborare cu PRO TV, postul care va transmite EURO 2024, piesa „Visăm Împreună”, care va...

Spania a câștigat organizarea Campionatului Mondial de handbal feminin din 2029

Consiliul Federaţiei Internaţionale de Handbal (IHF) a desemnat Spania drept gazda Campionatului Mondial de handbal feminin din 2029. Alegerea candidaturii spaniole a fost singura opţiune...
Ultima oră
Pe aceeași temă