19.4 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialDNA a început urmărirea penală împotriva conducerii CJ Vâlcea

DNA a început urmărirea penală împotriva conducerii CJ Vâlcea

Procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva mai multor membri ai conducerii Consiliului Județean Vâlcea.

Aceștia sunt Gheorghe Păsat, vicepreședinte cu atribuții de președinte al Consiliului Județean Vâlcea, Carmen Manuela Alexandrescu, director general în cadrul Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Dirinea, secretar al Județului Vâlcea, Constantin Mircea Predescu, director general al Direcției Generale Economice în cadrul Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rizea, șef al Serviciului Buget din Direcția Generală Economică în cadrul Consiliului Județean Vâlcea, Maria Lăzăroiu (fostă Cojocaru), consilier juridic în cadrul Consiliului Județean Vâlcea.

Potrivit DNA, aceștia sunt acuzați de săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, precum și de abuz de încredere prin fraudarea creditorilor, sub forma complicității.

Procurorii spun că, în perioada octombrie 2015 – ianuarie 2016, inculpata Denșorean Daniela și suspectul Mititelu Claudiu-Marian, în calitate de reprezentanți ai unei societăți comerciale, în înțelegere cu persoane cu funcții de conducere și funcționari publici din cadrul Consiliului Județean Vâlcea, au inițiat un mecanism fraudulos prin care să evite executarea silită a conturilor firmei de către creditori.

De menționat este faptul că, societatea reprezentată de cele două persoane avea în derulare un contract încheiat cu Consiliul Județean Vâlcea, ce avea ca obiect Asistență tehnică pentru supervizarea lucrărilor la CET GOVORA în cadrul proiectului Reabilitarea Sistemului de Termoficare Urbană la nivelul Municipiului Râmnicu Vâlcea pentru perioada 2009-2029, în scopul conformării la legislația de mediu și creșterii eficienței energetice.

În scopul arătat mai sus, în luna decembrie 2015, inculpata Denșorean Daniela și suspectul Mititelu Claudiu-Marian au încheiat în fals cu o societate comercială din Turcia, un contract prin care ar fi cesionat cu titlu gratuit dreptul de creanță cu garanțiile și accesoriile acestuia, provenite din contractul menționat mai sus.

De asemenea, în aceeași perioadă, cele două persoane au mai întocmit și o notificare prin care societatea cesionară ar fi solicitat Consiliului Județean Vâlcea să achite sumele datorate într-un anumit cont deschis la o unitate bancară. La data de 23 decembrie 2015, cele două înscrisuri au fost depuse de inculpata Denșorean Daniela la Consiliul Județean Vâlcea. 

Ulterior, în baza celor două documente false, ceilalți suspecți, reprezentanți ai Consiliului Județean Vâlcea, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu și încălcarea prevederilor contractuale, au încheiat cu inculpata Denșorean Daniela și suspectul Mititelu Claudiu-Marian un act adițional la contractul de servicii arătat mai sus, în care se stipula că se înlocuiește contul societății reprezentate de cei doi, cu un altul al firmei cesionare.

La data de 29 decembrie 2015, în baza documentului menționat anterior, Consiliul Județean Vâlcea a achitat, în mod nejustificat, suma totală de 150.571,69 lei (inclusiv TVA) reprezentând tranșa de plată trimestrială aferentă contractului de servicii în contul de trezorerie al societății cesionare.
Acest lucru a avut drept consecință, pe de o parte, evitarea încasării în conturile poprite ale firmei reprezentate de inculpata Denșorean Daniela și suspectul Mititelu Claudiu-Marian, a sumei de 150.571,69 lei și, pe de altă parte, neîncasarea de către ANAF a sumelor cuvenite.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Presiunile asupra prețurilor la energia electrică au afectat veniturile Hidroelectrica

Veniturile Grupului Hidroelectrica au înregistrat o reducere de 22 la sută pentru primul trimestru al anului 2024, comparativ cu primul trimestru al anului 2023,...

Starea de sănătate a premierului slovac Robert Fico este gravă și are o capacitate limitată de comunicare

Starea de sănătate a premierului slovac Robert Fico este în continuare gravă şi capacitatea sa de comunicare este limitată după ce a fost miercuri...

Peste 1000 de candidați au promovat primele runde ale Concursului național organizat de ANFP

Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) a publicat rapoartele finale ale Concursului național extins. Primele runde, desfăşurate în perioada februarie – aprilie 2024, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă